Hlavní obsah

Rozjeté Colorado čeká první zápas v Arizoně

Eurotip.cz

Možná trochu překvapivé složení má finále Národní ligy zámořské Major League Baseball. O možnost zahrát si o Světovou sérii se popere Colorado a Arízona, na jejímž stadionu dnes oba soupeři svedou první souboj.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Coloradu letos před sezonou asi jen málokdo dával šanci na postup do play off. Tu ostatně Rockies měli malou i pouhé dva týdny před koncem základní části. Tým z Denveru ale prokázal obrovskou vnitřní sílu a díky kombinaci tradičně dobré pálky a překvapivě dobrého nadhozu dokázal vyhrát 14 z patnácti posledních zápasů. A aby toho nebylo málo, v tom posledním - rozhodujícím - prohrával v rozhodující směně se San Diegem o dva body a většina fanoušků už zřejmě Colorado odepsala. Rockies si ale dokázali poradit i s velezkušeným Trevorem Hoffmanem a třemi body dokonali obrat. Tento klíčový moment zřejmě hráče nabudil natolik, že poté v semifinále ligy nedali Philadelphii šanci. V souboji dvou výborných ofenzivních týmů dovolili nadhazovači Colorada soupeři pouhých osm oběhů a po výhrách 4-2, 10-5 a 2-1 postoupil jejich tým do finále. Jedním z nadhazovačů, kteří svou roli zvládli, byl i Jeff Francis, letos největší eso Rockies: během šesti směn povolil Phillies jen čtyři odpaly a pouhé dva body a zařídil tak vedení svého týmu v sérii.

O to samé se pokusí i dnes, kdy ho trenér znovu pošle do prvního zápasu. Bude to už počtvrté, co letos na Arizonu narazí. V jednom utkání se za jeho pobytu na hřišti nerozhodlo, v květnu poté Diamondbacks dokonale zastínil a zvítězil 2-0 a v posledním utkání základní části mu to Arizona oplatila a porazila Colorado 4-2. Právě tato prohra byla ta jediná, kterou Colorado za poslední dva týdny soutěže utrpělo. Hlavním důvodem úspěchu Arizony v tomto zápase byl nadhazovač hostů Brandon Webb, který je - podobně jako Francis v Coloradu - hlavní zbraní svého týmu. Webb už loni získal cenu Cy Younga pro nejlepšího nadhazovače Národní ligy a letos znovu patří k hlavním kandidátům. Jestli ovšem prestižní cenu nezíská, bude to zřejmě hlavně kvůli Coloradu. Před dvěma týdny na něj sice dokázal vyzrát, to bylo ale letos vůbec poprvé. Webb totiž proti Rockies nastoupil už šestkrát a kromě bilance 1-3 si z těchto utkání odnesl i průměr 5.77 oběhů za devět směn. Žádný jiný tým Webbovi tolik nezatápěl, a tak má dnes osmadvacetiletý hráč o to větší motivaci. O tom, že už je na obrovskou zodpovědnost zvyklý, Webb přesvědčil fanoušky Arizony už před týdnem: právě on odstartoval vítěznou sérii vynikajícím zápasem proti Cubs, kterým za sedm směn povolil jediný bod a které jeho tým porazil 3-1.

Vzhledem k tomu, že se dnes utkají dva nejlepší týmy Národní ligy, které do zápasu pošlou své nejlepší nadhazovače, by souboj měl být vyrovnaný. Tomu také odpovídají kursy. Za mírného favorita považují bookmakeři Arizonu, na kterou vypsali 1.79. Myslíte si, že Colorado potvrdí svou vynikající formu z posledních týdnů a znovu zvítězí? Pak si vsaďte na hosty, kurs na ně je 2.07.

Reklama