Hlavní obsah

Zlomí Berdych své prokletí?

Černou můrou bývají pro Tomáše Berdycha zápasy s Nikolajem Davyděnkem. Český tenista jich s Rusem zatím odehrál pět a pokaždé prohrál. Změní historii dnes, kdy se se svým soupeřem popere o postup do třetího kola turnaje v Cincinnati?

Článek

Historie vzájemných zápasů obou hráčů není příliš stará. Oba se poprvé utkali před dvěma a půl lety v rotterdamské hale. Rychlý povrch v hale Berdychovi obvykle vyhovuje, na Davyděnka ale tenkrát recept nenašel a prohrál 6-7 0-6. A podobně vypadaly i jejich další souboje: v roce 2005 se utkali ještě dvakrát, na antuce ve Stuttgartu zvítězil Davyděnko znovu 2:0 na sety a v Montrealu sice Berdych vyhrál první set, další dva ovšem znovu patřily Rusovi. Ten se počtvrté radoval loni v Sydney a pátou výhru nad Berdychem si připsal letos na Australian Open, kde zvítězil 5-7 6-4 6-1 7-6.

Tomáš Berdych se navíc v posledních týdnech neprezentuje zrovna ve výborné formě. Na antuce si letos Berdych vedl velmi slušně, v Monte Carlu a Mnichově se například dostal do semifinále. Ještě lépe si český tenista počínal na trávě: nejprve nenašel přemožitele na turnaji v Halle a ve Wimbledonu nestačil až ve čtvrtfinále na pozdějšího finalistu, Španěla Nadala. To bylo ale od Berdycha na několik týdnů vše. Ve Stuttgartu dostal ve druhém kole nařezáno od Feliciana Lopeze 0-6 3-6 a nepovedl se mu ani přechod na tvrdý povrch. Na prvním turnaji v zámoří vyhořel, když v Montrealu vypadl hned v úvodu s nizozemským mladíkem Haasem. Nyní se ale zdá, že se mu vrací stará forma. V Cincinnati totiž v prvním kole vyřadil Němce Beckera 6-3 6-4 a bez ztráty setu prošel i přes Francouze Clementa, kterého porazil 7-6 7-6.

Na poslední týdny ale určitě nebude rád vzpomínat ani Davyděnko. Rus vypadl na třech antukových turnajích v řadě hned v prvním kole, v Gstaadu s Monfilsem, v Amersfoortu s dalším Francouzem Serrou a v Umagu, aby se to nepletlo, s třetím hráčem ze země galského kohouta, Simonem. V sopotách se Davyděnko dostal přes Rumuna Pavla do druhého kola, ve kterém vzdal zápas Argentinci Vassallovi-Arguellovi. Ve světle předchozích porážek by tato Davyděnka nemusela až tak trápit, vrásky mu ale přidělala jiná věc. Na tento zápas byly totiž na sázkové burze zaznamenány sázky v řádech milionů eur a vzhledem k nestandardnímu průběhu utkání i vkladů na něj se celou věcí začala zabývat ATP. "Měl jsem problémy s nohou už v prvním kole proti Andreji Pavlovi," bránil se po utkání Davyděnko. "Musím myslet i na další turnaje a nemohl jsem si dovolit, aby se zranění zhoršilo," dodal. Hned další týden se Rus představil v Montrealu a v prvních dvou kolech vyřadil bez ztráty setu Fina Nieminena a krajana Južného; nad jeho síly byl až Radek Štěpánek, který zvítězil 6-4 7-5. V Cincinnati měl Davyděnko v prvním kole volný los a do druhého se dostal díky vítězství 6-2 6-7 6-3 nad domácím Gineprim.

Vzájemná bilance je určitě jedním z důvodů, proč bookmakeři považují za favorita utkání Davyděnka, na kterého vypsali kurs 1.53. Myslíte si, že Berdych ruského tenistu konečně porazí? Potom si vsaďte na outsidera zápasu, kurs je 2.18.

Reklama