Hlavní obsah

Na ME v basketbale jde do tuhého

Evropský šampionát v basketbale dnes vstoupí do závěrečného play-off. Čtvrtfinálové souboje otevře v Madridu utkání Rusko - Francie, které slibuje velice zajímavou podívanou.

Článek

Francie si na mistrovství Evropy vedla doposud podle předpokladů. V základní skupině podlehla pouze Slovinsku, a to rozdílem pouhého bodu. V osmifinálové části pak znovu jednou prohrála, tentokrát s favorizovanou Litvou rozdílem patnácti bodů. Toto utkání vůbec nevyšlo největší hvězdě týmu Tony Parkerovi, který zaznamenal pouhých 11 bodů. Výrazně střelecky se neprosadil ani v posledním utkání skupiny s Tureckem, přesto reprezentanti ze země galského kohouta zvítězili 85:64.

Dnes budou jistě potřebovat větší Parkerovu pomoc, jelikož jde do tuhého. Čtvrtfinále se dá považovat za klíčový zápas turnaje - poražený končí, vítěz bude bojovat o medaile. „Nejdůležitější pro nás nebylo až tak vyhrát proti Turecku, ale připravit se dobře na Rusko. Chtěli jsme hrát co nejlépe, což se nám dařilo, a věřím, že v příštím zápase budeme ještě lepší,“ konstatoval Boris Diaw, který Turkům nastřílel 18 bodů.

Dnes bude však spolu se svými spoluhráči čelit rozhodně silnějšímu týmu. Rusko dlouho drželo na šampionátu neporazitelnost, o kterou přišlo v zápase se Španělskem. V posledním utkání si ale spravilo chuť s Chorvatskem a do čtvrtfinále tak nejde rozhodně v roli outsidera.

„V první polovině jsme Chorvatům dovolili hrát jejich hru a měli jsme problémy. Po přestávce jsme však pracovali lépe v obraně i útoku a donutili je k chybám,“ konstatoval po posledním utkání Andrej Kirilenko, autor 20 bodů a devíti doskoků, čímž si pouze upevnil pozici lídra v ruském celku.

Favoritem jsou v tomto souboji podle bookmakerů společnosti bwin Rusové, na které si můžete vsadit s kursem 1.40. Věříte-li však ve vítězství Francie, pak si právě tento tým přidejte na tiket - kurs je 2.70. V průběhu utkání budou samozřejmě nabízeny i live sázky.

Reklama