Hlavní obsah

Petrohrad-Alkmaar: souboj nizozemských koučů

Už osm let nenašel ruský klub Zenit Petrohrad na svém hřišti v evropském poháru přemožitele. Změnit se to pokusí nizozemský Alkmaar, který má ale do formy z loňské sezony hodně daleko.

Článek

Alkmaar v posledních letech dokázal narušit hegemonii nejsilnějších nizozemských klubů a důrazně promlouval do bojů o titul v tamní nejvyšší lize. Tým, který se opírá především o vynikající útok, měl přinejmenším stejné cíle i letos, ovšem dosavadní výsledky jsou pro fanoušky Alkmaaru zklamáním. Možná by hráčům trenéra Van Gaala ještě odpustili, že se jim nedaří venku, kde ze tří zápasů získali jediný bod za remízu na hřišti slabé Sparty Rotterdam. Alkmaaru se ovšem přestalo dařit i doma - po jasných výhrách nad Venlo a Excelsiorem přišla prohra s Ajaxem, remíza s Groningenem a naposledy porážka od Heerenveenu a Van Gaalův tým je najednou na 12. místě, s náskokem pouhých pěti bodů na poslední Venlo. Podle trenéra za to může tlak, který jeho svěřenci neustáli. "Když se podíváte, jak hrají na tréninku, všechno vypadá v pořádku. Pak ale přijde zápas a najednou děláme chyby a nedaří se nám proměňovat šance," vysvětluje Van Gaal. "Těžko se vyrovnávají s tlakem. Já s nimi můžu jen mluvit, abych jim dodal sebedůvěru, a doufat, že už konečně přijdou výsledky. Protože čím déle se nám nebude dařit vyhrávat, tím hůř se budeme dostávat nahoru," dodal kouč Nizozemců. Ani v kvalifikačním kole Poháru UEFA si jeho hráči nevedli zrovna nejlépe; nejprve venku zvítězili nad portugalským týmem Pacos Ferreira 1:0, aby v odvetě doma jen remizovali 0:0.

Pokud se má Alkmaar zvednout, neposlal mu los do cesty zrovna nejlepšího soupeře. Zenit Petrohrad, který vede nizozemský kouč Dick Advokaat, totiž v Evropě na svém hřišti už osm let neprohrál a navíc má vynikající formu - od poloviny srpna sehrál v nejvyšší ruské soutěži osm zápasů a v sedmi z nich dokázal zvítězit. Tým s brankářem Čontofalský je nejsilnější, jak jinak, na svém stadionu, kde prohrál zatím jediný zápas. V tabulce ruské ligy se Petrohrad dělí o první místo s moskevským Spartakem a v posledních třech utkáních ho tak čeká perný boj o titul. To by mohla být výhoda Alkmaaru, hráči Petrohradu totiž musejí zvládat psychicky náročný boj na obou frontách. O tom, že jsou to schopni zvládnout, se už ale dříve mohl přesvědčit belgický Standard Lutych: ten totiž v kvalifikačním kole v Rusku prohrál 0:3 a v odvetě neuspěl ani doma, kde Petrohrad uhrál remízu 1:1.

Rozdílná forma obou týmů staví do role favorita domácí Zenit, na který společnost bwin vypsala kurs 1.70. Pokud dnes Petrohradu nevěříte, můžete si vsadit na neprohru Alkmaaru s kursem 1.88. A jestli se nemůžete rozhodnout, nevadí. Počkejte si do úvodního hvizdu a teprve potom začněte sázet live!

Reklama