Hlavní obsah

Liberec dnes hostí pražské Bohemians

Předloňský mistr - Slovan Liberec - neměl v prvním kole letošní sezony snadnou roli, když se postavil na Letné Spartě. Pražané zvládli zápas lépe a nejtěsnějším možným vítězstvím si zajistili první tři body. Dnes přivítají Severočeši pod Ještědem jiný celek z hlavního města - Bohemians 1905. Ti mají rovněž co napravovat, v úvodním kole podlehli doma Baníku.

Článek

Slovan se v minulé sezoně pohyboval na špici ligy, ale závěr soutěže nezvládl a skončil na čtvrté příčce, která už nezaručuje účast v evropských pohárech. S mužstvem se po sezoně navíc rozloučil úspěšný trenér Vítězslav Lavička, kterému derniéra jistě nevyšla podle představ - v posledním jeho zápase utržil Slovan debakl na půdě Mladé Boleslavi.

Letos však Liberec jistě nechce hrát druhé housle, a proto posílil o řadu zkušených hráčů. Z rakouského Mattersburgu přišel bývalý hráč Slavie Praha a někdejší reprezentační obránce Miroslav Holeňák. Do nové obrany přibyl také exsparťan Adam Petrouš, který naposledy působil v tureckém Ankarasporu. Z Rapidu Vídeň přestoupil do Liberce vicemistr Evropy z roku 1996 Radek Bejbl. Z Mladé Boleslavi si nový trenér Michal Zach přivedl 25letého univerzála Petra Krátkého.

Stejně jako v minulých letech budou Severočeši rovněž sázet na mladíky, když v přestupovém období přišli hned čtyři: útočník Jan Pyšek (Cheb), stoper Jakub Jarkovský (Převýšov) a talentovaní bratři Robin a Radek Dejmkovi ze Slavie. Do kádru se navíc vrátili útočník Filip Dort, záložník Radek Hochmeister a pod Ještěd také přišli dva Brazilci Hudson a Jales. Na brankářském postu posílil Slovan o Zdeňka Zlámala, jenž zamířil pod Ještěd ze Sparty.

V prvním zápase však proti jeho bývalému klubu mezi tyčemi nestál. Na hřišti se rovněž neobjevili ani Blažek, Dort, Frejlach, Holeňák a Nezmar. První čtyři jmenovaní nenastoupí ani v dnešním zápase, Nezmarovi už vypršel disciplinární trest a v sestavě Severočechů nebude jistě chybět. „Nečeká nás ale nic lehkého, Bohemka je houževnatý soupeř. Osobně jí nevnímám jako nováčka. Na hřišti prostě musíme nechat víc než oni,“ řekl kanonýr Liberce.

Bohemka má za sebou zcela jinou historii posledních sezón. Po finančních trablech se loni dokázala vzchopit a hned se probojovat mezi elitu. Vstup do Gambrinus ligy ale Klokanům nevyšel podle představ. Proti Baníku Ostrava nepodali v Ďolíčku zrovna dobrý výkon a soupeři podlehli v poměru 0:2. Možnou příčinou byla malá zkušenost, kádr Bohemky se totiž od loňské sezony příliš nezměnil - jedinou výraznou posilou se stal „bijec“ Dalibor Slezák, který okusil už hodně prvoligových klubů a do Gambrinus ligy se vrátil z Krče.

Dnes čeká Klokany další tvrdý oříšek v podobě předloňského mistra. „Pokud se nám povede vyvarovat se chyb, pak máme šanci na úspěch. Víme, že jedeme na půdu nedávného mistra, ale jsme připraveni se poprat o body. Liberec má především velmi dobrý přechod do útoku. Sledoval jsem jeho utkání se Spartou a mám představu, jak proti Slovanu hrát. Uvidíme, jaký bude vývoj zápasu, ale věříme si. Chceme utkání odehrát se ctí,“ prohlásil trenér Bohemians 1905 Zbyněk Busta.

Klokani vstoupí do utkání podle bookmakerů společnosti bwin v roli outsidera a vsadit si tak na ně můžete v kursu 8.25. Remízu ocenili kursem 4.00. Na favorita z Liberce najdete u stejné společnosti kurs 1.35.

Reklama