Hlavní obsah

Liga mistrů: preview středečních zápasů 1. kola

Také druhá polovina týmů dnes večer vstoupí do základních skupin Ligy mistrů. České fanoušky bude nejvíce zajímat duel Slavie se Steauou Bukurešť, Evropa se zase nejvíce těší na souboj Barcelony s Lyonem. V dalších zápasech se mimo jiné představí Manchester United na půdě Sportingu, Arsenal hostí Sevillu, Inter Milán jede do Istanbulu...

Článek

Skupina E

Glasgow Rangers - VfB Stuttgart  (středa 20:45)

Ve středu večer bude ve svém prvním letošním vystoupení v Lize mistrů Glasgow Rangers hostit neměckého šampiona VfB Stuttgart. Oba kluby můžou ve skupině s Barcelonou a Lyonem jen překvapit, a tak se počítá s tím, že budou svádět bitvu o třetí místo zaručující účast v Poháru UEFA.

Skotský tým o víkendu v domácí soutěži spadl na druhé místo, když o víkendu na hřišti Hearts poprvé poznal hořkost porážky a na svého městského rivala Celtic ztrácí jeden bod. Se skupinou, které se také přezdívá jako "group of death" - skupina smrti, si hvězda Rangers DaMarcus Beasley neláme hlavu a sebevědomě tvrdí: "Myslím, že můžeme překvapit mnoho lidí v této soutěži. Týmy nás podcenují a to je pro nás jen a jen dobré." Na otázku ohledně soupeřů ve skupině odpověděl manažer skotského vícemistra Walter Smith s respektem, ale dodává, že se nebojí a věří v úspěch v domácích zápasech. Uvidíme, jestli svou formu z domácí soutěže Rangers potvrdí i v Lize mistrů.

To na druhé straně se o velké formě mluvit nedá. Špatně rozjetou sezonu obhájce vítězství z lonského ročníku Bundesligy lehce napravila výhra v domácím duelu s týmem Energie Cottbus z minulého kola. Dobrou zprávou pro VfB je gólový návrat do sestavy střelce Gomeze. Ten se vrací právě včas, jelikož neproměnování šancí dělá zatím úřadujícímu mistrovi největší problémy. Stuttgart nastoupí v Ibrox Parku bez zraněného Thomase Hitzlspergera.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2,40 - 3,25 - 2,65

Tip EuroFotbal.cz: 10

FC Barcelona - Olympique Lyon  (středa 20:45)

Velmi atraktivní duel se odehraje ve středu večer v katalánské metropoli, kde domácí Barcelonu vyzve francouzský mistr Lyon. Ani jednomu týmu se start do domácích ligových soutěží nevyvedl dle jeho představ. Lyon se zpočátku trápil, z prvních tří zápasů dva prohrál, ale reputaci si borci z východu Francie už stihli napravit - v sobotu vyhráli čtvrté utkání v řadě. Barcelona má za sebou zatím pouze tři zápasy Primera Division a na kontě pět bodů za dvě bezbrankové remízy a výhru s Bilbaem, ke které jí dopomohla i chyba rozhodčího, který uznal Tourému gól v situaci, kdy míč prokazatelně nepřekročil brankovou čáru.

Domácí tým bude hrát bez zraněného Kamerunce Eto'oa a i bez Carlese Puyola, který se stále zotavuje ze zranění kolenního vazu. Do sestavy by se po jednozápasové pauze měl vrátit Lionel Messi a doplnit tak v útoku Henryho s Ronaldinhem. Barcelona bude muset tvrdě pracovat, aby napravila špatný dojem z odehraných ligových zápasů. "Ještě jsme neviděli tu Barcelonu, na kterou jsme všichni zvyklí," vyjádřil se po nedělní remíze s Osasunou Frank Rijkaard. Uvidíme ji ve středu?

Lyon se letos bude snažit vyhrát počtvrté v řadě svou základní skupinu Ligy mistrů, ačkoliv mu tentokrát budou chybět klíčoví hráči jako Malouda, Tiago, či Eric Abidal, jenž nyní obléká dres středečního rivala. V útoku bude francouzský tým spoléhat hlavně na ve formě hrajícího Karima Benzema, který v posledním zápase proti Metz vstřelil hattrick. Týmu, jenž se ještě nikdy nedostal v Lize mistrů dále, než do čtvrtfinále, budou chybět dlouhodobě zranění Gregory Coupet a obránce Cris. "Máme na to, uhrát dobrý výsledek, ale především nesmíme prohrát," vyhlásil týmový cíl před zápasem Bemzema.

FC Barcelona

Victor Valdes - Gianluca Zambrotta, Gabriel Milito, Lilian Thuram, Eric Abidal - Yaya Toure, Xavi, Deco - Thierry Henry, Ronaldinho, Lionel Messi.

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:

Remy Vercoutre - Fabio Grosso, Sebastien Squillaci, Cleber Anderson, Francois Clerc - Jeremy Toulalan, Kim Kallstrom, Mathieu Bodmer, Juninho - Sidney Govou, Karim Benzema.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.65 - 7.15

Tip EuroFotbal.cz: 0

Skupina F

AS Řím - Dynamo Kyjev  (středa 20:45)

AS Řím vstupuje do nového ročníku Ligy mistrů s cílem dát zapomenout na svůj poslední zápas v nejslavnější evropské soutěži, ve kterém prohrál s Manchesterem United ostudným debaklem 1:7. Soupeřem týmu z věčného města bude Dynamo Kyjev, další klub, jenž si bude chtít napravit reputaci. V minulé sezóně totiž skončili Ukrajinci ve skupině poslední se ziskem pouhých dvou bodů.

Svěřenci Luciaca Spalletiho začali novou sezónu výborně, Serii A vedou s dvoubodovým náskokem na milánský Inter a úctihodnou bilancí 7:0, na konci srpna navíc svého současného pronásledovatele porazili v bitvě o Italský superpohár. Spalleti, jenž, než přišla zmiňovaná porážka s Manchester, vedl AS k nejlepší sérii zápasů v Evropě za posledních 23 let, věří, že letos je jeho kádr ještě mnohem silnější než ten loňský: "Jsme o další rok zkušenější a tým je o dost lépe vybalancovaný.”

Římany sice v létě opustil stoper Cristian Chivu, jehož konečnou destinací se stal Inter Milán, na druhou stranu však dorazili Francouz Ludovic Giuly a Brazilci Juan se Cicinhem. "Máme jen jeden cíl – stále se zlepšovat. Když budeme chtít útočit, musíme si dát pozor i na zadní vrátka. V loňské sezóně proti Manchesteru jsme se snažili za každou cenu dát rychle gól, nebyli jsme v tom správném rozpoložení,” bilancuje Spalleti.

Skupina F je podle expertů jedna z nejtěžších, zkušený kouč má na věc stejný názor: "Myslím, že naše skupina patří k těm nejobtížnějším, každý tým je zde nebezpečný, ale nejsilnější je určitě Manchester United. Musíme ukázat odhodlání a věřit si.”

Co se týče Ukrajinců, tak jejich úvod do sezóny ani zdaleka tak ideální nebyl. Dynamo je až třetí, na vedoucí Shakhtar Donetsk ztrácí sedm bodů. "Jsme si vědomi síly AS Řím, musíme si dávat velký pozor, protože mají velmi rychlý přechod z obrany do útoku,” hodnotí svého nadcházejícího soupeře kouč Anatoliy Demyanenko. "Samozřejmě věříme, že neprohrajeme, remíza by určitě nebyla špatným výsledkem.”

Kyjev sice ve statistikách má jedno vítězství 3:0 nad AS, ovšem jinak je to na italské půdě z jejich strany velká bída – dvě remízy a hned čtyři porážky nedodávají Dynamu příliš důvodů k optimismu. Ačkoli loni dosáhli na ligový a pohárový double, Ukrajinci se v Evropě už dlouho dobu trápí, již šestkrát posobě v boji o postup ze základní skupiny selhali. Naposledy se jim to podařilo v ročníku 1999/2000, aby nakonec skončili v druhé fázi poslední se dvěma body.

"Stejně jako Řím jsme za poslední tři roky tvrdě pracovali, abychom naši hru v Evropě zlepšili,” pokračuje Demyanenko, který se ještě bude muset rozhodnout, zda postaví ze zranění se zotavujícího útočníka Artema Milevskiy. "Rozhodně máme v této skupině své šance, ve fotbale neexistují lehké zápasy, stát se může cokoli a nic v něm nemůžete předvídat.. Můžeme postoupit jako kdokoli jiný,” završil trenér Dynama.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 8.00Tip EuroFotbal.cz: 1více informací

Sporting Lisabon - Manchester United  (středa 20:45)

Manchester United se už osm sezón marně pokouší navázat na triumf z roku 1999. Nevyšlo to ani loni, kdy tým hrál ve skvělé formě, ale v semifinále nestačil na pozdějšího vítěze AC Milán. Nyní jej čeká další pokus, ale hned na úvod skupiny těžká zkouška - o body bude bojovat na hřišti portugalského Sportingu.

Ten bude chtít odčinit své účinkování v soutěži v minulé sezóně, kdy skončil ve skupině poslední. V zádech má solidní formu z domácí ligy, tři ze čtyř zápasů vyhrál, nestačil jen na Porto. "Daří se nám, procházíme dobrým obdobím," pochvaluje si kouč Paulo Bento. "Respektujeme Manchester, ale nebojíme se. I United mají své chyby a ty musíme využít. Nebudeme tu jen do počtu, věřím, že budeme bojovat o vtězství," tvrdí sebevědomě Bento.

Do karet by mohl domácím hrát fakt, že Rudí Ďáblové nehrají mimo Ostrovy moc dobře, z posledních 14 zápasů Ligy mistrů na hřištích soupeře vyhráli jen dvakrát. Naproti tomu v jejich středu jsou dva hráči, kteří se budou chtít proti Sportingu, svému bývalému klubu, vytáhnout - Cristiano Ronaldo a tak letní posila Nani. "Ronaldo se v Manchesteru dobře vypracoval, je z něj lepší fotbalista. Zaslouží si vřelé přijetí, stejně tak Nani," apeluje trenér na fanoušky. V zápase mu budou chybět dva dlouhodobě zranění Brazilci, Pedro Silva a Derlei. Oba si začátkem září poranili koleno a oba si nezahrají přibližně půl roku.

Sir Alex Ferguson na druhé straně barikády má o poznání větší problémy se zraněními. Citelně chybí Gary Neville, který se stále nezotavil ze svalového zranění, podobné problémy trápí i letní posilu Owena Hargreavese. "Nedal se včas do pořádku, což je pro nás velká rána, neboť má v Evropě velké zkušenosti," lituje Ferguson. Mimo hru jsou také Darren Fletcher, John O'Shea, Park Ji-Sung a gólman Ben Foster, o víkendu k nim navíc přibyl Mickael Silvestre, jenž si s vážně poraněným kolenem v tézo sezóně zřejmě už nezahraje.

Problémy Fergusona čekají i v útoku, ani jeden z trojice útočníků Rooney, Saha, Tevez totiž není zcela fit. 21letý Wayne Rooney, který doléčuje zlomeninu chodidla, však věří, že bude moci nastoupit. "Už mi fotbal moc chyběl. Doufám, že se ve středu podívám na hřiště a dostanu se zpět do hry," prohlásil Rooney.

V Premier League to s United po prvních kolech vypadalo špatně, brzy nabrali ztrátu na Chelsea a trápili se ve spodních patrech tabulky, ale přišly tři výhry 1:0 v řadě, k tomu zaváhání Chelsea a pohled na tabulku je pro Manchester hned veselejší. Patří mu čtvrtá příčka, Blues jsou o skóre za ním. "Teď nemáme k dispozici celý tým, ale budeme své hráče mít v druhé polovině sezóny a věřím, že můžeme dopadnout ještě lépe než loni, kdy jsme byli blízko," věří skotský kouč nejméně v posup do finále.

Jediné předchozí vzájemné měření sil se datuje už do sezóny 1963/64, kdy byl v tehdejším Poháru vítězů pohárů úspěšnější Sporting. První zápas sice prhrál 1:4, ale v odvetě soupeře smetl výsledkem 5:0 a později po úspěšném finále proti MTK Budapešť pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze. Sporting na svém hřišti anglického soupeře přivítal už pětkrát a nikdy nebyl poražen, vyhrál čtyřikrát a jen jednou remizoval. Manchester má v Portugalsku horší bilanci 3-1-4.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.25 - 1.90

Skupina G

PSV Eindhoven - CSKA Moskva  (středa 20:45)

CSKA Moskva se sice může pochlubit druhou nejlepší obranou v ruské lize, jedenáct remíz ze 23 odehraných zápasů ho však sráží až na šestou příčku s osmibodovým mankem na vedoucí duo Spartak Moskva a Zenit Petrohrad. Eindhoven naopak začal sezonu skvěle a ze čtyř ligových utkání vytěžil deset bodů. I proto bude ve středečním duelu favoritem.

"Potřebujeme do utkání přenést klid z ligové soutěže. Někdy hrajeme dobře a vytváříme si šance, ale dáváme soupeři příliš mnoho prostoru. To si proti CSKA nemůžeme dovolit," ví moc dobře trenér PSV Ronald Koeman, jemuž budou chybět Mike Zonneveld a Ottman Bakkal.

Mezi třemi tyčemi CSKA stále chybí Igor Akinfejev a příležitost tak opět dostane Veniamin Mandrykin. "Pamatuji si, jak moc se na jaře mluvilo o Akinfejevově zranění. Ruskou ligu jsem tou dobou nechytal tři roky. Před každým zápasem cítím nervozitu, avšak nebojím se. Fotbal není hra pro ty, co mají strach," prohlásil Mandrykin.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.30 - 4.35

Fenerbahce SK - Inter Milán  (středa 20:45)

V souboji Fenerbahce s Interem bude favoritem hostující celek. Turecký klub začal sezonu bídně a zatím je až na osmé příčce ligové tabulky. Inter sice v úvodním kole remizoval s Udinese, další dva zápasy ale vyhrál a v tuto chvíli je druhý za AS Řím.

Trenér Nerazzurri Roberto Mancini bude mít velký problém se složením obrany. Po zranění se sice vrací Walter Samuel, mimo hru jsou však zranění Marco Materazzi a Christian Chivu a distancovaní Maicon, Nicolas Burdisso a Ivan Cordoba, kteří pykají za potyčku po loňském utkání ve Valencii.

Fenerbahce v nové sezoně zatím tápe a svědčí o tom i víkendová remíza s Rizesporem. Trenér istanbulského klubu Zico si je velice dobře vědom síly úřadujícího italského mistra a své svěřence varuje především před uměním Zlatana Ibrahimoviče. "Podle mě je to nejlepší hráč na světě. Je rychlý, skvěle zakončuje a dokáže se prosadit přes obranu," vysekla legenda brazilského fotbalu pochvalu švédskému reprezentantovi.

Zicovi zřejmě budou chybět Deniz Barış a Tümer Metin, proti svému bývalému klubu nastoupí obránce Roberto Carlos.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.20 - 1.85

Skupina H

Arsenal FC - Sevilla FC  (středa 20:45)

Střetnutí dvou jednoznačných favoritů skupiny H Arsenalu a Sevilly slibuje rozhodně pěknou podívanou. Ať už ji bude produkovat jen domácí favorit, který zatím v úvodu sezony předvádí parádní útočný fotbal, a nebo ho krásnou hrou bude podporovat i jeho španělský sok, vítěz posledních dvou ročníků Poháru UEFA.

Kouč Gunners Arsene Wenger si je určitě vědom toho, že dobrý vstup Arsenalu do nového ročníku Premier League ještě v žádném případě nepředurčuje jeho mužstvo k úspěšnému vstupu i do milionářské Champions League. Wengerovy mladé pušky zatím v anglické lize v pěti úvodních zápasech neprohrály, ale sevillský mančaft vedený Juandem Ramosem, který je spojován v poslední době s Tottenhamem, by mohl ve středu poodhalit mezery ve hře Kanonýrů. Například poslepovanou obranu Arsenalu, kterou dlouhou dobu sužují zranění klíčových beků, jakými jsou Eboue a kapitán Gallas, by měl řádně prověřit snajpr ve službách Sevilly Frederic Kanouté, jenž je Arsenalu známý i ze svého působení v Premier League a sám boss Gunners se jeho schopností hodně obává.

Klíčové pro hru Sevilly bude určitě to, jestli se hráči kompletně přenesli přes nedávné tragické smrti Antonia Puerty. To by však neměl být asi problém, vždyť hned první zápas po této smutné události svěřenci Ramose vyhráli nad AEK Athény vysoko 4:1 a naposledy v lize si stejným poměrem poradila Sevilla s Huelvou. Na druhou stranu nutno podotknout, že jsou Gunners úplně jiným šálkem kávy, než byli poslední soupeři Sevilly, a tak nelze vyloučit ani snadné vítězství Arsenalu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.45

Slavia Praha - Steaua Bukurešť  (středa 20:45)

Stadion Evžena Rošického na Strahově už je připraven na historicky první zápas Slavie v základní části Ligy mistrů. Sešívaní v něm přivítají patrně svého nejdůležitějšího soupeře ve skupině, rumunskou Steauu Bukurešť. Právě s ní by se totiž podle papírových předpokladů měli za zády favoritů Arsenalu a Sevilly prát o třetí místo.

Na stadionu celé pondělí probíhaly rozsáhlé úpravy, jako výměna reklam a vůbec celý stadion pohltila modrá barva symbolizující Champions League. V úterý se celá procedura příprav na premiéru ukončila tiskovými konferencemi a oficiálními tréninky obou mužstev.

Sílu středečního soupeře červenobílých na předzápasové konferenci dokonale vystihl Karel Jarolím: "Víme, že nás čeká velmi těžký protivník. V poslední době se mu příliš nedařilo, i když v předloňské sezoně se probojoval do semifinále poháru UEFA. To mužstvo je zkonsolidované a dobře organizované, co se týče obranné činnosti. Mají i nebezpečné hráče směrem dopředu, na ně si musíme dát velký pozor. Steaua spoléhá hodně na standardní situace. Očekávám, že nepřijeli jen bránit, budou chtít vstoupit do Ligy mistrů s bodovým ziskem."

Co se týče síly Slavie, ta tkví hlavně v pozemní kombinaci, vzdušné souboje nedělají Vlčkovi ani Šenkeříkovi příliš dobře. Pokud se jedná o absence, tak kouč Jarolím na tiskovce pouze nastínil, že určitě nenastoupí Švec a otazníky visí nad startem Jandy, Šmicera, Tavarese a Krajčíka. "Hrajeme sedmnáct let nepřetržitě v evropských pohárech, takže se zápasu nebojíme. S Ligou mistrů zkušenosti nemáme, ale v Poháru UEFA pamatuji náš přímý souboj před sedmi lety, tenkrát jsme postoupili. Nezlobil bych se, kdybychom byli úspěšní i zítra," připomněl všem slávistický kouč dvojzápas z roku 1999, kdy Slavia po výsledcích 1:1 a 4:1 postoupila dále.

Slavii každopádně čeká nevyzpytatelný soupeř z východní Evropy, který loni vybojoval ve skupině s Lyonem, Realem Madrid a Dynamem Kyjev třetí místo a nakonec ho v Poháru UEFA zastavila Sevilla, pozdější vítěz trofeje. I letos se Steaua může spolehnout na střelecké umění Dicy, který již loni zářil a nasázel ve skupině Ligy mistrů čtyři góly. Vítěz PMEZ z roku 1986 postoupil do základní části LM přes polský Lubin a běloruský Borisov.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00

Reklama