Hlavní obsah

Oplatí Haase Berdychovi daviscupovou porážku?

Do světové desítky se po týdnu vrátil český tenista Tomáš Berdych. Svou příslušnost mezi absolutní světovou elitu se dnes pokusí potvrdit i v prvním kole turnaje v Montrealu, kde narazí na mladého Nizozemce Robina Haaseho.

Foto: SPORT.CZ

Tomáš Berdych

Článek

Oba hráči patří k mladší tenisové generaci, přesto se už na kurtech jednou utkali. A nebyl to ledasjaký zápas; ke konci loňské sezony se střetli v daviscupovém souboji mezi Českou republikou a Nizozemskem. Tehdy devatenáctiletý Haase neměl vůbec jednoduchou úlohu. Jeho tým prohrával po úvodním duelu 0-1 a čekal ho souboj s českou jedničkou na povrchu, který Berdychově hře vyhovuje. Tomáš Berdych tehdy potvrdil roli favorita a Haaseho porazil 3-0 na sety. Podobně suverénně si český tenista počínal i v posledních týdnech, byť nešlo o týmové soutěže. Už v Halle potvrdil, že tráva je jeho silný povrch, a po finálovém vítězství nad Baghdatisem si připsal turnajové vítězství. Ve Wimbledonu poté postoupil až do čtvrtfinále, kde byl nad jeho síly vynikající Rafael Nadal. Slabší chvíli si Berdych vybral až ve Stuttgartu; v prvním kole si sice snadno poradil s Ekvádorcem Lapenttim, ve druhém ale proti Felicianu Lopezovi uhrál pouhé tři gamy.

Před nadcházející sérií turnajů na betonu už Berdych trénoval na tvrdém povrchu, což trochu zmenšuje jeho handicap vůči dnešnímu soupeři. Haase totiž ukončil antukovou část sezony v Umagu a ve Spojených státech už se dokázal dobře aklimatizovat. Předloňský finalista juniorského Wimbledonu se objevil už před týdnem ve Washingtonu. Přes Alexe Bogdanovice a Francouze Llodru se dostal do třetího kola, kde pořádně potrápil Marata Safina. Rusovi vzdoroval ve všech setech a prohrál až po boji 5-7 7-6 5-7. Slušnou formu si poté přivezl i do Kanady, kde se do hlavní soutěže musel dostat z kvalifikace. To se mu podařilo: nejprve porazil Japonce Soedu 6-0 7-6 a po necelém týdnu si znovu poradil s Llodrou, tentokrát těsně 7-6 7-6.

Haase má sice dobrou formu, podle bookmakerů by mu to ale proti Berdychovi nemělo být nic platné. Český tenista je podle společnosti bwin jasným favoritem, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.15. Myslíte si, že Nizozemec oplatí Berdychovi loňskou porážku? Pak si vsaďte na outsidera, kurs je slušný - 4.12.

Reklama