Hlavní obsah

Slavia dnes vstoupí do Ligy mistrů

Pražská Slavia dnes začne prožívat skutečnost, která dlouhá léta zůstávala pouhým snem. Své boje v milionářské soutěži odstartují Sešívaní dnes ve 20:45 na Strahově zápasem se Steauou Bukurešť.

Článek

Na úvod sice nečeká Slávisty žádný evropský velikán, přesto půjde v zápase o hodně. Pražané byli totiž nalosováni do skupiny společně s Arsenalem a Sevillou, jež jsou už jen podle jména jasnými kandidáty na postup. Očekává se tak, že se jediný český zástupce v letošním ročníku LM bude prát o třetí místo ve skupině právě s Rumuny. „Liga mistrů byla pro nás zakletá, čekali jsme dlouho. A když jsme se tam po takové době dostali, tak chceme dokázat, že tam jsme právem,“ říká kouč Karel Jarolím, jehož celek se do Ligy mistrů probojoval až na pošesté. „Kolik chci bodů? Nejlepší by bylo osmnáct,“ konstatoval s úsměvem trenér.

Odpověď na tuto otázku bude známa až v polovině prosince, momentálně se všichni soustředí na úvodní zápas se Steauou. „I ona chce do Ligy mistrů vstoupit dobře. Ale věřím, že s podporou fanoušků vyhrajeme my,“ doufá slávistický lodivod. „Mužstvo mají dlouho pohromadě, dobře organizovanou obranu a nebezpečné hráče do útoku. A hlavně si musíme dát pozor na standardní situace, na které spoléhají,“ dodal Jarolím, který má k dispozici kompletní kádr až na zraněné Švece, Latku a Šventa.

Steaua Bukurešť nemá na evropském poli rozhodně neznámé jméno. Ligu mistrů hrála už několikrát, v roce 1986 dokonce vyhrála její tehdejší obdobu Poháru mistrů evropských zemí. Úspěchy má však i z poslední doby, loni doma remizovala s Realem Madrid a následně postoupila až do semifinále Poháru UEFA. Přesto do Prahy přijíždí s obavami. Nejen, že na Slavii nemá dobré vzpomínky, když ji před osmi lety podlehla v poměru 4:1, ale v poslední době se jí navíc nedaří podle představ.

Rozporuplné názory panují nad trenérem a bývalou fotbalovou hvězdou George Hagim, kterému trenérská štace doposud nevycházela podle představ. Vedl rumunskou reprezentaci, turecké kluby Galatasaray, Bursaspor a rumunský Temešvár, ale nikde díru do světa neudělal. V létě si ho přetáhl mocný vlastník Steauy George Becali do svého klubu. V domácí soutěži je však jeho tým momentálně až na 7. příčce, když v 6 zápasech vstřelil pouhé 4 branky.

Dnes si Hagi na Strahově odbude trenérskou premiéru v Lize mistrů. „Ale nejsem z toho nervózní. Sílu na to, abychom Slavii porazili, máme. Chci tady odehrát dobrý zápas a být po něm spokojený,“ přeje si Hagi, jemuž podle spekulací Becali poručil koho chce vidět v základní sestavě. „Promiňte, ale teď není vhodná chvíle o tom mluvit. Můžeme až po zápase,“ konstatoval slušně k tomuto problému jeden z nejlepších fotbalistů rumunské historie.

Utkání má podle expertů bwin mírného favorita v podobě Slávistů, na jejich vítězství si můžete vsadit s kursem 1.95. Máte-li pocit, že zápas skončí remízou, pak využijte kursu 3.20. Na hosty vypsala bookmakeři kurs 3.60.

Reklama