Hlavní obsah

Toronto uvidí souboj nejvýše nasazených

Jako nůž máslem prošla turnajovým pavoukem v Torontu belgická tenistka Justin Heninová. Turnajová jednička dnes může své vítězné tažení ukončit ziskem šestého letošního titulu. V cestě jí ovšem stojí druhá nasazená hráčka, Jelena Jankovičová ze Srbska.

Článek

Světová jednička Heninová už několik let potvrzuje své výjimečné postavení v ženském tenise a ani letošní sezona není výjimkou. Belgičanka v tomto roce prohrála všeho všudy čtyři zápasy: na úvod sezony nestačila v pařížské hale na Lucii Šafářovou, v Miami podlehla ve finále Sereně Williamsové, v Berlíně byla nad její síly Ruska Kuzněcovová a ve Wimbledonu překvapivě ukončila její cestu za titulem Marion Bartoliová. Ve všech ostatních zápasech Heninová ale zvítězila a díky 42 výhrám už si letos dokráčela pro pět titulů, včetně grandslamového na French Open. Po několika týdnech se na kurtech objevila nyní v Torontu, kde znovu prokazuje svou sílu. Bez ztráty setu tu totiž porazila kvalifikantku Klepacovou, Číňanku Pengovou, Nadiu Petrovovou z Ruska a v semifinále i další Číňanku Yanovou.

Poslední překážkou v její cestě za dalším triumfem je Jelena Jankovičová. Zatímco u Heninové letošní výsledky nijak nevybočují, Srbka prožívá zatím nejlepší rok své kariéry. Světová trojka během své profesionální dráhy získala pět titulů a čtyři z toho právě letos. Jankovičová zahájila sezonu vítězstvím v Aucklandu a to, že umí hrát na všech površích, prokázala i ziskem titulu v Charlestonu a v Římě na antuce a poté i na trávě v Birminghamu. Přechod na americké betony jí hned nevyšel; v San Diegu sice porazila domácí Kingovou, v dalším kole ale skončila na raketě Marie Kirilenkové. Jenže v Los Angeles pak až v semifinále nestačila na pozdější vítězku turnaje, krajanku Ivanovičovou, a skvělou formu si přivezla i do Toronta. Tady, podobně jako Heninová, dlouho nenarazila na soupeřku, se kterou by měla problémy - Pelletierovou smetla 6-0 6-1, ve dvou setech si potom poradila i s Bammerovou a Francouzkou Razzanovou. Vážnější problémy měla až v semifinále, kde s Golovinovou prohrála první set, aby nakonec zvítězila 5-7 6-3 6-2.

Dnes Jankovičovou čeká nejtěžší možná soupeřka, na kterou navíc nemá vůbec dobré vzpomínky. V posledních třech sezonách se totiž Srbka s Heninovou utkala šestkrát a pokaždé odešla poražena. Prvních pět zápasů bylo dramatických a vždy je rozhodl až třetí set, letošní utkání na French Open ale skončilo jasným vítězstvím Belgičanky 6-2 6-2. Tato bilance je jedním z důvodů, proč bookmakeři považují Heninovou za jasnou favoritku, na kterou vypsali kurs 1.20. Myslíte si, že rozjetá Jankovičová zlomí své prokletí? Potom si vsaďte na ni, kurs je vysokých 3.60.

Reklama