Hlavní obsah

Preview kvalifikace 8.9.

Kvalifikace o postup na ME 2008 do Rakouska a Švýcarska vstupuje do své poslední fáze. Na její úvod los přichystal reprízu loňského finále MS mezi Itálií a Francií. Zajímavý duel se bude hrát rovněž ve Švédsku, kde hostuje Dánsko. Slovensko má proti Irsku zřejmě poslední šanci na návrat do boje o postup.

Článek

Skotsko - Litva  (sobota 16:00)

Pokud chtějí pomýšlet Skotové na postup na EURO 2008, musí bezpodmínečně vyhrát nad Litvou, které patří pátá příčka a na postupové místo ztrácí devět bodů, což znamená, že už nemá žádnou šanci se podívat do Rakouska a Švýcarska, hostitele nadcházejícího šampionátu. Svěřenci skotského kouče McLeishe figurují na třetím místě a jsou na dosah oběma nejlepším týmům skupiny, na druhé Italy ztrácí pouhý bod a na lídra skupiny Francii tři body.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Maďarsko - Bosna a Hercegovina

Maďarsko patří mezi velká zklamání posledních let, občas se však postará o pořádný rozruch. Jedna z bývalých evropských velmocí nedávno senzačně přehrála Itálii a duel s Bosnou a Hercegovinou by pro ní tak neměl být nějakým oříškem, jenomže stačí se jenom podívat na postavení v tabulce. Zatímco domácí jsou se šesti body pátí, některými odepisovaná Bosna se stále pere o postup. Tři body ze sobotního duelu by ji k němu hodně přiblížily.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10

Tip eurofotbal.cz: 1

Lucembursko - Slovinsko

Lucembursko má jednu z posledních reálných příležitostí, jak do tabulky skupiny G získat alespoň čestný bod. Slovinci jen marně vzpomínají na slávu z přelomu tisíciletí a naděje na postup na ME ztratili již na začátku kvalifikačního cyklu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 10.00 - 5.00 - 1.25

Tip eurofotbal.cz: 2

Rusko - Makedonie

V tomto kvalifikačním utkání jsou jasnými favority Rusové, kteří momentálně drží třetí pozici s patnácti body. Na postupová místa ztrácí pouhé dva body. Pátí Makedonci nasbírali během sedmi zápasů sedm bodů a ztráta na druhou pozici činí rovných deset bodů, což znamená konec postupových nadějí.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.50 - 12.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Gruzie - Ukrajina

Ukrajinci zajíždí do Gruzie a rádi by si odvezli plný bodový zisk, jenž by jim nadále uchoval šanci se probojovat na mistrovství Evropy. Ukrajina je čtvrtým nejlepším mužstvem skupiny B. Sice na druhé místo zaručující postup na šampionát ztrácí čtyři body, ale zato má o jeden zápas méně než jejich největší soupeři.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.95 - 3.75 - 1.50

Tip eurofotbal.cz: 2

Bělorusko - Rumunsko

Lídr skupiny G z Rumunska zavítá do Běloruska a pokud vyhraje, odskočí minimálně jednomu z dvojice Nizozemsko - Bulharsko. Hosté by jistě rádi zopakovali skvělý vstup do jedenáct měsíců starého duelu z domácí půdě, v němž nad Bělorusy vedli po deseti minutách již 2:0.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 4.25 - 1.50

Tip eurofotbal.cz: 2

Lotyšsko - Severní Irsko

Severoirská pohádka má mít další pokračování v Lotyšsku, otázkou je, jak se na mužstvu projeví odchod trenéra Lawrieho Sancheze, který dal přednost klubovému angažmá ve Fulhamu. Svěřenci nového kouče Nigela Worthingtona jsou zatím na druhé příčce a na půdě účastníka ME 2004 budou opět spoléhat na střelecky potentního Davida Healeyho, na jehož kontě je již jedenáct branek. Domácí prožívají krušné časy a v tabulce jsou se třemi body zatím poslední. Lépe na tom je dokonce i Lichtenštejnsko.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.45 - 3.20 - 2.00

Tip eurofotbal.cz: 2

Malta - Turecko

Turecko má za všech třináctibodových týmů ve skupině C vůbec nejlepší výchozí pozici. K dispozici má jeden zápas k dobru, v sobotu navíc zavítá na půdu outsidera z Malty. Ta se sice občas postará o nějaké to překvapení, bodový zisk proti Turecku se však očekávat zřejmě nedá.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 13.00 - 6.50 - 1.15

Tip eurofotbal.cz: 2

Moldavsko - Norsko

Favorizované Norsko, které si zvedlo sebevědomí výhrou nad Argentinou, zavítá do Moldavska a potřebuje nutně vyhrát. Situace ve skupině C je obrovsky vyrovnaná. Vedoucí Řecko má osmnáct bodů, Bosnu a Hercegovinu, Turecko a Norsko od sebe poté odděluje pouze skóre. Moldavsko ještě nevyhrálo a na svém kontě má dokonce méně bodů, než trpaslík z Malty.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.75 - 4.30 - 1.35

Tip eurofotbal.cz: 2

Srbsko - Finsko

Srbsko si prohrou v Belgii značně zkomplikovalo situaci a nyní musí vyhrát. Domácí jsou s jedním zápasem k dobru až na čtvrté příčce, případná výhra je ovšem posune před Finsko. Seveřané jsou zatím jedním z překvapení evropské kvalifikace a na druhém místě ztrácejí na vedoucí Polsko pouze dva body. Za Finy nastoupí také Hyypia, k dispozici ale nejsou Jari Litmanen, Aki Riihilahti a Toni Kallio.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.35 - 7.50

Tip eurofotbal.cz: 1

Nizozemsko - Bulharsko

První tři celky skupiny G zatím neokusily hořkost porážky, to se však dnes může změnit. Zatím třetí Nizozemsko přivítá druhé Bulharsko a domácí fanoušci budou doufat, že jejich miláčci odčiní březnovou remízu a především špatný výkon v utkání s Rumunskem. "Rozhodně nejsme horší než Bulharsko nebo Albánie, ale musíme to potvrdit výsledkově. Toto jsou zápasy, na které se těšíte. Zaprvé jsou důležité a zároveň je to již dlouho, co jsme hráli kvalifikaci," upozorňuje Marco van Basten. Tomu ze sestavy vypadl Rafael van der Vaart, reprezentační dres však znovu oblékne Ruud van Nistelrooy.

Po dlouhých třinácti letech se na bulharské lavičce v soutěžních utkání objeví Dimitar Penev, který v červnu nahradil Stanimira Stoilova. Staronový kouč bude mít k dispozici i Dimitara Berbatova, jehož z nedávného přátelského utkání proti Walesu vyřadilo zranění třísel.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Anglie - Izrael

Anglická reprezentace si nesmí dovolit sebemenší zaváhání, pokud chce nadále živit postupové šance do závěrečného turnaje mistrovství Evropy. Tým Albionu figuruje na čtvrtém místě, ale pouze s tříbodovou ztrátou na Chorvatsko, vedoucího lídra skupiny E, který má sice na svém kontě shodný počet 17 bodů jako Izraelci, ale země ležící u Jaderského moře narozdíl od svého konkurenta ještě neprohrála. Angličané nenastoupí v kompletní sestavě. V kádru schází David Beckham, Frank Lampard, Wayne Rooney a potrestaný Crouch. Záložník Manchesteru United Owen Hargreaves si během středečního tréninku poranil koleno a jeho účast ve veledůležitém zápase pro Anglii je zatím nejistá. Kouč McClaren ale může počítat s reprezentační oporou Stevenem Gerrardem, který nastoupí k sobotnímu duelu s injekcemi tlumící bolest zlomeného prstu na noze.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Švédsko - Dánsko

V severském derby budou Dánové hrát o oživení postupových nadějí. Hosté jsou v tuto chvíli na čtvrté příčce se šestibodovým mankem na druhé Severní Irsko, k dispozici však mají jedno utkání k dobru. Švédové jsou zatím první a tříbodový zisk by je posunul hodně blízko k rakouským a švýcarským branám.

Poslední souboj těchto dvou zemí skončil fiaskem. V Dánsku chvíli před koncem za stavu 3:3 neunesl tíhu okamžiku záložník Poulsen a v pokutovém území udeřil pěstí do břicha Markuse Rosenberga. Hlavní rozhodčí následně Poulsena vyloučil a nařídil pokutový kop, což se natolik nelíbilo jednomu z fanoušků, že vběhl na hřiště a sudího se pokusil napadnout. Zápas byl předčasně ukončen a kontumován ve prospěch Švédska.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.65

Tip eurofotbal.cz: 1

Chorvatsko - Estonsko

Chorvaté jakožto lídři velice vyrovnané skupiny se sedmnácti body hostí v sobotu předposlední Estonce, kteří si připsali na své konto pouhé tři body. Utkání s pobaltskou zemí by tak mělo být jasnou záležitostí pro fotbalisty Chorvatska. Mezi vedoucím celkem a čtvrtou Anglií je jen tříbodový rozdíl. Každá výhra by proto byla pro mužstvo vedené Slavenem Biličem velmi cenná. Fanoušci chorvatského fotbalu očekávají od své reprezentace povinná dvě vítězství nad Estonskem a posléze ve středu nad Andorrou.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 7.00 - 21.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Wales - Německo

Wales před několika měsíci uhrál bod s Českou republikou v utkání, které bylo rozlučkovým pro Ryana Giggse. Německo bude daleko složitějším soupeřem a nic na tom nemění ani fakt, že v kádru bronzového týmu z loňského MS bude chybět několik opor. Mimo hru jsou kapitán Michael Ballack, obránce Philipp Lahm a záložník Torsten Frings, k nimž se možná přidá i lehce nemocný Mario Gomez. V domácím výběru visí otazník nad Craigem Bellamym, který vynechal páteční trénink.

Wales

Německo - pravděpodobná sestava: Lehmann - A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Pander - Rolfes, Schweinsteiger - Trochowski, Hitzlsperger - Klose, Kuranyi.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.75 - 4.30 - 1.35

Tip eurofotbal.cz: 2

Slovensko - Irsko

Slovensko čeká dost možná rozhodující zápas evropské kvalifikace. Výhra bude znamenat přiblížení snu o postupu do Rakouska a Švýcarska, prohra naopak konec veškerých nadějí. Oba týmy zatím dělí čtyři body a pokud Slováci neuspějí a Češi přivezou tři body ze San Marina, bude obě středoevropské země dělit sedm bodů.

V týmu Slovenska se neobjeví dva zranění legionáři,kteří mají problémy s kolenem a mimo hru budou až do zimy. Jmenovitě se jedná o slávistu Dušana Šventa a především útočníka Norimberku Róberta Vitteka. Irové jsou na tom v tomto ohledu o něco hůře. Zranění jsou Wayne Henderson, Alan O’Brien, Steve Finnan a Darren Potter, po problémech s třísly je pak stále nerozchytaný brankář Shay Given.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.20 - 2.60

Tip eurofotbal.cz: 0

Itálie - Francie

Repríza finále posledního MS ve fotbale mezi domácí Itálií a Francií bude patřit k nejatraktivnějším utkáním kvalifikační soboty. Bude to souboj dvou nejlepších celků skupiny B. Squadra azzura ztrácí na svého nejbližšího soupeře a lídra tabulky pouhé dva body.

"Italy hodláme sebrat všechny tři body," prohlásil francouzský záložník Franck Ribéry na tiskové konferenci. "Pro nás by bod byl dobrý, ale ujišťuji vás, že uděláme všechno proto, abychom zvítězili v obou následujících zápasech," dodala hvězda loňského světového šampionátu v Německu. Francouzům bude scházet na trenérské lavičce jejich kouč Raymond Domenech, který má zastavenou činnost na jeden zápas kvůli silným výrokům směřovaným na adresu italského týmu. "Kouč nám bude chybět na lavičce, ale jsme profesionálové s mnoha zkušeností a sami to zvládneme," řekl jeho svěřenec Ribéry.

Úřadující mistři světa se budou muset obejít bez zraněného Marca Materazziho a nejistá účast je u nejlepšího forvarda Luky Toniho, jenž má natažený stehenní sval. Materazzi, který bude sobotnímu utkání pouze přihlížet, věří, že jeho mužstvo vyhraje. "Chceme vyhrát. Francie na San Siru prohraje. I když se tentokrát nejedná o finále mistrovství světa, bude to velice důležitý zápas," řekl obránce Inter Milán, který zároveň poukázal na fakt, že by vítězství vyneslo azzuru na vedoucí místo ve skupině B.

Itálie

Francie - pravděpodobná sestava: Landreau - Clerc, Thuram, Abidal, Evra - Ribery, Vieira, Makelele, Malouda - Anelka, Henry.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.00 - 3.10

Tip eurofotbal.cz: 0

Portugalsko - Polsko

Portugalsko si před necělými třemi týdny značně zkomplikovalo situaci, když pouze remizovalo v Arménii. Nyní doma přivítá lídra kvalifikační skupiny A z Polska a má tak nejlepší šanci se svým fanouškům revanšovat. "Můžeme si dovolit jen minimum chyb," ví trenér Scolari, který má problémy se složením středu obrany. Mimo hru jsou Ricardo Carvalho a Pepe, od úvodních minut by se tak na hřišti měli objevit Jorge Andrade a Fernando Meira.

Poláci zatím posbírali devatenáct bodů a pokud by se jim podařilo zvítězit a Finsko by ztratilo body v Srbsku, hodně by se přiblížili k postupu. "Budou se nás obávat. Tuhle kvalifikaci chceme dotáhnout až do konce a před námi už nejsou slabí soupeři," prohlásil kouč Poláků Leo Beenhakker. Tomu budou chybět zranění Jacek Bak a Michal Golinski.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00

Tip eurofotbal.cz: 1

Island - Španělsko

Španělsko po ospalém vstupu do kvalifikace ožilo, vyhrálo čtyři zápasy v řadě a posunulo se na třetí příčku. Další dvě výhry by si tým z Pyrenejského poloostrova měl připsat během následujících dní, Island a Lotyšsko totiž nejsou soupeři, s nimiž by Španělé měli mít nějaké vážnější potíže.

"Nejtěžší bude dát první branku. Pokud se nám to povede, neměli bychom mít nějaké vážnější problémy. Jim bude stačit remíza ana tak malém hřišti se jim bude dobře bránit," ví moc dobře útočník Fernando Torres, nad jehož startem se vznáší otazník.

Španělsko se s Islandem během posledního roku střetlo již dvakrát. Před rokem se v přátelském duelu hraném v Rejkjavíku zrodila bezbranková remíza a k té dlouho směřoval také kvalifikační zápas, k němuž oba celky nastoupily na Mallorce. V uplakaném počasí se španělským hrdinou nakonec stal Iniesta, díky němuž favorit neztratil cenné dva body.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.00 - 4.75 - 1.25

Tip eurofotbal.cz: 2

Reklama