Hlavní obsah

Češky vstoupí za obhajobou soubojem s Izraelem

Eurotip.cz

České basketbalisty zakončí úvodní hrací den mistrovství Evropy v italském Vastu večerním zápasem s Izraelem. Na turnaji budou obhajovat dva roky starý triumf, což chtějí proměnit v další celkové vítězství nebo si alespoň vybojovat vstupenku pro olympijské hry v Pekingu.

Článek

V základní skupině se postupně utkají kromě Izraele ještě s Tureckem a Lotyšskem. Všechna tato utkání odehrají svěřenkyně Jana Bobrovského ve Vastu v jednotný čas 21:00. „Je opravdu hezká a prostorná,“ řekl k hale trenér týmu, který se už od úvodního zápasu bude moci spolehnout i na hvězdné duo Machová - Večeřová. Prvně jmenovaná je už zcela fit po operaci menisku, Večeřová si v přípravě zlomila nos. „Po návratu do tréninku jsem se cítila dobře. Teď mě to koleno ale zase trochu bolí,“ řekl Machová, jejíž start je však jistotou.

Oproti posledním sezonám doznal kádr českých basketbalistek docela výrazných změn. Chybí opory posledních let Němcová, Klimešová a Pavlíčková. V mužstvu jsou naopak čtyři nové mladé hráčky. „Tým je dobře připraven, příprava byla velmi kvalitní, prokázali jsme, že jsme schopni uspět. Víme, co jsou papírové předpoklady, že stačí málo a vše se zhroutí, ale já jsem optimista a věřím, že děvčata prokáží svoji příslušnost k absolutní špičce,“ řekl předseda basketbalového svazu Zdeněk Zajíček.

V úvodním zápase narazí Češky na Izrael, který se na šampionát propracoval přes dodatečnou kvalifikaci. „Musíme si pohlídat akce pivotky s jednou hráčkou z venkovního prostoru s následným seběhnutím do podkošového prostoru. Izraelky velmi dobře střílí a mají i solidní obranu, při níž přebírají hráčky soupeře. Všem těmto signálům jsme věnovali prostor na dnešním tréninku,“ upozornil na dobré stránky Izraele trenér Bobrovský.

I podle bookmakerů společnosti bwin jsou jasnými favoritkami Češky, vsadit si tak na ně můžete s kursem 1.03. Věříte-li však na překvapení, pak využijte sázky na Izraelky s kursem 9.00 rovných.

Reklama