Hlavní obsah

Zažije Sparta další propadák?

Po porážce v derby neuspěla pražská Sparta ani o uplynulém víkendu v Českých Budějovicích, když nakonec byla ráda za bod. Spravit chuť si dnes může v Poháru UEFA, v jehož rámci přivítá před svými fanoušky FC Curych.

Článek

Sparta neodstartovala do letošní sezony nejhůře, ale Matušovičovy, Horváthovy Řepkovy nebo Abrahámovy výstřelky ji poslaly k zemi. Momentálně tak Sparťané ztrácejí na největšího rivala Slavii už osm bodů, což nevětří nic dobrého. Remíza s Českými Budějovice svěřencům Michala Bílka rozhodně na sebevědomí nepřidala i proto, že žádný super výkon zdaleka nepředvedli.

Moc pozitivně se bezesporu nedá hodnotit ani letošní sparťanské počínání v evropských pohárech. V předkole Ligy mistrů nestačili letenští fotbalisté na Arsenal, ale jak jsme viděli i v úterý, česká kopaná s anglickou se nedají srovnávat (Slavia podlehla Arsenalu 0:7). Spartě se však moc nevedlo ani následně v 1. kole Poháru UEFA, když jen se štěstím postoupila do hlavní fáze přes dánské Odense.

Ve skupině E čekají úřadujícího mistra soupeři v podobě Leverkusenu, Spartaku Moskva, Toulouse a Curychu. S posledně jmenovaným a zároveň největším outsiderem skupiny dnes Sparťané vstoupí do boje o tři postupová místa. Z pohledu na soupeře je zřejmé, že vyhrát s Curychem by mělo být povinností a Pražané se o to dnes jistě pokusí i proto, že by se v případě neúspěchu mohla začít stahovat mračna nad koučem Bílkem. „Už musíme jít nahoru a vyhrát,“ říká jasně sparťanský lodivod.

Ale pozor, nic nebude jistě tak jednoduché, což dokazuje i pohled do statistik. Sparta doma v pohárové Evropě naposledy zvítězila v roce 2004, když v předkole Ligy mistrů zdolala Ferencváros Budapešť 2:0. Tragická je i střelecká produktivita; Sparťané naposledy vstřelili branku před dvěma lety Ajaxu Amsterdam, a i když to byl památný Matušovičův gól, tak dalších sedm utkání bez střeleckého úspěchu moc pozitiva nedodává.

„Šance si vytváříme, ale v koncovce se trápíme. Musíme být důraznější,“ myslí si trenér Bílek, pro něhož je dnes rozhodně dobrou zprávou možnost postavit Tomáše Řepku. Chybět mu naopak budou Horváth, Abraham a Hušek. Zahrát by si tak mohl i v poslední době opomíjený Sylvestre nebo uzdravený Slepička.

Švýcarský fotbal v minulosti prosadily týmy Grasshoppers Curych nebo Basilej, ale v posledních dvou letech zemi hodinek kraluje FC Curych, který vybojoval dva tituly v řadě. Letos si opět nevede v domácí soutěži špatně, když je aktuálně druhý za Basilejí. Co tomuto mužstvu však zase nevyšlo, to je kvalifikace do Ligy mistrů. Loni prohráli FCZ ve 2. předkole se Salcburkem a letos jim červenou vystavil ve 3. předkole turecký Besiktas.

Špatně to se svěřenci Bernarda Challandese vypadalo i následně v úvodním kole Poháru UEFA, jelikož prohráli v Empoli 2:1, ale doma prokázali svou sílu a výsledkem 3:0 postoupili přes celek italské ligy. I z tohoto pohledu dnes Spartu nečeká snadný soupeř. Ten ale nepřijel do Prahy v plné síle, když v nominaci chybí Abdi, Barmettler a Staubli. Na hřišti se však jistě představí klíčový muž 21letý Tunisan Jásin Šicháví, jenž letos nastřílel už sedm branek.

Sparta dnes vstoupí do utkání v roli favorita, když na její vítězství vypsali bookmakeři společnosti bwin kurs 1.75. Na to, že Curych na Letné uhrají alespoň remízu si můžete vsadit s kursem 1.89. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu na ČT4 Sport.

Reklama