Hlavní obsah

Letná očekává souboj posledních dvou mistrů

Lépe než před rokem chce do nového ročníku Gambrinus ligy vstoupit pražská Sparta. Loňský mistr před rokem hned v prvním kole ztratil body za bezbrankovou remízu s Kladnem. Úkol to však nebude jednoduchý, v prvním soutěžím zápase se totiž střetne s Libercem, na jehož lavičce si odbude premiéru trenér Michal Zach.

Článek

Slovan se v minulé sezoně pohyboval na špici ligy, ale závěr soutěže nezvládl a skončil na čtvrté příčce, která už nezaručuje účast v evropských pohárech. S mužstvem se po sezoně navíc rozloučil úspěšný trenér Vítězslav Lavička, kterému derniéra jistě nevyšla podle představ - v posledním jeho zápase utržil Slovan debakl na půdě Mladé Boleslavi.

Letos však Liberec jistě nechce hrát druhé housle, a proto posílil o řadu zkušených hráčů. Z rakouského Mattersburgu přišel bývalý hráč Slavie Praha a někdejší reprezentační obránce Miroslav Holeňák. Do nové obrany přibyl také exsparťan Adam Petrouš, který naposledy působil v tureckém Ankarasporu. Z Rapidu Vídeň přestoupil do Liberce vicemistr Evropy z roku 1996 Radek Bejbl. Z Mladé Boleslavi si trenér Zach přivedl 25letého univerzála Petra Krátkého.

Slovan bude sázet stejně jako v minulých letech na mladíky a v přestupovém období přišli hned čtyři: útočník Jan Pyšek (Cheb), stoper Jakub Jarkovský (Převýšov) a talentovaní bratři Robin a Radek Dejmkovi ze Slavie. Do kádru se vracejí útočník Filip Dort, záložník Radek Hochmeister a pod Ještěd přicházejí také dva Brazilci Hudson a Jales. O post brankáře se budou prát Zbyněk Hauzr a nově příchozí Zdeněk Zlámal, jenž zamířil pod Ještěd ze Sparty. Na hostování do Českých Budějovic odešel Daniel Rehák a Tomaš Radzinevičius. S klubem se naopak rozloučil Juraj Ančic, který přestoupil do Žiliny.

V přípravě porazili Liberečtí mimo jiné anglický Leeds i německé Drážďany, ale v poháru Intertoto vypadli hned na úvod s kazašským Tobol Kostanaj, když doma ostudně prohráli 0:2. „Tým máme pohromadě a žádná zranění nás na poslední chvíli nepostihla. Nemůžeme počítat pouze s mladými Blažkem a Frejlachem, kteří jsou dlouhodobě mimo hru,“ řekl trenér Zach, který se může spolehnout na ofenzivní hráče, jako je Hodúr, Pudil či Nezmar.

Ani pražská Sparta v přestupovém období nezahálela. Z hostování na Kladně se vrací kapitán stříbrné dvacítky Šimůnek a z Českých Budějovic přestoupil objev jedenadvacítky Jiří Kladrubský. Dále přišli záložníci David Limberský (Plzeň), Ondřej Kúdela (Slovácko), Igor Žofčák (Ružomberok), Martin Abraham (Ml. Boleslav), Kamil Vacek (Olomouc), brankář Matúš Kožáčik (Slavia) a útočník Avdija Vršajevič. Z hostování se vracejí útočník Jan Holenda a záložník Milan Petržela.

Kádr letenských naopak opustila dlouholetá opora - brankář Blažek (Norimberk), stoper Štěpán Kučera (FC Bruggy), útočník Milan Pacanda (Brno) a s týmem se rozloučili také Václav Drobný a Jan Šimák. Na hostování odchází Petr Voříšek (Ml. Boleslav), útočník Jiří Jeslínek (Kladno) a záložník Marek Jungr (České Budějovice).

„Sestava se bude hodně blížit té z generálky proti Rostocku. Přemýšlím ještě o jednom postu, jinak mám celkem jasno,“ říká trenér Bílek, jehož mužstvo porazilo německého soupeře 2:0. Kvůli kartám nemůže nastoupit kapitán Řepka a tak se ve stoperské dvojici představí Kadlec s Šimůnkem. Útočné duo Kulič - Došek bude doplňovat ofenzivně laděná záloha v čele se zkušeným Pavlem Horváthem.

Podle sázkové kanceláře bwin je jasným favoritem domácí Sparta, na jejíž vítězství je kurs 1.50. Bookmakeři naopak nevěří v úspěch Slovanu Liberec, na jehož výhru je vysoký kurs 6.00 rovnách. Pokud věříte, že zápas skončí stejně jako oba v minulé sezoně - tedy remízou, pak můžete znásobít svůj vklad kursem 3.60.

Reklama