Hlavní obsah

Zlomí Tsonga Gasquetovo prokletí?

Souboj dvou domácích tenistů uvidí diváci na turnaji ve francouzském Lyonu. Los svedl ve druhém kole proti sobě Richarda Gasqueta a Jo-Wilfrieda Tsongu, který má svému soupeři co oplácet.

Článek

Když se oba Francouzi utkali poprvé, nebylo o rok mladšímu Gasquetovi ještě ani 15 let. Přesto dokázal Tsongu na juniorském turnaji v roce 2001 na Riviéře porazit. Není se moc co divit, antuka vyhovuje Gasquetovi určitě víc než jeho krajanovi, kterého navíc porazil - znovu ve dvou setech - i o týden později. Gasquet ale nad Tsongou zvítězil i o rok později na tvrdém povrchu a po dlouhých pěti letech i letos na trávě ve Wimbledonu. Tam už Gasquet, momentálně 11. hráč světového žebříčku, znovu potvrdil svůj výjimečný talent: zastavil ho totiž až v semifinále Roger Federer. Po tomto nesporném úspěchu si Gasquet vybral pár slabších týdnů, ovšem se začínajícím podzimem dal o sobě znovu vědět. V indické Bombaji nenašel přemožitele a připsal si už svůj pátý titul mezi dospělými a sérii jeho vítězných zápasů přerušil v dalším týdnu až David Ferrer ve finále podniku v Tokiu. Návrat do Evropy mu nevyšel, v Madridu vypadl už v prvním kole s krajanem Mathieuem, ovšem v Lyonu v prvním kole nezaváhal a Belgičana Chrise Rochuse porazil 7-6 6-3. Přestože je Jo-Wilfried Tsonga starší než Gasquet, na svůj první triumf mezi dospělými stále čeká. Tedy na podnicích ATP; na challengerech sbírá úspěchy pravidelně, jenom letos zvítězil v Tallahassee, v Mexico City, v Lanzarote a na trávě v Surbitonu, kde ve finále dokázal porazit Iva Karloviče. Na turnajích vyšší kategorie se robustní hráč letos nikdy nedostal dál než do třetího kola. Na US Open ho v něm porazil Rafael Nadal; v Pekingu následně vypadl už ve druhém, aby si v hale na turnaji v domácích Métách třetí kolo zopakoval. Do něj se dostal po výhrách nad Wawrinkou a Kohlschreiberem, na Andyho Murrayho už ale nestačil. O týden později vypadl v Moskvě - což nebylo až takové překvapení - hned v prvním kole s Nikolajem Davyděnkem. V Lyonu už se mu hůře vést nebude: v prvnm kole si totiž poradil s Američaném Spadeou, kterého porazil 6-3 6-4.

Dostane se nyní Tsonga dál, nebo je pro něj druhé kolo konečná? Bookmakeři v tom mají jasno. Jednoznačným favoritem je pro něj Gasquet, na kterého vypsali kurs 1.26. Myslíte si, že Tsonga svého úspěšnějšího krajana na rychlém povrchu konečně porazí? Pak si vsaďte na outsidera, kurs na něj je 3.15.

Reklama