Hlavní obsah

Slavia se dnes porve o miliony

Jeden z nejdůležitějších zápasů sezony dnes odehrají fotbalisté pražské Slavie. Sešívaní v úvodním zápase třetího předkola Ligy mistrů zavítají na hřiště Ajaxu Amsterdam, který jim stojí v cestě za štědrou odměnou za postup do slavné soutěže.

Článek

Slávisté moc dobře vědí, jaké to je, zůstat před branami Ligy mistrů. Už pětkrát se pokusili do ní proniknout a pokaždé neúspěšně, byť například proti Šachťoru Doněck byli postupu velmi blízko. Před dvojzápasem s Ajaxem už Slavia absolvovala čtytři ostré zápasy, byť, pravda, ne vždy byla úplně přesvědčivá. Žilině, kterou předtím potrápil lucemburský tým Dudelange, nedokázali dát sešívaní jediný gól, a postup až v penaltovém rozstřelu zajistil svou přesnou trefou Stanislav Vlček. V lize se ale Slavii daří: při ligové premiéře zamířili hráči trenéra Jarolíma do Jablonce, odkud si přivezli všechny body za výhru 1:0, a o víkendu se nenechali rozhodit myšlenkami na dnešní zápas a porazili doma Kladno 2:0. V Amsterdamu se ale Jarolím bude muset obejít bez velezkušeného Vladimíra Šmicera, který nesmí hrát kvůli dvěma žlutým kartám, a na hřišti se neobjeví ani zranění Švento a Latka.

Dnešní soupeř Slavie má na mezinárodním poli mnohem víc úspěchů. Ajax už čtyřikrát dokázal v Poháru mistrů evropských zemích či Lize mistrů triumfovat a také dnes má k dispozici kádr, který budí respekt. A navíc má co napravovat: v loňském roce totiž překvapivě selhal proti týmu FC Kodaň, který postoupil na úkor nizozemského soupeře. Naštěstí pro Slavii přišel amsterdamský tým o jednoho ze svých klíčových hráčů, když reprezentační záložník Sneijder přestoupil do Realu Madrid. "Wesley je špičkový hráč, není moc lepších záložníků, než je on, proto chápu, že odešel do Madridu," složil poklonu svému už bývalému svěřenci trenér Henk Ten Cate. Ten už před sezonou přišel o Ryana Babela, který odešel do Liverpoolu, a Pereze, jenž nyní bude oblékat dres Eindhovenu. Mezeru na levé straně, která vznikla po Sniejderově odchodu, by měl zaplnit bývalý hráč Groningenu Luis Suarez. Na hřišti už by se mohli objevit i Jan Vertonghen, Schilder a Delorge, kteří se po zranění zapojili do tréninku, start obránce Ogararua je ale vyloučen. Bez Sneijdera bude sice Ajax o něco slabší, amsterdamský tým má ale podle Jarolíma dost dobrých hráčů i na to, aby ho nahradili. Kouč Pražanů měl ostatně možnost hru Ajaxu sledovat o víkendu, kdy v Superpoháru porazil PSV Eindhoven 1:0. "Obrázek o nějaké taktice jsem si udělal. V prvním poločase hráli klasicky 4-4-2, ve druhém to změnili. Musíme být připraveni na obě varianty," prohlásil Jarolím.

Podle očekávání považují bookmakeři za favorita úvodního duelu domácí Ajax, na který vypsali kurs 1.35. Domníváte se, že má dnes Slavia šanci uhrát v Amsterdamu alespoň remízu, která jí dá slušnou šanci do odvety? Potom si vsaďte na neprohru sešívaných v kursu 2.77.

Reklama