Hlavní obsah

Anglie si může zajistit účast na mistrovství Evropy

Klíčový zápas čeká dnes anglické fotbalisty, kteří bojují o postup na Euro 2008. Cestují totiž do Ruska. Pokud zde zvítězí, mají už jistou účast na šampionátu, v případě prohry by se ale jejich situace podstatně zkomplikovala.

Článek

Skupinu E vede momentálně Chorvatsko, které má na Anglii tříbodový náskok a pokud dnes zvítězí v Makedonii, bude mít postup v kapse. O druhé místo se potom poperou právě Anglie s Ruskem. Lépe je na tom Anglie; má sice o jeden odehraný zápas více, ale také náskok pěti bodů. Reprezentanti země, která čeká na mezinárodní úspěch od roku 1966, se do výhodné pozice dostali po sérii pěti výher se shodným skóre 3:0 v řadě. Poslední zaváhání si Angličané dovolili letos v březnu proti Izraeli, se kterým jen remizovali 0:0. Poté už se rozjeli a uspěli postupně v Andoře, Estonsku, doma s Izraelem, Ruskem a naposledy i s Estonskem. Matematika je nyní jednoduchá: pokud Anglie zvítězí, má jízdenku na šampionát do Rakouska a Švýcarska jistou. Prohra by postavila do výhodné pozice Rusy, které ještě čekají zápasy s Izraelem a Andorrou, a remíza by Angličanům stačila, pokud by v posledním domácím utkání s Chorvatskem uhráli alespoň nerozhodný výsledek. Ke své pramalé radosti musí dnes trenér Anglie Steve McClaren udělat několik změn v sestavě. Důležitý obránce John Terry vynechal zápas s Estonskem a i když se zdálo, že v Rusku bude moci nastoupit, při tréninku na umělém trávníků na stadionu Lužniki si obnovil zranění kolena. "Je téměř vyloučené, že by John zítra nastoupil," oznámil McClaren. Ten bude postrádat i Ashleyho Colea, díky jehož absenci si odbyde svůj mezinárodní debut obránce Evertonu Joleon Lescott. "Viděl jsem ho hrát minulý týden s Evertonem na Ukrajině a udělal na mě dobrý dojem. Mluvil jsem s Davidem Moyesem (trenér Evertonu), který mi řekl, že je to jeden z nejlepších levých obránců v zemi," komentoval nasazení nováčka trenér Anglie.

Jak se nyní ukazuje, zářijová výhra jeho svěřenců nad Ruskem by mohla být rozhodující. Rusko totiž nezvládlo jenom tento zápas. Dvě zaváhání si Rusové dovolili s lídrem tabulky z Chorvatska, s nímž remizovali dvakrát 0:0, a jen nerozhodně hráli i před rokem doma s Izraelem. Klopýtnutí v tomto zápase, ve kterém od páté minuty vedli a v němž zařídil remízu až v 84. minutě hostující Ben Shushan, je nyní určitě hodně mrzí, stále ale mají vše ve svých rukou. "Čeká nás velmi těžký zápas s velmi těžkým soupeřem. Anglie v posledních zápasech jasně prokázala své kvality," ocenil soupeře kouč Rusů Guus Hiddink. "Musíme diktovat tempo hry celých 90 minut tak, abychom dokázali vyvážit obranu a útok. Ve zkratce, musíme ukázat, co v nás je, a zároveň doufat, že Anglie nebude hrát tak dobře, jako v nedávných zápasech," dodal Nizozemec.

Přestože se dnes hraje v Rusku, jsou podle společnosti bwin favoritem hosté, na které bookmakeři vypsali kurs 2.15. Myslíte si, že Rusko zvítězí? Pak si vsaďte na jedničku v kursu 3.05. Pokud podle vás zápas skončí remízou, využijte kurs 3.25 a jestli se pořád nemůžete rozhodnout, počkejte si do začátku zápasu a potom teprve začněte sázet live!

Reklama