Hlavní obsah

Šafářovou čeká souboj se světovou pětkou

Těžká soupeřka stojí Lucii Šafářové v cestě do čtvrtfinále turnaje v Los Angeles. O postup se česká tenistka popere se Srbkou Ivanovičovou.

Článek

Šafářová se letos na amerických betonech pokouší zapomenout na nepovedený závěr loňské sezony. Před rokem se přítelkyně Tomáše Berdycha dokázala dostat na antuce v Palermu do semifinále a to byl na dlouho poslední úspěch, kterého dosáhla. Od té doby se až do konce roku trápila, na žádném z turnajů na rychlejších površích nedokázala postoupit přes druhé kolo. Začátek letošního roku Šafářové vyšel: na Australian Open ji až ve čtvrtfinále vyřadila krajanka Vaidišová a na dalším turnaji v Paříži se přes Vaidišovou, Kuzněcovovou a Heninovou dostala dokonce až do finále. Na tvrdém povrchu poté vypadla dvakrát ve druhém kole, ovšem na antuce začala opět zářit. Ve fedcupovém souboji se Slovenskem porazila Hantuchovou, na turnaji v Estorilu ji až v semifinále vyřadila Azarenková, v Berlíně skončila na raketě silné Safinové a na French Open nestačila až ve čtvrtém kole na vynikající Čakvetadzeovou. Na antuku se vrátila znovu ve Fed Cupu, kde hned na úvod smetla Španělku Llagosteraovou. Díky ní se Češky udržely po prvním dni ve hře o postup do Světové skupiny, druhý den ale Šafářová nezvládla souboj se zkušenou antukářkou Medinaovou. Po krátké pauze se objevila na kurtech až minulý týden v San Diegu. Úvod turnaje jí vyšel, když porazila ve dvou setech domácí Tuovou, v dalším kole ale skončila na raketě Rusky Kirilenkové.

Po přesunu do Los Angeles dokázala Šafářová vyřadit Rusku Poučkovovou a poté i Japonku Sugiyamaovou. Oba zápasy zvládla ve dvou setech, dnes ji ale čeká daleko těžší úkol. Soupeřkou jí totiž bude světová hráčka číslo pět a třetí nasazená na kalifornském turnaji, Ana Ivanovičová. Další z nastupující generace tenistek už třetím rokem přesvědčuje o svém výjimečném talentu. Srbka umí na každém povrchu; na koberci v Tokyu se na začátku roku dokázala dostat do finále, na berlínské antuce vybojovala celkové vítězství a na následném French Open se dostala do finále a ostudu si určitě neudělala ani ve Wimbledonu, kde skončila až v semifinále. Potom byla několik týdnů mimo hru s bolavým kolenem a do kolotoče WTA naskočila až v Los Angeles. Ostatní hráčky už v zámoří stihly odehrát několik zápasů, rozehrát už se ale stihla i devatenáctiletá Ivanovičová. V prvním kole tu měla volný los, ve druhém potom porazila Američanku Harkleroadovou 6-4 6-2.

O tom, že je rozehraná, dokázala Srbka přesvědčit i bookmakery, kteří na ni dnes vypsali kurs 1.26. Myslíte si, že do čtvrtfinále postoupí Šafářová? Potom si vsaďte na ni, kurs je 3.03.

Reklama