Hlavní obsah

Preview sobotních zápasů francouzské Ligue 1

Ve Francii se těší především na neděli, kdy mistrovský Lyon hostí trápící se Marseille a čtvrté Bordeaux změří síly s třetím Rennes, ale i sobota nabídne zajímavé zápasy. Paris Saint-Germain hostí druhý tým tabulky Nancy, Monaco hostí dobře hrající Štrasburk, záchranářský boj čeká Méty s Lens nebo Sochaux s Auxerre.

Článek

Le Mans UC 72 - AS Saint-Etienne  (sobota 17:10)

Dobře hrající Le Mans hostí další celek z horní poloviny tabulky, Saint-Etienne. Domácí jsou v tabulce pátí, hosté na ně ztrácejí pouze dva body.

Domácí již tři zápasy nevyhráli a tuto skutečnost budou jistě chtít změnit. V minulém kole prohráli v Caen 2:3. Mohou počítat s Louvionem, který se vrací po karetním trestu, zranění jsou Samassa a Andre.

Tým Saint Etienne kolem trenéra Rousseye bude chtít odčinit porážku z minulého kola, kterou utrpěl v Lens. Musí se však obejít bez dvou útočníků - Gomise a Ilana, kteří mají poraněná kolena. Nahradí je někdo z trojice Gigliotti, Nilsson a Douala. "Je pravda, že zranění hráči patřili v průběhu sezóny mezi nevytěžovanější. Doufám, že tým zvládne zápas i bez těchto dvou opor, navíc náhradníci se budou chtít předvést, což zvýší v týmu konkurenci," řekl Roussey. Do obranné řady St. Etienne už bude připraven Varrault.

Le Mans UC 72

Y. Pelé - Calvé, Basa, Cerdan, Camara - Gervinho, Romaric, Coutadeur, Sessegnon - Le Tallec, De Melo

AS Saint-Etienne - pravděpodobná sestava:

Janot - Dabo, Tavlaridis, Sall, Tiéné - Feindouno, Perrin, Landrin, Dernis - Ilan, Gigliotti

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.90 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Metz - Racing Lens

Olivier Monterrubio tvrdí, že jeho Lens konečně získává formu a před sobotním zápasem s Métami svému Racinu hodně věří. Les Sang et Or byli po většinu dosavadního průběhu Ligue 1 utopeni v sestupové trojici a nehráli to, na co mají. Vše se k lepšímu obrací po vynucené změně trenéra, kdy Guye Rouxe nahardil Jean-Pierre Papin, pod kterým Lens snad konečně našlo formu.

Naposledy Racing Lens zázračně otočil skóre zápasu se Saint Etienne. Lens prohrávalo 0:2, ale nakonec dokázalo zvrátit stav zápasu ve svůj prospěch. Do Mét, na půdu celku, který si zatím s působením v nejvyšší soutěži neví rady a získal pouze sedm bodů, se pojede Lens pokusit vyhrát potřetí v řadě a dostat se znovu o trochu dále od sestupového pásma.

"Máme dobrou formu a to chceme dokázat i na Stade Saint-Symphorien," tvrdí záložník Lens Olivier Monterrubio. "Pokud bychom nezvládli zápas se Saint Etienne tak by to bylo horší, ale takhle jsme hodně povzbuzeni a do čtrnáctého kola jdeme v klidu. Náš vstup do sezóny nebyl nejpovedenější, ale pokusíme se to odčinit v dalších zápasech."

Dobrou zprávou pro Racing Lens je i uzdravení útočníka Aruna Dindaneho, který měl problémy se stehenním svalem.

Méty prohrály dvakrát v řadě s Toulouse a Nancy a pokud chtějí pomýšlet na záchranu, měli by pomalu začít získávat body. Do zápasu půjdou s mankem pěti bodů na místo, které zaručuje záachranu a bez elitního střelce Babacar Gueye, který si na podzim již pravděpodobně nezahraje. Na marodce Mét je také Julien Cardy, Jeff Strasser, Stephane Leoni a Luis Delgado.

FC Metz

Marichez – Gueye, Diop, Bassong, Belson – Gygax, Francois, Pjanic, Bessat - Effa Owona, Bong.

Racing Lens - pravděpodobná sestava:

Runje – Bisevac, Coulibaly, Aubey, Demont – Boukari, Kovačevič, Keita, Lacourt – Monterrubio, Aruna.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

AS Monaco - Racing Strasbourg

Monaco v minulém kole ukončilo šestizápasovou šňůru bez vítězství, když vyhrálo na půdě Rennes 1:0. Další šanci na bodový zisk bude mít proti Štrasburku, který však z posledních tří zápasů venku získal sedm bodů.

Knížecí klub cítí šanci na vítězství i tento víkend. "Každé utkání je sice jiné, ale pokud budeme hrát stejně jako minulou sobotu, máme velkou šanci na vítězství a zisk tří bodů," řekl pro www.asm-fc.com uruguayský záložník Perez. A v zápětí dodává: "Vítězstvím nad třetím týmem soutěže jsme si zvýšlili sebevědomí, ale ještě stále máme co zlepšovat."

Štrasburk před týdnem prohrál v Paříži proti PSG 1:2, ale stále se drží v horních patrech tabulky a je zatím největším překvapením sezóny. Trenér Jean-Marc Furlan se rozhodl nezařadit Guillauma Lacoura do sestavy, přestože se hráč už plně zotavil po zranění kotníku. Monaku se vrací útočník Ménez, v karetním ohrožení je Jerko Leko. Hosty netrápí žádné zranění.

AS Monaco

Roma - Adriano, Modesto, Monsoreau, Muratori - Perez, Bernardi, Leko, Nenê, Ménez - Piquionne

Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:

Cassard - Szélesi, Bellaïd, Paisley, Dos Santos - Gameiro, Cohade, Rodrigo, Johansen - Mouloungui, Renteria

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.95 - 4.25

Tip EuroFotbal.cz: 10

Paris Saint-Germain - AS Nancy-Lorraine

Sylvain Armand, kapitán Paris Saint Germain, doufá, že je jeho tým doma na Parc des Princes bude schopen přibrzdit rozjeté Nancy, doposud největší překvapení tohoto ročníku francouzské nejvyšší soutěže.

Nancy v této sezóně prohrálo všeho všudy pouze jednou. To, že po třinácti kolech bude tento tým největším konkurentem favorita z Lyonu, čekal asi málokdo. Zatím Nancy na Olympique Lyon ztrácí pouze tři body, a navíc má zápas k dobru. Do hlavního města Francie pojedou hráči povzbuzeni nedávnou výhrou nad nadprůměrným Girondis Bordeaux.

Ovšem Sylvain Armand je stále optimistou a tvrdí, že se PSG bude snažit zatlačit Nancy do obrany. "Musíme se pokusit jim nadělat problémy. Budeme hrát útočně. Vím ale, že to bude velice těžké," řekl levý obránce Paris Saint Germain. "Myslím si, že Nancy přijede spíše bránit. My budeme trpělivě čekat na správný okamžik a pak se pokusíme udeřit. Jsem si vědom toho, že jsou hodně tvrdým oříškem, ovšem je na čase, abychom našim fanouškům konečně v tomto ročníku darovali domácí výhru."

PSG totiž v této sezóně ještě doma nevyhrálo, a právě to je také důvod k tomu, že slavný francouzský klub drží v Ligue 1 aktuálně až čtrnáctou příčku. Jejich forma na hřištích soupeřů se zdá být dobrá. Naposledy porazilo PSG Štrasburk 2:1, a odpoutalo se tím od sestupových vod.

V týmu PSG visí otazník nad Portugalcem Pauletou. Minule nehrál a je zvykem, že se vítězná sestava příliš nemění. Je však jasné, že nebude hrát Zoumana Camara, který si při tréninku poranil koleno. V týmu Nancy byli zranění Issiar Dia a střelec Marc-Antoine Fortune, ale oba se v pátek vrátili do tréninku a v sobotu budou pravděpodobně k dispozici.

Paris Saint-Germain

Landreau – Ceara, Camara, Yepes Diaz, Armand – Arnaud, Clément, Ngoyi, Rothen – Luyindula, Diane.

AS Nancy-Lorraine - pravděpodobná sestava:

Bracigliano - Chrétien, Pyugrenier, Andre Luiz, Biancalani – Kim, Berenguer, Gavanon, Hadji – Fortune, Malonga.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 2.95 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 02

FC Sochaux - AJ Auxerre

Sochaux uvidí souboj dvou týmů, které se pohybují v pásmu sestupu, domácí přivítají Auxerre, které minulý týden prohrálo doma s Lille 0:1.

Domácí měli velmi špatný start do soutěže, od úplného dna tabulky se odrazili díky dvěma výhrám v posledních pěti zápasech. V minulém kole vybojovali bod za remízu 1:1 v Nice.

Kouč Sochaux Hantz tvrdí, že zápas proti Auxerre prozradí, jak na tom jeho svěřenci ve skutečnosti jsou: "Čeká nás důležitý zápas, který odhalí skutečný potenciál týmu a ukáže naše naděje do budoucna. Pravdivé zhodnocení dosavadního průběhu sezóny udělám po tomto utkání, díky reprezentační přestávce na to bude dost času." Domácím bude chybět zraněný Jokič, ale k dispozici by již měli být brankář Richert a záložník Dalmat. Kapitán Sochaux Brechet se bude po delším zranění rozehrávat pouze v rezervním týmu.

Auxerre také nezahájilo sezónu ideálně a v tabulce je pouze o dvě příčky výše než domácí. Pedretti, Niculae a Lejeune sice ze začátku týdne netrénovali, ale k zápasu by měli být svěřenci trenéra Fernandeze připraveni.

FC Sochaux

Richert - Pichot, Josse, Afolabi, Dramé - Dalmat, Pitau, Isabey, N'Daw - Birsa, Erding

AJ Auxerre - pravděpodobná sestava:

Sorin - Tamas, Traoré, Grichting, Chafni - Pedretti, Kahlenberg, Lejeune, Jaurès, Niculae - Oliech

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.95 - 3.45

Tip EuroFotbal.cz: 0

Valenciennes FC - Stade Caen

Valenciennes už čtyři zápasy v řadě nevyhrálo a pomalu klesá do středu tabulky. V minulém kole je bez problémů porazil vedoucí Lyon. Pád tabulkou může zastavit doma proti Caen.

Navzdory špatným výsledkům z poslední doby je ale trenér domácích Kombouare s hrou svého týmu spokojen. "Chceme se naladit na vítěznou notu. Poslední tři zápasy jsme se stále herně zlepšovali a naše dřina se musí konečně proměnit na tři body. Víme, že to nebude jednoduché utkání, musíme útočit a zároveň dobře bránit."

Caen neprohrálo čtyři zápasy v řadě, v minulém kole porazilo Le Mans 3:2. Ale podává nevyrovnané výkony, na domácím hřišti se mu daří, kdyžto venku ještě letos nepoznalo chuť vítězství.

Kombouare nemůže počítat se zraněným záložníkem Roudetem. Mimo hru také zůstavají Chelle a Jeovanio. Otazníky nad startem visí u Ripperta a Audela. Hostům bude scházet Proment a dlouhodobě, až do prosince, je ze hry vyřazen Svensson.

Valenciennes FC

Penneteau - Ducourtioux, Sommeil, Ouaddou, Traoré - Mater, Sanchez Moreno, Saez, Doumeng - Sebo, G. Pujol

Stade Caen - pravděpodobná sestava:

Planté - Hengbart, Leca, Sorbon, Seube - Gouffran, Gomis, Deroin, Nivet - Eluchans, Compan

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.05 - 4.55

Tip EuroFotbal.cz: 1

Olympique Lille - Olympique Nice

Lille přivítá v sobotu večer Nice, oba týmy dělí v tabulce jen tři body. Domácí jsou remízovým králem, ze třinácti utkání jich sedm skončilo dělbou bodů.

Lille v minulém kole zvítězilo v Auxerre nejtěsnějším rozdílem 1:0. Mladý útočník Kevin Mirallas řekl: "Po našem vítězství v Burgundsku se tým dostal do herní pohody, ale musíme dokázat, že výhra proti Auxerre nebyla náhoda." Nice uhrálo před týdnem domácí bezbrankovou remízu se Sochaux.

V týmu Nice došlo k posílení, z Rennes přestupuje zkušený obránce Cyril Jeunechamp. K mužstvu se však připojí až v průběhu týdne, pro sobotní utkání ještě nebude trenérovi Antonettimu k dispozici. Záložník Nice Hellebuyck nehrál minulý týden kvůli karetnímu trestu, do víkendového utkání je ale připraven nastoupit. Domácím budou chybět stále zranění Makoun s Kluivertem.

Tým Nice má hned několik zraněných - Laslandes, Traore, Scaramozzino ani Ozokwo nebudou pro toto utkání k dispozici. Brankář Lloris se pomalu zotavuje ze zranění, tento víkend ale bude chytat za rezervní tým.

Olympique Lille

Sylva - Beria, Plestan, Franquart, Tafforeau - Dumont, Obraniak, Cabaye, Lichtsteiner - Fauvergue, Bastos

Olympique Nice - pravděpodobná sestava:

Letizi - Hognon, Echouafni, Kanté, Diakite - Balmont, Ederson, Rool, Apam - B. Koné, Bamogo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.90 - 3.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama