Hlavní obsah

Jankovičovou čeká v Pekingu úvodní zápas

Z probíhajícího podniku v Pekingu se na poslední chvíli odhlásila Světlana Kuznětsová a role nejvýše nasazené hráčky tak připadla na Jelenu Jankovičovou. Ta dnes vstoupí do turnaje zápasem s Virginií Ruanovou-Pascualovou.

Foto: REUTERS/John Sommers II

Srbská tenistka Jankovičová

Článek

Ve vzájemném duelu se tyto hráčky střetly doposud dvakrát a Španělka ani na jeden souboj nevzpomíná ráda. S Jankovičovou totiž uhrála celkem jen pět her. Jedno z utkání se hrálo letos, když ve druhém kole Australian Open vyhrála Srbka v poměru dvakrát 6:2. Ve čtvrtém kole ji však zastavila pozdější vítězka Serena Williamsová. Úvodní letošní úspěchy si ale Jankovičová připsala už před prvním grandslamem sezony, když přemožitelku nenašla v Aucklandu a následně si zahrála finále v Sydney. Celkově v Austrálii odehrála 14 zápasů, z nichž vyhrála hned 12.

Díky těmto úspěchům poskočila rodačka z Bělehradu na 5. příčku žebříčku WTA, když rok 2007 odstartovala z 12. místa. To však nebylo všechno. Kromě už zmiňovaného titulu získala Jankovičová do této chvíle tři další; bez zaváhání prošla pavouky v Charlestonu, Římě a Birminghamu. Do finále se navíc probojovala v s-Hertogenbosch a Torontu, mezi nejlepší čtyřkou nechyběla v Dubaii, Dauhá, Berlíně, Štrasburgu, Roland Garros a nedávno také Los Angeles. Díky této velké porci úspěchů je nyní třetí nejlepší tenistkou světa, když lepší jsou už pouze Kuznětsová a Heninová.

Tento fakt se jistě pokusí Jankovičová potvrdit i momentálně v Pekingu, kde větší favoritku na celkovou vítězku budete hledat marně. Papírové statistky však nejsou zárukou úspěchu a Srbku jistě nečeká nic jednoduchého. Do turnaje vstoupila volným losem a její úvodní soupeřka má už tedy jeden zápas za sebou. Ten Španělka Ruanová-Pascaluová zvládla na jedničku s hvězdičkou, když si po setech dvakrát 6:1 poradila s Olgou Pučekovou.

Dnes se takové vítězství z pohledu 33leté rodačky z Madridu jistě neočekává, přesto není rozhodně bez šancí. Tenistka specializující se především na čtyřhry vyhrála podnik WTA naposledy v roce 2003, když neměla konkurenci na turnaji v Taškentu. To pro ni byla teprve třetí trofej ve dvouhře mezi ženskou tenisovou elitou. Ve čtyřhře jich však má hned o 35 více. Přesto si letos ve dvouhře nevede špatně, když její zápasová bilance je lehce negativní v poměru 15-16. Nejvíce se jí dařilo na Wimbledonu, kde v úvodním kole přehrála svou krajanku Medinu Garriguesovou, ale ve třetím utkání prohrála s Ruskou Petrovovou.

Podle bookmakerů společnosti bwin je jasnou favoritkou Srbka s kursem 1.01. Jestli si chcete zariskovat, vsaďte si na Španělku - kurs je 7.70.

Reklama