Hlavní obsah

Haase čeká oblíbený Spadea

Tenisový turnaj v Bangkoku pokračuje i dnes zápasy prvního kola. Aktuálně 11. hráč světa Tommy Haas změří síly s Vincentem Spadeou, který brázdí okruh ATP už 14 let.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Němec není na tenisových dvorcích rozhodně také nováčkem, první zápas mezi tenisovou elitou odehrál už v roce 1996. Z toho je jasné, že se už tito hráči utkali ve vzájemném souboji a ne jednou. Poprvé se tak stalo před devíti lety ve Philadelphii, kde Haas odstartoval svou úspěšnou sérii se Spadeou. Od té doby totiž Američana porazil ještě sedmkrát, Spadea vyšel ze zápasu vítězně dvakrát. Jednou však letos, když Haase přehrál v Delray Beach, ten mu následně porážku vrátil v Memphisu.

Rodák z Hamburku si letos vede jako už tradičně dobře. Hned v úvodu sezony došel až do semifinále na Australian Open, kde nestačil na Fernanda Gonzaleze. V polovině února si připsal první titul, když v Memphisu porazil, kromě zmíněného Spadey, Querreyho, Fishe a ve finále Roddicka. Na turnaji v Dubaji se zastavila světová jedenáctka až v semifinále na raketě Rogera Federera. O týden později prohrál ve čtvrfinále podniku v Indian Wells s Andy Murraym. Mezi nejlepšími čtyřmi skončil i na začátku dubna v Houstonu po prohře s Ivo Karlovičem.

Následně se mu přestalo dařit, na Roland Garros ani Wimbledonu neuspěl. Čtvrtfinále si zahrál až v srpnu ve Washingtonu, kde ho překvapivě přemohl John Isner. Stejné mety dosáhl na US Open, když ve třech setech prohrál s Nikolajem Davyděnkem. Nic velkolepého nepředvedl minulý týden v Davis Cupu, v jehož rámci prohrál 3:0 na sety s Igorem Andrejevem. Světová osmička, která si na závěr roku zahraje Turnaj mistrů, Haasovi tak utíká a Němec musí velmi zabrat, aby se do ni probojoval.

Šanci získat důležité body do žebříčku má momentálně v thajské metropoli Bangkoku. Jak už bylo zmíněno, na úvod se střetně se zkušeným Vincentem Spadeou, na něž má celkem dobré vzpomínky. Už 33letý Američan má na okruhu ATP něco za sebou, přesto vlastní pouze jednu turnajovou trofej. Na tu dosáhl v roce 2004 na ne moc prestižím podniku ve Scottsdale. Ve čtyřech zbylých finále byl neúspěšný, tedy i před dvěma lety v Newportu, kde naposledy hrál závěrečný zápas turnaje. Právě v roce 2005 byl na žebříčku ATP vůbec nejvýše v kariéře, když 28. února figuroval na 18. příčce.

Momentálně je na tom o 60 pozic hůře, přesto nepředvádí letos vůbec špatný tenis. Semifinále si totiž zahrál v Delray Beach a hned na šesti podnicích byl ve čtvrtfinále (Houston, Newport, Adelaide, Los Angeles, San Jose a Estoril). V úvodním kole pravidelně rozhodně nekončí, což chce jistě dokázat i dnes.

Vincent Spadea, na kterého byl bookmakery vypsán kurs 3.27, může v dnešním zápase jenom překvapit. Na výhru favorizovaného Tommyho Haase si můžete u bwinu vsadit v kursu 1.24.

Reklama