Hlavní obsah

Liga mistrů: preview úterních zápasů

EuroFotbal.cz

Nejprestižnější evropská fotbalová soutěž je tu, Liga mistrů dnes prvními zápasy rozjíždí svou skupinovou fázi. Nejsledovanější budou zřejmě dva německo-španělské souboje, Real hostí Brémy a Schalke se utká s Valencií. Zajímavý zápas se očekává v Portu, kde se představí loňský finalista Liverpool, obhájce AC Milán přivítá na svém stadiónu Benfiku.

Článek

Skupina A

Olympique Marseille - Besiktas JK  (úterý 20:45)

Marseille a Besiktas jsou na tom na úvod sezony zcela opačně. Zatímco tureckému klubu patří v domácí soutěži druhá příčka, Olympique se trápí a s pouhými sedmi body je zatím až patnáctý.

Špatný start francouzského klubu znamená rovněž spekulace o možném odvolání trenéra. "Pokud budu cítit, že nadešel čas pro změny, nebudu nikoho žádat o povolení. Albert Emon bude na lavičce během utkání s Besiktasem," podržel zatím současného kouče prezident OM Pape Diouf.

Sám Emon si je kritické situace velice dobře vědom, utkání s Besiktasem tak bere jako odrazový můstek k lepším zítřkům. "Tento zápas může být momentem, díky němuž konečně zvedneme hlavy. Potřebujeme se uvolnit," poznamenal kouč, jemuž se do sestavy vrací Lorik Cana.

Trenér Besiktase Ertugrul Saglam nominoval na zápas 21 fotbalistů a v početné výpravě nechybí ani zkušený brankář Recber Rustu. K dispozici nebudou vykartovaný Ali Tandogan a zraněný Gokhan Zan.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.25

FC Porto - Liverpool FC  (úterý 20:45)

Dvakrát ze tří pokusů se Liverpool probojoval až do finále nejslavnější evropské soutěže. Jednou při své cestě ztroskotal na portugalském týmu. S cílem opět dojít až do závěrečného zápasu svěřenci Rafela Beníteze cestují znovu do Portugalska, tentokráte však nezměří síly s Benficou Lisabon, ale na odpor se jim postaví Porto.

Vítěz Ligy mistrů ze sezóny 2003/2004 vstoupil do nové sezóny výborně, v portugalské lize naposledy v sobotu porazil CS Marítimo 1:0 díky brance Lisandra Lópeze, a udržel si tak zatím stoprocentní bilanci. Na zásahy argentinského útočníka se bude trenér Jesualdo Ferreira spoléhat i proti Reds. "Budeme hrát stejným systémem jako loni,” ujistil všechny Ferreira. V překladu to znamená, že Porto nastoupí v rozestavení 4-3-2-1 s Tarikem Sektiouim a Ricardem Quaresmou podporujícího osamoceného Lópeze na hrotu.

Porto se může spoléhat na výbornou domácí bilanci proti anglickým celkům, neboť ani jeden z nich na půdě portugalského mistra již devět zápasů neuspěl. A to se o to pokoušely všechny kluby z anglické velké čtyřky... Této statistiky jsou si v Portu dobře vědomi a věří si i proti jednomu z nejúspěšnějších celků evropské historie: "V tomto zápase nejsou žádní favorité, Porto je schopné porazit kohokoli na světě,” zdůraznil Ferreira v narážce na úspěch z roku 2004. "Hlavním cílem každopádně je dostat se do další fáze,” dodal portugalský trenér.

Zároveň řekl, že není rozumné srovnávat duel s Liverpoolem s těmi proti Chelsea z loňské sezóny, kdy Porto v obou zápasech vedlo, ale nakonec to byli Blues, kdo se radovali z postupu do dalšího kola díky trefě Michaela Bllacka na Stamford Bridge. "Utkání ve skupině jsou zcela odlišné než boje ve vyřazovací části. Ale můžu slíbit, že bojovnost prokážeme stejnou.”

Liverpool se s Portem utkal v Evropě pouze při jedné příležitost a sice v Poháru UEFA roku 2001, kdy po celkovém skóre 2:0 (oba góly padly na Anfieldu) postoupili dál Reds a nakonec se po úchvatném finále proti Alavésu radovali ze zisku trofeje. Útočník Dirk Kuyt prohlásil, že on i jeho spoluhráči jsou si o kvalitách svého nadcházejícího soupeře dobře vědomi: "Je to výborný zápas na začátek Ligy Mistrů. Z loňska moc dobře vím, jak důležité je začít kampaň dobrým výsledkem, tehdejší remíza na hřišti PSV nám velmi pomohla."

Podle Kuyta je tým díky porážce ve finále s AC Milán velmi motivován a zcela odhodlán letos uspět. "Byla to velká rána, když jsme prohráli. Letos ale máme ještě lepší tým, takže se prostě pokusíme vyhrát to nyní.” Nizozemský reprezentant také věří, že velká konkurence v útoku ho motivuje k odvádění těch nejlepších výkonů. "Když chcete trofeje, musíte mít čtyři opravdu dobré útočníky.”

Oproti tomu jeho trenér Rafael Benítez se snaží soustředit se hlavně na samotný úvodní zápas: "je důležité, abychom šli postupně zápas od zápasu. Porto má velice zkušený kádr a patří mezi nejlepší kluby v Evropě.” Závěrem ještě "Rafa” vyjádřil spokojenost se složením jeho útočné řady: "Noví hráči nám poskytují spoustu nových možností a variant. Pokud chcete vyhrávat potřebujete si tvořit šance a dávat góly a to oni dovedou.”

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.05 - 2.15

Skupina B

Chelsea FC - Rosenborg Trondheim  (úterý 20:45)

Chelsea zahájí své působení v letošní Lize mistrů na Stamford Bridge proti norskému Rosenborgu Trondheim, tudíž si mnoho fanoušků Blues jistě mne ruce nad tím, jak jejich tým začne dlouhou cestu za vysněným evropským titulem drtivou kanonádou proti mnohem slabšímu soupeři.

Manažera anglického týmu Josého Mourinha však v tuto chvíli trápí zranění jeho klíčových hráčů. Mimo hru je Didier Drogba, Frank Lampard a Ricardo Carvalho. Portugalský trenér svým výrokem potvrdil, jak moc pro něj hlavně první dva jmenovaní znamenají: "Pokud mluvíte o Drogbovi a Lampardovi, mluvíte o více jak 50% našich branek."

V zápětí však Mourinho dodává: "Je to realita. Nebudu kvůli těmto zraněním brečet. Chci pracovat s hráči, které mám teď k dispozici. Chci s nimi hrát co nejlépe a dosáhnout dobrých výsledků."

I přes absence důležitých hráčů by neměla mít ale Chelsea s Rosenborgem větší problémy. Blues mají široký kádr a dostatek zvučných jmen a jen těžko se dá předpokládat, že by si nechali na domácím hřišti vzít body od norského klubu, který se do milionářské soutěže dostal po roční přestávce. Od Trondheimu se toho pochopitelně ve velmi silné skupině příliš nečeká, nejspíš se bude jen snažit o to, aby uhrál co nejdůstojnější výsledky proti mnohem věhlasnějším soupeřům. V norské lize, která má za sebou již 20 kol, patří týmu z přístavního města až pátá příčka a na titul už může prakticky zapomenout.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.12 - 6.50 - 19.00

Schalke 04 - Valencia CF  (úterý 20:45)

Valencia i Schalke si začátek sezony představovaly rozhodně jinak. Španělský klub sice ve třech ligových zápasech získal šest bodů, svými výkony však nepřesvědčil a po víkendové výhře nad Valladolidem ho do kabin vyprovázel hlasitý pískot. Spokojenost nepanuje ani v Gelsenkirchenu, Schalke sice ještě neprohrálo, čtyři remízy z pěti utkání ho ale srazily až na osmou příčku bundesligové tabulky.

"Hrajeme doma a musíme vyhrát," tvrdí jednoznačně obránce Schalke Marcelo Bordon, jemuž budou chybět zranění parťáci Levan Kobiašvili, Mathias Abel a Mladen Krstajič, k dispozici pak nebude ani Gustavo Varela.

Schalke si o víkendu zvedlo sebevědomí remízou na hřišti zatím suverénního Bayernu, která částečně vynahradila dosavadní zklamání z průběhu sezony. Mezi šedesáti tisíci fanoušky na stadionu bude rovněž domácí kouč Mirko Slomka, jemuž UEFA udělila jednozápasový trest za chování v loňském utkání s Nancy.

Valencia v sobotu znovu zklamala, vítězství 2:1 nad Valladolidem sice znamenalo tři body, nerodilo se však vůbec lehce a nováček španělské nejvyšší soutěže si za svůj výkon zasloužil minimálně remízu. "Musíme na to zapomenout a soustředit se pouze na Schalke. Jedeme tam s velkými nadějemi a do soutěže chceme vkročit správnou nohou. Bude to velice obtížné," ví velice dobře obránce Valencie Raúl Albiol.

Podobně jako Schalke, rovněž Valencia má rozsáhlou marodku. Mimo hru jsou Jaime Gavilan, Vicente Rodriguez, Edu, Nikola Žigič a Marco Caneira.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.15 - 2.70

Skupina C

Real Madrid - Werder Brémy  (úterý 20:45)

Real Madrid - Werder Brémy. To je pravděpodobně nejžhavější souboj úterní noci, která je zasvěcená osmi zápasům nejprestižnější klubové soutěže v Evropě, Champions League. Při pohledu na soupisku obou mužstev je již předem jasné, že za ideálních okolností budou přihlížející na stadionu Santiaga Bernabeau svědky úchvatné ofenzivní podívané

Real Madrid všechny přesvědčil již o víkendu o své útočné síle, když si hravě poradil s nováčkem Primera Division z Almerie 3:1. I když jeho hra nebyla příliš atraktivní, přeci jen je nutno vzít v potaz, že v létě kádr obohatilo plno nových tváří, které se ještě potřebují s usedlými borci pořádně sehrát.

To zítřejší sok Galacticos, německý mistr z roku 2004, mohl sice celý víkend odpočívat, ale také měli hráči jistě plnou hlavu zážitků ze zpackaného pátečního klání na Vestfálském stadionu s Borussií Dortmund, kde bylo o výsledku utkání rozhodnuto prakticky už po 32 minutách hry, kdy už byl stav 3:0.

I tak záložník "Bílého baletu" Julio Baptista rázně odmítá jakékoliv podcenění soupeře ze strany Realu: "Sice prohráli svůj poslední zápas, ale my víme, že jejich kádr je nabitý kvalitou a individualitami, což může v Champions League rozhodovat zápasy."

Real Madrid má problém se špatnou fyzickou kondicí většiny letních posil. Zvláště pak Robben s Heinzem, kteří přišli nejpozději, pravděpodobně kvůli zanedbané kondici nebudou moci do zápasu s Brémami zasáhnout. A do třetice všeho zlého. Obránce Pepeho, také nové akvizice Galacticos, trápí zraněné stehno a do tohoto střetnutí jen těžko zasáhne. Na druhou stranu madridský kouč Bernd Schuster už může naplno počítat s Van Nistelrooyem.

To Werder se zatím nepříliš zdárně potýká s odchodem forvarda Kloseho, se kterým odešly důležité góly, které v zápasech, jako byl třeba ten s Dortmundem, Brémám chybějí. A mohly by chybět i v Madridu. Zatím nemá Klose v nikom z momentálního kádru Werderu důstojného nástupce. Sanogo sice vstřelil ze 4 zápasů v Bundeslize 2 góly, ale žádnou jistotou v zakončení nepřekypuje. Navíc ho nikdo z jeho kolegů ani v nejmenším nepodporuje - Rosenberg ani Almeida nedali ještě ani gól.

Real je díky lepší momentální formě a výhodě domácího prostředí pasován do role favorita utkání, ale nevyzpytatelný Werder určitě může s trochou štěstí a bojovnosti vyválčit na Santiagu Bernabeau alespoň bod za plichtu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00

Olympiakos Pireus - Lazio Řím  (úterý 20:45)

Nerozehraný Olympiakos doma přivítá letos zatím neporažené Lazio, jehož trenér Delio Rossi z bilance svého týmu radost rozhodně nemá. Římský celek v dmácí soutěži pouze třikrát remizoval a zatím se krčí až ve druhé polovině tabulky. "Víme, že jde o dobrý tým s určitou historií v Lize mistrů. Toto je nová sezona, nová vázva a oni mají spoustu nových hráčů, takže nemůžeme spoléhat na minulost," upozorňuje Rossi ne fakt, že se řeckému klubu pravidelně nedaří postoupit ze základní skupiny.

Olympiakos se může "pyšnit" především tragickou bilancí na soupeřových hřištích, z nichž si vítězství nepřivezl již 31 zápasů v řadě. Tentokráte však bude hrát na svém vlastním stadionu a bude se moci spolehnout na podporu fanoušků. "Musíme být trpěliví, jít do zápasu s čistou myslí a dobrou taktikou. Četl jsem v novinách, že zápas s Laziem je finálovým. Tak to berou novánáři, ale ne my," prohlásil trenér Panagiotis Lemonis.

V domácí sestavě by se měl objeviz uzdravený Predrag Djordjevič, naopak otazník visí nad startem Luciana Gallettiho. Rossi se zase bude muset obejít bez trojice Firmani, Siviglia, Diakite.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.20 - 2.75

Skupina D

AC Milán - Benfica Lisabon  (úterý 20:45)

AC Milán přivítá ve svém úvodním zápase nového vydání Ligy mistrů Benficu Lisabon. Trenér domácích Carlo Ancelotti ihned označil obhajobu titulu za hlavní cíl této sezóny a popřel, že by jeho svěřencům chyběla po loňském triumfu motivace.

Vítězství 2:1 nad Liverpoolem znamenalo pro Rossoneri již sedmý titul, počítáme-li k Lize mistrů taktéž Pohár mistrů evropských zemí. Ancelottimu tento počet ovšem nestačí: "Na startu každé sezóny je pro nás Liga mistrů tou nejdůležitější soutěží a ani tentokráte se na tom nic nemění. Je to naprosto unikátní záležitost, uděláme vše proto, abychom v ní uspěli." Milán má navíc šancí stát se prvním týmem, kterému by se podařilo obhájit v Lize Mistrů titul. Od zavedení nového formátu žádný úřadující mistr neuspěl, Ancelotti si je tak dobře vědom náročnosti tohoto úkolu: "Je to opravdu obítžný turnaj a vyhrát dvakrát v řadě by byl obrovský úspěch." 48letý lodivod moc dobře ví, o čem mluví, sám byl totiž ještě jako hráč členem milánského celku, kterému se naposledy podařilo nejlepší evropskou soutěž obhájit, tehdy ještě ve starém formátu a pod zkrátkou PMEZ, shodou okolností si ve finále poradil právě s Benficou.

AC se každopádně bude muset značně zlepšit, aby mělo šanci své cíle splnit. Vstup do sezóny nebyl ideální, z možných devíti bodů v Sérii A dosáhlo pouze na pět, přičemž ten poslední zachraňoval proti Sieně až Alesandro Nesta vyrovnávacím gólem pár sekund před koncem.

Carlo Ancelotti má navíc problémy s marodkou, mimo hru jsou zranění kapitán Paolo Maldini (koleno) a brazilský útočník Ronaldo (stehno), v ohrožení je taktéž start Andrea Pirla, kterého trápí poraněný lýtkový sval. Dobrou zprávou je naopak lepšící se stav Massima Odda, jenž se potýkal s podobným zraněním jako Pirlo. K dispozici bude Ancelottimu i trojice Massimo Ambrosini - Filippo Inzaghi - Kaká, všichni tři měli proti Sieně volno.

"V Lize mistrů hrají jen ty nejlepší týmy. Benfica bude určitě mnohem více útočně zaměřená než Siena, takže uvidíme i jiný Milán. Útočnější, navíc se nám vrací Kaká," nenechává se Ancelotti nijak zvyklat špatnou hrou v předhozích zápasech. Lisabonský tahoun Rui Costa je s kvalitami svého bývalého spoluhráče, který v loňské edici LM nasázel při cestě do Athén deset gólů, velmi dobře obeznámen: "Zcela jednoznačně si zaslouží Zlatý míč, protože je to fantastický hráč a skvělý člověk," nešetřil 35letý veterán chválou." Podobných slov se dočkal i celý milánský tým: "Je to nejlepší celek na světě, sehraný, kompaktní, plný velkých jmen a výborných hráčů. Ale to rozhodně neznamená, že by byli neporazitelní."

Benfica přijíždí na San Siro v dobrém rozpoložení, po nástupu nového trenéra José Antonia Camacha, jenž minulý měsíc vystřídal Fernanda Santose, ještě neobdrželi jedinou branku. Orlům se v portugalské lize daří, nyní ale bude mít Camacho a jeho útočný styl vážně problémy, neboť Benfice chybí celá řada hráčů. Zranění obránci Luisao (koleno), David Luiz (poraněné chodidlo) a Marc Zoro (stehno) jsou vyřazeni, stejně tak jeden z klíčových mužů zálohy Petit, jenž si při sobotním ligovém triumfu nad Naval Maio poranil koleno. Podobný problém mají i brankář Moreira a Pedro Mantorras. Ve středu pole by tak měl nastoupit Maxi Pereira, v obraně zaskočí za zmiňované marody Ecarlos, Konstantinos Katsouranis a Léo.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.65 - 8.50

Šachtar Doněck - Celtic Glasgow  (úterý 20:45)

Fotbalisté Celticu Glasgow vyrazí podruhé během několika týdnů na východ Evropy. Nedávno se v rámci třetího předkola Ligy mistrů střetli se Spartakem Moskva, nyní změří síly se Šachtarem Doněck.

Šachtaru vyšel skvěle vstup do nové sezony, zvládl třetí předkolo Ligy mistrů a v domácí soutěži mu patří první příčka. Trenér Mircea Lucescu by nyní pohodu rád přenesl také do základní skupiny prestižní klubové soutěže. "Potřebujeme dobrý vstup do soutěže. Celtic je daleko silnější, než před třemi lety, když jsme se s ním střetli naposledy, ale to jsme my také," vzpomíná Lucescu na sezonu 2004/2005. V sestavě ukrajinského klubu bude chybět potrestaný Dmitrij Chygrynskij, kapitánskou pásku by měl navléknout Darijo Srna.

Rovněž Celtic opdstartoval sezonu skvěle a po výhře 5:0 nad Invernessem se vyhoupl do čela skotské Premier League. Nevím, jak nebezpečný Šachtar bude, ale má potenciál k tomu být hodně nebezpečný. Pokud budeme hrát stejně jako proti Spartaku, měli bychom si odtud odvézt nějaký bod," věří manažer Gordon Strachan. Tomu bude chybět zraněný Steven Pressley.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.85 

Tip EuroFotbal.cz: 10

Reklama