Hlavní obsah

Česko sehraje klíčový duel kvalifikace

Čeští fotbaloví reprezentanti dnes mají šanci udělat výrazný krok k postupu na Euro 2008. Střetnou se totiž s přímým kandidátem na postup Irskem a případné vítězství jim dává prakticky jistou účast na šampionátu.

Článek

Svěřenci Karla Brücknera vstoupili do závěrečné části kvalifikace v sobotu, když ne moc přesvědčivým výkonem vyhráli 3:0 na hřišti outsidera ze San Marina. Tímto výsledkem si však připsali potřebné tři body, které je posunuly správným směrem k postupu. Zápas měl však i hodně stinných stránek; výkon mužstva nebyl rozhodně optimální a i rozdíl ve výsledku by měl být rozhodně vyšší. Osudovou žlutou kartu navíc vyfasoval Jan Koller, který přijde o dnešní klíčovou bitvou s Iry. Trenér Brückner na tento fakt však reagoval okamžitě po zápase povoláním jiné „věže“ Libora Doška.

Tento tah vyvolal vlnu spekulací, což včera pečetil sám kouč nepříjemnou poznámkou na redaktora deníku Sport, kterou spíše zesměšnil sám sebe než novináře. Už delší dobu vyvolává český výběr kritiku, ať už to byly výsledky, noční oslava reprezentantů v dámské společnosti nebo překvapivé nominace. I přes tyto vlny nevole mají Češi stále postup ve vlastních rukou, ale dnes i o toto poslední pozitivum mohou přijít. Zvítězí-li totiž Irsko dnes v Axa Aréně, pak bude mít shodně bodů, ale lepší vzájemná utkání. Dobrou zprávou je návrat Baroše, kterému už zcela odezněly bolesti zad. „Z devadesáti procent by výhra znamenala postup. Jsme trochu ve výhodě, Irové tady musejí vyhrát, takže určitě budou chtít hrát otevřeně a to by nám mohlo vyhovovat,“ řekl benjamínek v reprezentaci Martin Fenin, který si premiéru v „A“ týmu České republiky odbyl v nedávné přípravě s Rakouskem.

Irové jsou si důležitosti zápasu vědomi, a chtějí jednoznačně uspět. „I kdybychom v sobotu na Slovensku udrželi vítězství, náš úkol do Prahy by zůstal stejný: vyhrát! Nic se na tom nemění. Chci si odvézt tři body a postoupit na Euro,“ řekla největší irská hvězda současnosti Robbie Keane. Jak se zmínil, v sobotu Irové pouze remizovali se Slováky, když o vítězství přišli až v samém závěru kvůli brance Marka Čecha. Slovák s typickým příjmením tak výrazně na dálku pomohl českému mužstvu a tomu slovenskému zachoval stále naději na postup.

Zpět ale k Irům, které poženou kupředu hráči jako Given, Doyle, Kilbane nebo už zmiňovaný Keane. Chybět jim však bude Ireland, který odjel na pohřeb své babičky. „Je to pro nás stejné, jako když jste vy přišli o Kollera,“ řekl trenér Irska Stephen Staunton směrem k absenci důležitého záložníka. Dalším mínusem na straně celku z britských ostrovů je slabší defenzíva, což potvrdil i na Slovensku. „V Praze chceme hrát v tomto směru líp,“ uvědomuje si slabinu Staunton.

Do dění prestižního zápasu se můžete zapojit svou sázkou na jednoho z rivalů. Čeští reprezentanti sice neprocházejí momentálně nejlepším obdobím, přesto jsou bookmakery společnosti bwin favorizováni kursem 1.60. Na remízu nabízí světová jednička hodnotu 3.45 a na vítězství Irů kurs 5.35. Na koho si vsadíte, se můžete rozhodnout klidně až v průběhu zápasu a to díky live sázkám, které rovněž najdete u společnosti bwin.

Reklama