Hlavní obsah

Štěpánkovi stojí v cestě světová trojka

Velmi těžkého soupeře musí porazit Radek Štěpánek, pokud chce postoupit do třetího kola US Open. Turnajový pavouk mu totiž poslal do cesty Novaka Djokoviče, hráče číslo tři žebříčku ATP.

Článek

Dvacetiletý Djokovič už v minulých sezonách dokazoval, že ve světovém žebříčku míří hodně vysoko. Loni už se začal prosazovat i na turnajích ATP a letos na nich patří k nejlepším hráčům. Hned na prvním turnaji roku v Adelaide si dokráčel až pro titul, což zopakoval na dalších třech podnicích. Na několika dalších turnajích potom vypadl až s dvěma nejlepšími hráči světa - na Australian Open a v Dubaji nestačil na Rogera Federera a v Indian Wells, Římě, na French Open a ve Wimbledonu ho vyřadil Španěl Nadal. S oběma si po poté vyřídil během jednoho týdne. Před necelým měsícem v Montrealu porazil Roddicka, Nadala a ve finále i Federera. "Tohle byl nejlepší turnaj mé kariéry," prohlásil po svém vítězství šťastný Srb. "Vyhrál jsem i na Masters v Miami, ale tady jsem porazil trojku (Roddicka), dvojku (Nadala) a ve finále i jedničku. Nemohl jsem si přát víc," dodal. Splněný sen mu zřejmě narušil koncentraci, a tak v Cincinnati vypadl hned v prvním kole, když nestačil na veterána Moyu. Na US Open ale znovu dokazuje svou sílu: v prvním kole tu smetl nadějného Nizozemce Haaseho 6-2 6-1 6-3.

Ve druhém kole narazí Djokovič na Čecha Radka Štěpánka, který si o takovém úspěchu může letos nechat jenom zdát. Tenista, který nedávno ohlásil svůj návrat do daviscupového týmu, se dlouhé týdny trápil a byl jen stínem hráče, který byl před rokem mezi deseti nejlepšími tenisty světa. Dokonce vypadl z první stovky žebříčku ATP a právě to h možná nakoplo. V Gstaadu se Štěpánek vrátil ve velkém stylu, když z kvalifikace došel bez ztráty setu až do semifinále, kde nestačil na pozdějšího vítěze, Francouze Mathieua. A to od něj nebylo vše - v Los Angeles následně nenašel přemožitele a po finálové výhře nad Blakem si připsal svůj druhý turnajový triumf v kariéře. Ve Washingtonu poté dokázal potrápit domácího Roddicka a v Montrealu porazil Bjorkmana, Gonzaleze, Haase a Davyděnka a skončil až na raketě světové jedničky Federera. Se Cincinnati se rozloučil po druhém kole, v němž nestačil na Davida Ferrera, ovšem na US Open se uvedl dobře: v prvním utkání na Flushing Meadows porazil Carlose Berlocqa 7-6 6-7 6-4 6-2.

S dnešním soupeřem už se Štěpánek dvakrát utkal. V prvním zápase na něj v Záhřebu nenašel recept a na koberci prohrál 3-6 4-6, ovšem o tři týdny později Djokovičovi prohru oplatil a porazil ho 7-5 4-6 7-6. Kdo z nich strhne bilanci na svoji stranu? Bookmakeři v tom mají jasno, na Djokoviče vypsali velmi nízký kurs 1.03. Pokud si myslíte, že si se Štěpánkem snadno poradí, vsaďte si na něj s handicapem 5 gamů v kursu 1.50. Jestli ale v tomto souboji věříte Čechovi, vsaďte si na něj - kurs je vysokých 7.10.

Reklama