Hlavní obsah

Češi mohou stále vyhrát kvalifikační skupinu D

Zápas s lídrem skupiny D - Německem - dnes čeká českou fotbalovou reprezentaci, která stále může skončit v samém čele tabulky. Dnes by však musela porazit Němce v Allianz Aréně dvougólovým rozdílem a následně vyhrát i zbylé dva zápasy se Slovenskem a Kyprem.

Článek

Postavení v tabulce však nic neřeší, v následném losu skupin pro Euro je totiž důležitý koeficient. Ten se vypočítá následovně - počet bodů získaných v kvalifikačních skupinách a barážích před MS 2006 a nastávajícím evropským šampionátem se jednoduše vydělí počtem zápasů. Z toho je jasné, že každý bod sice hraje svou roli, ale ne konkrétně umístění. Prozatím tomuto žebříčku vévodí Němci s Chorvaty, ale být v prvním koši není až tak výhodné, jak by se mohlo zdát. V nejvýše nasazeném koši bude Řecko (pokud se kvalifikuje) a společně s ním pořádající země Švýcarsko s Rakouskem.

Vše jsou ale stále spekulace, přesto se dá říci, že svěřencům Karla Brücknera stačí skončit na druhé příčce. Tomuto cíli navíc o uplynulém víkendu pomohli sami Němci, když dokázali uhrát bezbrankovou remízu v Irsku. K jistému postupu na Euro tak českému výběru stačí uhrát jeden bod ze zbylých tří zápasů, což může hráčům bezesporu dávat důvod k optimismu, na druhou stranu, nic není stále dokonáno.

Slavit postup už dnes v Německu by jistě chtěl každý, ale nesmíme zapomínat na jarní vzájemný duel, ve kterém Češi předvedli prachmizerný výkon a na Letné podlehli západnímu rivalu v poměru 1:2. Zdaleka jistý navíc není start kapitána Tomáše Rosického, kterého opět trápí svalové problémy. Kvůli kartám se na hřišti nepředstaví trio Jankulovski, Polák, Baroš a stoprocentně fit není ani Sionko. Naopak se výrazně zlepšil zdravotní stav Davida Jarolíma a jako náhrady byli povoláni Šimůnek s Kladrubským. „Alternativy máme, podobné absence se musí řešit často,“ uklidňuje Brückner, trenér Česka.

Jak Němci vstoupili do kvalifikace, tak v ní také po celou dobu pokračují - úspěšně. Doma navíc ještě neztratili ani bod, když inkasovali pouhou jednu branku a hned devět gólů vstřelili. Už zmíněnou víkendovou remízou v Irsku si navíc zajistili stoprocentní jistotu postupu a kvalifikaci tak mohou dohrávat v klidu. Stejně jako Češi ale nenastoupí kompletní; chybět bude brankář Jens Lehmann, což je objektivně možná škoda, jelikož jeho forma nebyla vůbec dobrá, mezi třemi tyčemi ho každopádně nahradí Timo Hildebrand ze španělské Valencie. Hrát by naopak měl Sebastian Schweinsteiger, který poslední zápas odnesl rozraženou hlavou.

Z kalkulačního pohledu až tak nejde o výsledek, i když Češi by jistě chtěli postup slavit už dnes. Především by však chtěli Němcům před vyprodanou Allianz Arénou vrátit jarní porážku a zvednout si tak i nezbytné sebevědomí. Myslíte si, že se jim to podaří, pak si vsaďte u společnosti bwin s kursem 4.35. Na remízu nabízí světová jednička hodnotu 3.15 a na vítězství domácích Němců 1.80. Na koho si vsadíte, se můžete rozhodnout klidně až v průběhu zápasu a to díky live sázkám, které rovněž najdete u společnosti bwin.

Reklama