Hlavní obsah

Bundesliga: Duel Stuttgart - Schalke načne nový ročník

Eurotip.cz

Po francouzské Ligue 1 se jako druhá z elitní evropské pětky fotbalových soutěží dnes rozjede německá bundesliga. Atraktivnější úvodní zápas už snad mít nemohla - utkají se v něm dva nejlepší celky loňské sezony.

Článek

Právě Stuttgart v uplynulé sezoně ukořistil nejcennější německou trofej, když se po dlouhých patnácti letech stal mistrem. Po úspěšné sezoně má mužstvo jistě velkou chuť a letos bude jednoznačně bojovat o obhajobu. Mužstvo sice opustila velká útočná síla v podobě Jona Dahla Tomassona, který zamířil do Villarrealu, na Pyrenejský poloostrov zamířila i brankářská jednička Timo Hildebrand, jenž přestoupil do Valencie.

Stuttgart ale i nakupoval; ze Šachťoru Doněck přišel za 8 miliónů eur útočník Ciprian Marica, ze Zaragozy na hostování Brazilec Ewerthon a z Norimberku brankář Raphael Schafer. U die Roten, jak se Stuttgartu přezdívka, navíc prodloužil smlouvu do roku 2012 německý reprezentant Mario Gomez, který loni pomohl k titulu 14 brankami. Do svých řad navíc Stuttgart dostal i špílmachra Yildiraya Bastürka. „Uděláme všechno proto, abychom se i nadále zlepšovali. Klíčem k úspěchu by pro nás opět měl být ofenzívní fotbal, aby se fanoušci měli z čeho těšit,“ prohlásil trenér Stuttgartu Armin Veh, jenž bude dnes pravděpodobně postrádat kanonýra Gomeze. Na listině zraněných je nově příchozí Basturk a také obránce Mathieu Delpierre. Hrát nebude ani Brazilec Gledson.

Kromě Bayernu Mnichov, který letos po roční pauze chce rozhodně útočit na titul i proto, že investoval obrovské částky do přestupů, si brousí zuby jistě i Schalke. To v uplynulé sezoně dlouho bundesligu vedlo, ale nakonec se muselo spokojit s druhou příčkou. Jediné pozitivum našlo pravděpodobně v tom, že i druhé místo zaručuje vstupenku do hlavní části Ligy mistrů, ve které tak muži Mirko Slomky nebudou letos chybět.

Do letošní sezony vstoupili tradičním ligovým pohárem, ve kterém podlehli v semifinále Bayernu. Do letošní sezony nevstoupí Schalke kromě ne moc známého Mathiase Schobera, který přišel s Hansy Rostock, s žádnou novou posilu. Na druhou stranu před nadcházející sezonou ani nijak neprodávalo; jediným kdo odešel byl Hamit Altintop, který bude oblékat dres mnichovského velikána. „Schalke ale bude chtít ukázat, že má kvalitní tým a že peníze nejsou všechno,“ upozornil trenér konkurenčního Hannoveru Dieter Hecking. Slomka bude dnes postrádat obránce Mathiase Abela a forvarda Gustava Varelu. Nejisté jsou navíc starty Halila Altintopa a Dána Sorena Larsena.

Oba týmy patří mezi nejlepší v Německu a o jejich vyrovnanosti hovoří i kursy, které bookmakeři na toto utkání vypsali. Na Stuttgart si u společnosti bwin vsadíte s kursem 2.30. Kurs na remízu má hodnotu 3.20 a na vítězství Schalke 2.85.

Reklama