Hlavní obsah

Slováky čeká generálka s Francií

Poslední prověrku před veledůležitým kvalifikačním zápas dnes absolvují fotbalisté Slovenska. K našim východním sousedům se přijede představit jeden z nejtěžších možných soupeřů, vicemistři světa z Francie.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Odehrát dobrý zápas je přesně to, co slovenští hráči potřebují. Ve skupině D kvalifikace na mistrovství Evropy si totiž zatím nevedou příliš přesvědčivě a před utkáním s Irskem, které je čeká za dva týdny, by si potřebovali zvýšit sebevědomí. Svěřenci trenéra Kociána totiž dokázali například deklasovat Wales na jeho půdě 5:1 nebo nebo dvakrát porazit Kypr celkovým skóre 9:2, v zápasech se silnějšími soupeři ale vždy selhali. Aby ještě měli šanci na postup ze skupiny, které dominuje Německo, nemohou si dovolit ztratit doma s Irskem body. Připravit je na to má soupeř, jehož jméno budí respekt. "Silnější soupeř už k nám z Evropy ani nemohl přijet. Francouzi se nám navíc budou chtít revanšovat za rok a půl starou prohru," připomněl kapitán Vittek šokující vítězství svého týmu 2:1, kterého v roce 2006 ještě pod vedením Dušana Galisa dosáhli na Stade de France. "O naší motivaci se ani nemusíme bavit," dodal Vittek. Jeho týmu dnes ovšem bude chybět několik důležitých hráčů. Záložník Slavie Dušan Švento si před necelým měsícem přetrhl přední zkřížený vaz v koleni, problémy má trenér Kocián i se sestavením obranné řady, z níž vypadl Škrtela, Greška a možná si nezahraje ani Šinglár.

V nejlepší sestavě se ale v Trnavě nepředstaví ani reprezentanti Francie. Mistři světa z roku 1998 a mistři Evropy z roku 2000 mají problémy s defenzivou poté, co různá zranění nedovolí nastoupit Gallasovi, Thuramovi a Sagnolovi. Z obranné čtveřice, která loni dovedla zemi galského kohouta až do finále mistrovství světa, tak má trenér Domenech k dispozici jen Abidala. "Stále máme hodně možností, jak složit obrannou formaci," nepřeceňuje své problémy Domenech, který do výběru povolal i méně zkušené hráče - v sestavě se objevují jména jako Sagna, Camara nebo Zebina. Obranu domácích ovšem budou hráči s obrovským renomé. Kouč hostů si může vybrat mezi Henrym, Ribérym, Trezeguetem, Maloudou nebo Anelkou. I díky této drtivé ofenzivě Francie vede svoji kvalifikační skupinu poté, co ze sedmi zápasů nezvládla jediný. Největší pozornost se dnes bude zřejmě upínat na Henryho. Kdyby totiž útočník Barcelony vstřelil Slovensku hattrick, předstihl by slavného Michela Platiniho a stal se historicky nejlepším střelcem francouzské reprezentace.

Favoritem dnešního přátelského zápasu je podle bookmakerů Francie, na kterou společnost bwin vypsala kurs 1.65. Myslíte si, že Slovensko proti silnému protivníkovi znovu uspěje? Potom si vsaďte na jeho neprohru s kursem 2.05 nebo rovnou na vítězství - na něj je kurs 4.85.

Reklama