Hlavní obsah

Boston má první mečbol

Dlouhých 86 let trvalo, než Boston zlomil tzv. Prokletí Bambina a vyhrál vysněnou Světovou sérii. Před třemi lety se fanoušci Red Sox dočkali. Nyní se zdá, že na další titul tak dlouho čekat nebudou; Red Sox totiž v sérii s Coloradem vedou už 3:0 na zápasy a rozhodnout mohou už v dnešním utkání.

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Tři roky staré vítězné tažení Bostonu za titulem má s letoškem zatím hodně společného. V roce 2004 hráli Red Sox ve finále Americké ligy s Yankees a byli velmi blízko vyřazení. Prohrávali totiž už 0-3 na zápasy a jediná porážka by znamenala konec jejich nadějí. Hráči trenéra Francony ovšem tehdy čtyřmi výhrami v řadě sérii dokonale obrátili a v boji o Světovou sérii rozdrtili St. Louis 4-0 na zápasy. Také letos už se mohli s playoff rozloučit, a znovu ve finále Americké ligy, kde prohrávali s Clevelandem 1-3. Hrdina Světové série z roku 2003 - tehdy ještě v dresu Floridy - Josh Beckett ale zavelel k obratu, hrdina Světové série z roku 2004 Curt Schilling dokázal srovnat stav zápasů na 3-3 a nováček Matsuzaka v rozhodujícím utkání dokázal, že si zaslouží své nemalé peníze.

A stejně jako před třemi lety, i letos obrat v sérii nabudil tak, že z baseballového svátku, kterým Světová série je, dělá zatím jednoznačnou záležitost. V prvním zápase totiž Red Sox rozstříleli Colorado 13-1, ve druhém zazářil především veterán Schilling, který Boston dovedl k výhře 2-1 a včera - už na stadionu Colorada - spustili Red Sox znovu kanonádu, která skončila 10-5.

Tři vítězství nad Coloradem v řadě by možná nikoho nešokovala před půl rokem, nyní ovšem Rockies byli týmem s nejlepší formou v MLB. Od 16. září totiž až do série s Bostonem prohráli jediný zápas. Základní část zakončili sérií 15 utkání, z nichž nezvládli jediné; svou formu si potom přenesli i do playoff, kde nejprve nedali šanci Philadelphii, kterou porazili 3-0 na zápasy, a poté ani Arizoně, která si proti Rockies připsala pouhých osm oběhů. Právě to byla největší změna oproti dřívějšku, kdy Colorado spoléhalo především na pálkaře - proti Philadelphii i Arizoně se dařilo také nadhazovačům, což se změnilo až v souboji s Bostonem.

Dnes ovšem dostanou příležitost dva nadhazovači, kteří v playoff ještě zápas nezahajovali. Aaronu Cookovi se sice dostalo té cti nadhazovat v prvním utkání sezony a nijak špatně si letos nevedl, od 10. srpna se ale na hřišti neobjevil kvůli svalovému zranění. Tréninkový zápas sice absolvoval, je ovšem otázkou, jak si povede "naostro" proti tak silnému soupeři. Na něj už letos jednou narazil a házel výborně, prohře 1-2 ale ani on nezabránil.

Jeho soupeřem na kopci bude teprve třiadvacetiletý Jon Lester. Pokud dnes zvítězí, bude to příběh jako z filmu. Lesterovu loňskou sezonu totiž ukončil lékařský nález, který u něj konstatoval rakovinu. V ohrožení byla nejen jeho kariéra, ale také život. Lester ovšem zákeřnou nemoc porazil a ještě letos se dokázal vrátit do profesionální soutěže. V ní nastoupil k 11 zápasům, ze kterých si odnesl bilanci 4-0. Do vyřazovacích bojů ale zatím příliš nezasáhl. Ve druhém utkání s Clevelandem nastoupil až v nešťastné jedenácté směně, v níž Indiáni Boston rozstříleli 7:0, ve čtvrtém zápase potom sice Boston také prohrál, Lester ovšem odházel tři vynikající směny, během nichž Clevelendu dovolil jediný odpal.

Colorado je sice na Coors Field jen těžko k poražení, vynikající forma Bostonu ale pasuje hosty do role papírového favorita, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.73. Myslíte si, že Colorado zvítězí a udrží si tak naději na obrat? Pak si vsaďte na něj, kurs na domácí je 2.15.

Reklama