Hlavní obsah

V souboji o finále vyzve Ferrer Djokoviče

Mužská dvouhra se po dni volna vrací na dvorce ve Flushing Meadows, kde se hraje nejlépe dotovaný turnaj sezony, jehož vítěz inkasuje více než milion amerických dolarů. Ve hře je stále i dvojice David Ferrer - Novak Djokovič, z níž dnes vzejde finalista.

Článek

Ve vzájemném duelu se tito hráči poprvé utkali již v roce 2004 na antuce v Bukurešti, kde zvítězil španělský tenista. Další dvě utkání proti sobě odehráli letos. Na tvrdém povrchu v Inidan Wells úřadovala srbská hvězda, ale na oblíbeném antukovém povrchu v Monte Carlu vyhrál 25letý Ferrer.

Už loni skončil Djokovič v žebříčku ATP v TOP 20 a mezi světovou elitou byl úplně nejmladší. Letos prožívá teprve 20letý hráč skvělou sezonu; hned na prvním turnaji v Adelaide si připsal titul. V březnu prohrál až ve finále v Indian Wells s Rafaelem Nadalem, ale o týden později si zpravil chuť triumfem v Miami. Na začátku května v Estorilu rovněž nenašel přemožitele a po semifinálových prohrách s Nadalem na Roland Garros a ve Wimbledonu se z triumfu radoval ještě na začátku srpna v Montrealu, kde zdolal světovou jedničku Rogera Federera.

Aktuálně 3. hráč světa si po konečných ve třetím kole US Open v předchozích letech klade letos ty nejvyšší cíle. Pavoukem letošního závěrečného grandslamu prochází rodák z Bělehradu vcelku hladce, až na pětisetovou bitvu s Radkem Štěpánkem, která se zapsala do historie. Ve čtvrtfinále skončil na jeho raketě ve třech setech Carlos Moya.

„Obzvlášť v tiebreaku druhého setu jsem zahrál pár výborných míčů. Nakonec jsem měl o něco větší štěstí a druhý vyhraný set utkání zlomil. Zápas ale rozhodně nebyl jednoduchý, protože na dvorci hodně foukalo,“ řekl po souboji se Španělem Djokovič.

I David Ferrer prožívá úspěšnou sezonu. Do semifinále se dostal v Barceloně a triumf slavil v Auclandu a na antuce v Bastadu. Právě antuka je tradičně oblíbeným povrchem španělských tenistů a možná o to více překvapující je Ferrerova účast v semifinále.

Po pětisetové bitvě s Davidem Nalbandianem vyřadil 25letý Ferrer v osmifinále krajana Nadala. Ve čtvrtfinále si pak poměrně hladce poradil s Argentincem Chelou. Španělský tenista hraje hodně od základní čáry, což je typický prvek hry na antuce. Svou rychlost využívá 15. hráč světa i ke hře na síti, kam se proti Chelovi vydal hned 36krát.

„Na betonu hraji opravdu dobře, což je neuvěřitelné. Tento turnaj je pro mě sen. Nalbandian měl proti mě mečbal, ale nakonec jsem zvítězil. Dnes si zahraji první grandslamové semifinále a vážím si ho o to víc, protože tvrdý povrch není mým nejoblíbenějším,“ dodává Ferrer.

Favoritem zápasu je podle sázkové kanceláře bwin Srb Novak Djokovič, na jehož vítězství vypsala kurs 1.30. Na výhru Davida Ferrera určili bookmakeři kurs 2.92.

Reklama