Hlavní obsah

Fotbalové Dánsko vyhlíží zápas roku

Bez nadsázky zápas roku čeká dnes fotbalové reprezentanty Dánska. Od 20:00 našeho času totiž přivítají na Parken Stadiu v Aarhusu reprezentaci Španělska.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Baroš (vpravo) bojuje o míč s Perem Nielsenem z Dánska.

Článek

Pokud chtějí Dánové dál snít sen o účasti na Euru 2008 v Rakousku a Švýcarsku, musí dnes bezpodmínečně zvítězit! Do cesty se jim však staví fotbalová velmoc vedená velezkušeným trenérem Luisem Aragonesem.

Seveřané jsou ve velmi vyrovnané skupině F až na čtvrtém místě se ziskem 14 bodů. Na druhou pozici, jíž okupuje právě jejich dnešní soupeř ze Španělska, ztrácí pět bodů. Nicméně, Dánové mají oproti svému sokovi zápas k dobru. Kartami ještě může samozřejmě míchat největší překvapení skupiny - Severní Irsko. Hráče Dánska však musí zajímat jen a pouze dnešní mač, do kterého musí jít s jasným cílem zvítězit. Jakýkoliv jiný výsledek by Dánům totiž výrazně snížil naději na účast na Euru 2008.

V sestavě severského celku bude chybět pouze stoper Daniel Agger hrající v Liverpoolu. Toho by však měl spolehlivě nahradit Michael Gravgaard. Dánové se budou spoléhat především na svého střelce Jona Dahla Tomassona. Kanonýr, jenž díky působení ve Villarealu španělský fotbal důvěrně zná, nastřílel v probíhající kvalifikaci již pět branek. Dánové se navíc jistě budou chtít Španělsku pomstít za první vzájemný duel, v němž tehdy podlehli na San Bernabeu 2:1.

Hráči z Pyrenejského poloostrova se netají tím, že by jim z Dánska stačil i bod za remízu. Lodivod Luis Aragones zhodnotil nastalou situaci takto: „Máme kvalitní kádr a já věřím, že bychom mohli v Dánsku zvítězit. Nicméně jsme si dobře vědomi toho, že i remíza je pro nás dobrým výsledkem.“ Španělský kouč byl v průběhu kvalifikace několikrát ostře kritizován médii, kterým se nezdá opomíjení španělské modly Raúla. Aragones však sází na jiné útočníky a zatím se mu to vyplácí. David Villa kupříkladu nasázel v probíhající kvalifikaci již sedm branek. Daří se i Fernandu Torresovi a Fernandu Morientesovi, a tak Aragones kritiku odmítá.

V dnešním zápase to vypadá, že zkušený stratég vsadí na kvalitní defenzivu, a tak je možné, že se ve španělské základní jedenáctce objeví pouze jeden klasický útočník. Podle zahraničních agentur by jím měl být Raul Tamudo, jelikož Villa i Torres jsou podle posledních informací zranění. Podporovat v jeho snaze jej budou hlavně Iniesta a Xavi, hráči Barcelony. Přesto se dnes od Španělů očekává především dobrá defenziva a sázka na jistotu, tedy na remízu.

Pravděpodobné sestavy:

Dánsko: Thomas Sorensen – Thomas Helveg, Niclas Jensen, Michael Gravgaard, Martin Laursen – Denis Rommedahl, Daniel Jensen, Jesper Gronkjaer, Christian Poulsen – Jon Dahl Tomasson, Thomas Kahlenberg

Španělsko: Iker Casillas – Sergio Ramos, Carlos Marchena, Raul Albiol, Joan Capdevilla – Sanchez Joaquin, David Albelda, Francesc Fabregas, Xavi Hernandez, Andres Iniesta – Raul Tamudo

Sázková společnost bwin vidí zápas jako velmi vyrovnaný, papírového favorita v něm rozhodně nenajdeme. Na vítězství domácího Dánska je vypsán kurs 2.90. Na remízu vypsali bookmakeři kurs 3.25 a výhra hostí je ohodnocena kursem2.25.

Reklama