Hlavní obsah

Opepří Slavia Wengerovi narozeniny?

Pražskou Slavii dnes čeká třetí utkání Ligy mistrů, v němž se pokusí odčinit prohru ze Sevilly. Úkol to však nebude vůbec jednoduchý, Sešívaní totiž nastoupí na stadionu Emirates proti domácímu Arsenalu Londýn, jehož kouč Arsene Wenger si přeje ke svým včerejším osmapadesátým narozeninám jediné - vítězství.

Článek

Gunners sice v létě opustila největší hvězda v podobně Thierry Henryho, ale mužstvo to nijak nepoznamenalo, ba naopak. Arsenal od úvodu sezony působí jako nezadržitelný rychlík, což potvrdil hladkým postupem do Ligy mistrů přes pražskou Spartu. Výborně si však vede i v hlavní soutěži, když nejdříve porazil rozdílem třídy Sevillu a zvítězit dokázal i v Bukurešti s domácí Steauou. Svou kvalitu potvrzuje rovněž v Premier league, kde ztratil během devíti kol pouhé dva body za remízu ve druhém zápase s Blackburnem.

Svou fazónu potvrdili Wengerovi muži o uplynulém víkendu, kdy doma porazili 2:0 Bolton. „Cítím, že hráči si hodně věří a speciálně doma. Hrajeme rychlý fotbal,“ konstatoval trenér Arsene Wenger po utkání s Boltonem. O pojišťující branku se postaral český reprezentant Tomáš Rosický, který ale není stále stoprocentně fit a jeho dnešní start je nejistý. Slavii se určitě nepostaví kanonýr Robin Van Persie, který má problémy s kolenem, hrát nebude ani obránce Philippe Senderos, jehož trápí bolesti zad.

Statistiky Arsenalu jsou blýskavé jako nově zamrzlý led, ale Slavia na tom není o moc hůře. V Gambrinus lize nemá momentálně konkurenci a právem je na čele tabulky s pětibodovým náskokem na druhé Teplice. Ani za výsledky v Lize mistrů se však Sešívaní nemusejí vůbec stydět; vždyť v předkole vyřadili slavný Ajax Amsterdam, který dokázali porazit jak doma, tak i venku. V úvodním zápase základní části navíc porazili po velmi dobrém výkonu Steauu Bukurešť. Další už ostřejší zkouška jim sice nevyšla, ale nutno upozornit, že Sevilla je vítěz posledních dvou ročníků Poháru UEFA.

Dnes čeká Slávisty předloňský finalista Ligy mistrů a svým jménem rozhodně jeden z nejslavnějších klubů světa, proti kterému Slavia nesmi rozhodně chybovat tak jako v Seville. „Takové chyby, jaké jsme udělali, by Arsenal potrestal. Nebyli jsme schopní uprostřed hřiště vytvářet takový tlak na míč. Arsenal nesmí dostat na naší polovině prostor pro kombinace, musíme hrát kompaktně,“ naznačil styl hry, který by měl být úspěšný, kouč Slavie Karel Jarolím.

V poslední době úspěšný trenér bude dnes bohužel postrádat hned šestici hráčů; do Londýna ani neodletěli Dušan Švento, Petra Jandu, Vladimír Šmicer, Erich Brabec a Martin Latka, na soupisce pro Ligu mistrů není poslední podzimní posila Theodor Gebre Selassie. Lehké šrámy navíc mají Daniel Pudil, Michal Švec a David Kalivoda, ale jejich starty by neměly být ohroženy.

V roli jasného favorita vstoupí do zápasu domácí. Na vítězství svěřenců Arsena Wengera vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.15. Myslíte si, že Slavia neodjede z Emirates stadium s prázdnou, pak si na to vsaďte - kurs na její neprohru je 4.33.

Reklama