Hlavní obsah

Murray změří síly se Štěpánkem

Právě dnes odstartuje předposlední letošní tenisový turnaj Série Masters v Madridu. Český tenista Radek Štěpánek do něj vstoupí zápasem s těžkým soupeřem - Andy Murrayem.

Článek

S britským mladíkem se Štěpánek utkal prozatím jednou - před dvěma roky Murray dokázal aktuální českou dvojku porazit ve Wimbledonu po třech stejných setech, které vyhrál 6-4. Od té doby však rodák z Karviné výrazně vyzrál a se svými zkušenostmi dokáže porážet nejlepší hráče světa.

První polovina letošního roku 28letému Štěpánkovi nevyšla rozhodně podle představ. Dlouho se nemohl prosadit a v žebříčku ATP dokonce klesl až do druhé stovky. V létě se ale vrátil do své staré dobré formy, když si nejdříve zahrál semifinále v Gstaadu a následně dokonce zvítězil na prestižním podniku v Los Angeles, kde ve finále zdolal Jamese Blaka.

Výborně si 30. muž žebříčku ATP vedl i v kanadském Montrealu, když senzačně porazil Fernanda Gonzaleze, Tommyho Haase i Nikolaje Davyděnka. V semifinále se střetl s Rogerem Federerem a v prvním setu nebyl daleko od senzace, ale nakonec ho prohrál v tiebreaku. Druhá část zápasu už byla v jasné režii Švýcara, který zvýšil vedení v bilanci vzájemných zápasů na 3:1. Další vítězství v přímém měření sil si světová jednička připsala nedávno v rámci Davis Cupu, když Federer v Praze porazil Štěpánka 3:1 na sety.

Od té doby se 185cm vysoký Štěpánek představil až minulý týden v Moskvě. Vstup do turnaje s vysokou dotací jeden milion euro mu vyšel, když neponechal nic náhodě a ve dvou setech s přehledem porazil domácího Gabašviliho. Ani Dmitry Tursunov jeho cestu nezastavil, povedlo se to až ve čtvrtfinále Janko Tipsarevičovi.

Nadějný Skot Andy Murray vstoupil do letošní sezony na výbornou. Na tvrdém povrchu v katarském Dauhá prohrál až ve finále s Chorvatem Ljubičičem a následně došel do osmifinále Australian Open, kde mu cestu zkřížil Rafael Nadal. Svůj letošní první triumf slavil 20letý Murray v San Jose, když ho nezastavila ani jména jako Andy Roddick nebo Ivo Karlovič. O týden později v semifinále v Memphisu mu však Američan Roddick porážku oplatil.

Mezi nejlepší čtyři se poté probojoval i v Indian Wells a Miami, ale na obou prestižních podnicích prohrál s Novakem Djokovičem. Několik turnajů sehrál i na antuce, ale bez výrazného úspěchu. Na turnaji ATP Masters Series v Hamburgu si aktuálně 19. hráč světa přivodil nepříjemné zranění zápěstí, které ho vyřadilo na téměř tři měsíce ze hry. Na dvorce se vrátil před dvěma měsíci v Montrealu, kde mu však už ve druhém kole vystavil stopku Ital Fognini. Že návrat nebude pro Murraye zrovna jednoduchý, potvrdil Skot následně i v Cincinnati, kde podlehl v úvodním kole velmi hladce Baghdatisovi.

Díru do světa v tuto chvíli 17. hráč světa neprorazil ani na US Open, kde vypadl ve třetím kole s Korejcem Leem. Chuť si však spravil v Davis Cupu, v jehož rámci porazil Chorvaty Ciliče a Karanušiče. Tato vítězství před 14 dny jen potvrdil v Métách, kde si zahrál finále, v němž prohrál s Tommy Robredem. V Moskvě se mu minulý týden nevedlo rozhodně tak dobře, když sice porazil domácího Koroleva, ale stejně jako Štěpánek nestačil na Tipsareviče.

Mírným favoritem je díky postavení v žebříčku Andy Murray. Myslíte si, že tuto roli potvrdí? Potom si na Brita vsaďte u společnosti bwin s kursem 1.53. Jste-li naopak názoru, že český tenista potvrdí svou formu z poslední doby a vrátí Murrayovi dva roky starou porážku, pak si vsaďte právě na něj - kurs je 2.18.

Reklama