Hlavní obsah

Safin se utká s Dančevičem

Štědře dotované US Open má i dnes na programu zápasy úvodního kola. Bývalá světová jednička Marat Safin vyzve vůbec poprvé kanadského kvalifikanta Franka Dančeviče.

Foto: Internet

Marat Safin

Článek

Pro ruského tenistu je letošní US Open již osmé, které ve své bohaté kariéře absolvuje. V roce 2000 zde dokonce zvítězil, když ve finále porazil domácího Peta Samprase. O rok později ho stejný hráč zastavil až v semifinále. Loni zde 27letý Rus skončil v osmifinále s Tommy Haasem.

Po vítězství na Australian Open v roce 2005 už tento hráč, který měl vždy jen nejvyšší cíle žádný turnaj nevyhrál. Letos chtěl bývalý tenista číslo jedna na Australian Open navázat na předešlé úspěchy, ale ve třetím kole vypadl s Andy Roddickem. Zatím nejdále došel na konci února v Las Vegas, kde až v semifinále nestačil na Lleytona Hewitta. Následovala nepříliš vydařená část sezony a po Wimbledonu vyměnil Safin trenéra.

Povzbuzován novým koučem došel do čtvrtfinále v Los Angeles a Washingtonu. V Montrealu měl smůlu, když hned ve druhém kole narazil na Rafaela Nadala a v Cincinnati podlehl v prvním kole Němci Kieferovi.

„Chtěl bych poděkovat všem mým fanouškům za jejich podporu a trpělivost. Doufám, že už velmi brzy budu dosahovat opět takových výsledků, které budou moci ocenit,“ říká aktuálně 25. hráč žebříčku ATP.

Jeho úvodním soupeřem v Flushing Meadows bude 22letý Frank Dančevič, který si v hlavní soutěži na amerického grandslamu zahraje vůbec poprvé. Loni se umístil na žebříčku ATP mezi nejlepší stovkou a zakončil tak již druhý rok v řadě jako kanadská jednička.

V úvodu sezony nebyl mladý Kanaďan příliš vidět, ale v polovině dubna došel až do finále na vcelku kvalitně obsazeném challengeru v Bermudě. Aktuálně 69. hráči světa vyšly především poslední dva turnaje. V Indianapolis vyřadil v semifinále Andyho Roddicka a až ve finále ho zastavil Rus Tursunov. Na domácím podniku v Montrealu nestačil ve čtvrtfinále na Rafaela Nadala.

Podle sázkové kanceláře bwin je mírným favoritem Marat Safin, na jehož vítězství vypsala kurs 1.55. Na výhru Franka Dančeviče určili bookmakeři kurs 2.14.

Reklama