Hlavní obsah

Španěly čekají podceňovaní Němci

S jediným zaváháním se španělští basketbalisté dostali do čtvrtfinále mistrovství Evropy. V něm narazí na Němce, kteří včera zvládli infarktový zápas s Itálií.

Článek

Výkony Španělů na mistrovství, hraném navíc v jejich zemi, překvapují asi málokoho. Úřadující mistři světa mají v týmu vedle hvězdného Pau Gasola ještě další čtyři hráče z NBA a zbytek mužstva hraje v silných domácích klubech. Týmu s velkou útočnou silou, nabitém hvězdami, zatím dokázalo odolat jen Chorvatsko, které ve skupině zvítězilo nejtěsnějším možným rozdílem 85-84. Další soupeře španělská reprezentace bez větších problémů zvládla, Řeky například přehráli o 18 bodů a jako jediní dokázali porazit silné Rusy, nad kterými zvítězili 81-69. Svůj už tak vysoký bodový průměr na zápas si ještě vylepšili v posledním souboji s Izraelem. Před svými fanoušky se Španělé znovu vyhecovali a přestože trenér Pepu Hernandez své hvězdy šetřil a žádný z hráčů neodehrál více než 25 minut, rozdrtili svého soupeře 99-73 - přestože po první čtvrtině prohrávali 19-29. "Fanoušci měli na našem comebacku velký podíl. Když od nich máte takovou podporu, nemůžete je jen tak zklamat," vysvětlil obrat v zápase rozehrávač Toronta Jose Calderon.

Dnešní soupeř jeho týmu, Německo, odehrál svůj poslední zápas mnohem nervozněji. Němci po úvodních výhrách nad Českem a Tureckem příliš nezářili - dokázali sice ještě potrápit velmi silnou Litvu, poté ale prohráli o 12 bodů s Francií a před klíčovým zápasem naprosto propadli proti Slovinsku, s nímž utrpěli debakl 47-77. Včera proto naši sousedi bojovali s Itálií o postup a důležitost utkání byla na hře obou mužstev znát. Hra byla od začátku nervozní, nedařilo se dokonci ani Dirku Nowitzkému, kterého Italové dobře bránili. Soupeř Německa byl ale od začátku slabší v doskakování a když střelecky propadli všichni kromě Belinelliho, radovali se Němci z vítězství 67-58 a postupu mezi nejlepších osm týmů. "Potřebovali jsme tuhle výhru a dokázali jsme hrát jako tým. Někdy se věci daří, když tvrdě pracujete, dostanete svoji odměnu. Myslím, že jsem svou odměnu dostal za to, jak jsem předtím dřel," řekl po utkání jindy nepříliš výrazný Johannes Herber, který proměnil všechny tři trojkové pokusy a s 15 body se vyrovnal Nowitzkému.

Lepší kádr a prozatímní vystupování na mistrovství pasuje do role jasného favorita Španěly, na které si můžete vsadit s nepříliš lákavým kursem 1.05. Vsadit si ale můžete i na jejich výhru s handicapem 15.5 bodu. Jestli věříte podceňovaným Němcům, vsaďte si na ně v kursu 8.00. A nebo si prostě počkejte do začátku zápasu a potom teprve začněte sázet live!

Reklama