Hlavní obsah

Získají mistři světa i evropský titul?

Do svého finále dospělo mistrovství Evropy v basketbalu. Vedle domácího Španělska se v něm objeví reprezentanti Ruska, kteří se pokusí nečekaně vydařený šampionát korunovat ziskem titulu pro nejlepší tým starého kontinentu.

Článek

Rusové před mistrovstvím nepatřili k nejvážnějším kandidátům na titul, ve Španělsku ovšem předváděli celou dobu velice účinnou hru. Ve svém středu mají jedinou opravdovou hvězdu, malé křídlo Utahu Kirilenka, který dává zapomenout na nepříliš vyvednou loňskou sezonu v NBA. Jako obvykle je jeho přítomnost znát na celém hřišti a navíc se vedle něj daří i dalším hráčům, vedle forvarda Chicaga například i vyhlášenému střelci Holdenovi. Především díky vynikající obraně prošli bez problémů základní skupinou a v dalších zápasech si neporadili jen se Španělskem, svým dnešním soupeřem. Svou sílu prokázali Rusové i ve čtvrtfinále proti Francii, kterou dokázali porazit i bez vyfaulovaného Kirilenka, a - možná trochu překvapivě - i včera proti Litvě. Pobaltská země sice do té doby neprohrála, proti Rusku ale tahala od začátku za kratší konec. Velkou měrou se o to zasloužil právě Kirilenko, který si kromě 29 bodů připsal i osm doskoků, tři ukradené míče a tři bloky.

Dnes Rusko čeká zřejmě nejtěžší možný soupeř, domácí Španělé. Tým složený z vynikajících hráčů z NBA i z Evropy nemohl mít jiný cíl, než zlatou medaili. A jde za ní dost razantně. Úřadující mistři světa prokázali, že to berou vážně, například i proti Izraeli, který deklasovali 99-73, přestože ke konci zápasu už mohli odpočívat. Hráči trenéra Fernandeze ale soupeře přestříleli 25-5 a začali se připravovat na důležitější utkání, která už se hrála vyřazovacím způsobem. A připravili se zjevně dobře: s Německem neměli sebemenší problém a tým jednoho muže rozdrtili 83-55 a v semifinále si poradili i s obhájci titulu z Řecka. Tento zápas byl mnohem těžší než ten s Německem, domácí ho ale zvládli především díky rozehrávačům Navarra a Calderona a hvězdného Paua Gasola. "Byl to náš nejlepší zápas na mistrovství," řekl po dramatickém utkání zklamaný Michail Kakiouzis, jehož tým prohrál s domácími 77-82.

Když se oba dnešní soupeři před týdnem utkali, nepomohl Rusům ani dobrý výkon krajánků z NBA a Španělsko zvítězilo 81-69. I proto hráči trenéra Blatta dobře vědí, že do dnešního souboje nejdou jako favorité. "Vybojovali jsme si účast na olympijských hrách a to byl náš cíl," dal najevo spokojenost s postupem do finále Andrej Kirilenko, pro kterého by dnešní výhra byla jen třešinkou na dortu. Podle bookmakerů by ale na titul Rusové dosáhnout neměli: jasným favoritem je podle nich Španělsko s kursem 1.20 a na Rusy najdete u bwin kurs 4.55. Vsadit si ale můžete i s handicapem a u tak důležitého zápasu je samozřejmostí možnost vsadit si live.

Reklama