Hlavní obsah

Serie A: přiblíží se pronásledovatelé k vedoucímu Interu?

Lazio se sice nachází v dolní polovině tabulky, ale tam určitě nepatří a Inter tak nečeká nic snadného. Na jeho zaváhání čekají nejbližší pronásledovatelé - Fiorentina hostí Udinese, AS Řím se utká s Cagliari, Juventus hraje v Parmě. AC Milán, hrající také hluboko pod své možnosti, se představí v Bergamu.

Foto: Reuters

Dokáže Lazio potrápit favorita?

Článek

Atalanta Bergamo - AC Milán  (neděle 15:00)

AC Milán přijede na Stadio Azzurri D'Italia, kde se utká s domácí Atalantou, i s uzdraveným Ronaldem. Brazilský útočník se dlouho uzdravoval a pokud proti v neděli nastoupí, bude to jeho první letošní start. Ronaldo byl sice nominován už na čtvrteční zápas Ligy mistrů proti Šachtaru Doněck, ale do zápasu, který Milán vyhrál 3:0, nezasáhl. "Ronaldo byl prvním, kdo proti Šachtaru oslavoval vstřelení branky," řekl po zápase Ronaldův krajan Kaká. "Opravdu se těší až bude moci zasáhnout do hry. Všichni doufáme, že se mu bude dařit a přejeme mu hodně štěstí."

Rossoneri se v Lize mistrů daří a ve skupině D mají již téměř jistý postup. V domácí soutěži na tom ale není Milán tak dobře. Čtrnáct bodů a 9. místo je velkým zklamáním. Ronaldův návrat by mohl rozhýbat nepříliš produktivní útok a pomoci Milánu dostat se z krize. Milánu se nedaří zejména na domácím hřišti, kde dal pouhopouhé tři branky. Naposledy doma v lize vyhrál 21. dubna, kdy porazil 3:1 Cagliari, jinak Rossoneri na svém stadiónu letos vyválčili pouze čtyři body a v posledních třech zápasech ani neskórovali. Poslední zápas s Turínem skončil 1:1 a Milán se díky další ztrátě propadl na devátou příčku, 11 bodů za vedoucí Inter.

"Milán je skvělý tým. My ale víme, že pokud budeme hrát dobře, tak se jim můžeme vyrovnat," řekl domácí forvard Simone Inzaghi, kteří se těší na souboj se svým bratrem Filippem. Trenér domácích bude postrádat Riccarda Zampagnu a Diega De Ascentise. Hosté z Milána budou mít k dispozici všechny hráče až na dlouhodobě zraněného Marka Jankulovského.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:Coppola - Rivalta, Carrozzieri, Capelli, Bellini - Ferreira Pinto, Guarente, Tissone, Langella - Doni - Floccari AC Milán - pravděpodobná sestava:Dida - Oddo, Nesta, Kaladze, Favalli, Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Kakà, Seedorf - Inzaghi Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.10 - 1.75 Tip EuroFotbal.cz: 2 více informací

AC Siena - AS Livorno

Stadion Artemio Franchi v Sieně zažije v neděli Toskánské derby. Domácí AC Siena bude hostit AS Livorno. Oba týmy se pohybují okolo sestupové zóny. Livorno je předposlední a na 16. Sienu ztrácí tři body. Oba týmy tudíž potřebují vyhrát, aby se zvedly ze dna tabulky.

Český záložník v barvách Sieny Lukáš Jarolím řekl pro oficiální klubové stránky www.acsiena.it: "Derby je pro hráče vždy důležité a nedělní utkání bude důležitý i pro naší konečnou pozici v tabulce. Nutně potřebujeme domácí výhru a já doufám, že odehrajeme dobré utkání a odejdeme jako vítězové." Jeho samotného trápí střelecká smůla. Ve svém novém klubu zatím nedal ani jednu branku, přesto je však stabilním členem základní sestavy Sieny. Na otázku jak se cítí, když ještě neskóroval odpověděl: "Věřím, že dám gól co nejdříve, protože střílení branek dokáže pozvednout sebevědomí. Tak proč se netrefit už teď v neděli?"

Při absenci klíčových záložníků Simoneho Vergassoly a Paula Codrey zkusí trenér Sieny Andrea Mandorlini sestavu 4-3-1-2, kde na hrotu útoku nastoupí Cristian Bucchi s Massimem Maccaronem a v roli podhrotového útočníka se představí Tomas Locatelli. Útočník Fernando Martin Forestieri a záložník Mirko Guadalupi jsou ještě zranění.

Livorno přijede do Sieny se sebevědomím, které mu dodaly poslední dva zápasy, v nichž získalo čtyři body. Další psychická vzpruha pro hosty bude návrat útočníka Francesca Tavana, který vynechal minulé utkání kvůli svalovému zranění. Záložník José Luis Vidigal je stále mimo hru s vymknutým pravým kotníkem. Daniele De Vezze bude již po třetí v řadě sledovat zápas jen z tribuny díky stopce za vyloučení proti Parmě. Následující zápas však již bude Giancarlu Camoleseovi k dispozici. Nico Pulzetti, Francesco Volpe a Giuliano Giannichedda ještě nemají dostatečnou fyzičku po zranění a tak trenér Camolese zalepí díry ve středu hřiště Martinem Bergvoldem a Massimem Lovisem.

Defenzíva Livorna spolu s brankařem Markem Ameliou budou určitě chtít vylepšit nepříznivý rekord. Livorno totiž za 22 utkání obdrželo 11 branek, to je v průměru dvě na zápas, což je velmi hodně.

AC Siena

Eleftheropoulos - Rossettini, Portanova, Loria, Grimi - Jarolím, Codrea, Galloppa, Locatelli - Maccarone, Bucchi

AS Livorno - pravděpodobná sestava:

Amelia - Grandoni, Knezevic, Galante - Balleri, Bergvold, Loviso, A. Filippini, Pasquale - Tavano, Bogdani

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.90 - 4.35

Tip EuroFotbal.cz: 10

více informací

ACF Fiorentina - Udinese Calcio

Na stadionu Artemia Franchiho ve Florencii se utká druhá ACF Fiorentina s pátým Udinese Calcio. Fiorentina má po tomto kole velmi reálnou šanci se posunout na první příčku Serie A. Pouze pokud vyhraje a Inter ztratí body duelu s Laziem, což není nereálné, protože Lazio nepatří zrovna mezi slabé týmy.

Z Fiorentiny jde letos opravdu strach. V letošní sezóně ještě neokusila hořkost porážky a to na všech frontách - v poháru UEFA i v Serii A. Takovouto bilancí se nemůže pyšnit ani vedoucí tým Serie A Inter, který prohrál v rámci Ligy mistrů na hřišti Fenerbahce Istanbul. Fialky budou navíc nabuzeni čtvrteční domácí výhrou 6-1 v poháru UEFA nad švédským IF Elfsborgem. Trenér Cesare Prandelli navíc šetřil klíčové hráče Adriana Mutua, Riccarda Montoliva, Giampaola Pazziniho and Daria Dainelliho. Takže měl pochopitelně velkou radost z výkonu svých svěřenců.

"Di Carmine svým gólem získal uznání nejen sobě, ale také celému našemu mládežnickému týmu," pochválil Prandelli mladého střelce, který přispěl jednou brankou k vítězství nad Elfsborgem. "Jsem obzvláště potěšen výkonem Martina Jørgensena," vyzdvihl trenér Fiorentiny výkon dána. Ovšem Jørgensen začne nejspíše proti Udinese na lavičce. Prandelli zřejmě nebude chtít měnit vzkvétající trojlístek záložníků – Riccardo Montolivo, Fabio Liverani a Marco Donadel, ovšem dost možná se Jørgensen objeví v druhé půli. Domácím budou chybět zranění Mario Santana, Massimo Gobbi a Alessandro Gamberini.

Do základní jedenáctky týmu Pasquala Marina se vrátí klíčový záložník Andrea Dossena, který nehrál kvůli kartovému trestu. Udinese jede do Florencie s cílem získat alespoň jeden bod. "Setkají se dva velmi dobře organizované týmy. Oba mají skvělé trenéry, kteří své hráče velmi pečlivě připravují ke každému zápasu. Po taktické stránce to bude velmi pěkné utkání," prohlásil pro www.udinese.com Dossena.

Hosté se však budou muset obejít bez Giandomenika Mesta, který má ještě potíže se svalem. Jeho místo pravého záložníka by měl zaujmout Tomáš Zápotočný, pro kterého pravá záloha není zrovna tradiční post. Zraněný je ještě také Giampiero Pinzi. Paquale Marino má však malý problém s útokem. Koho postavit ke Quaqliarellovi a Di Natalemu? Má k dispozici hned tři skvělé útočníky - Gyan Asamoah, Antonio Floro Flores a Simone Pepe. Nechme se tedy překvapit kdo z nich se objeví v základní sestavě.

ACF Fiorentina

Frey - Dainelli, Ujfaluši, Potenza, Pasqual - Donadel, Liverani, Montolivo - Semioli, Pazzini, Mutu

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:

Handanovič - Zapata, Felipe, Lukovič - Zápotočný, D'Agostino, Inler, Dossena - Quagliarella, Asamoah, Di Natale

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

více informací

FC Turín - Calcio Catania

FC Turín na domácí půdě přivíta tým Calcio Catania. Bude to souboj dvou týmů ze středu tabulky. Catania se nachází na desátém místě a FC Turín na třináctém se ztrátou dvou bodů.

FC Turín se jistě bude snažit navázat na povzubuzující remízu 0:0 s AC Milán v minulém kole na San Siru. Turínský záložník Paolo Zanetti doufá, že se jeho týmu povede navázat na bod z Milána. "Cítíme se tím bodem povzbuzeni a budeme chtít pokračovat v nastoupené cestě. Catania má však agresivní mužstvo s vynikajícími indvidualitami jako Baiocco, Spinesi, Mascara a Martinez," domnívá se. "Ale i přesto je to zápas, který musíme chtít vyhrát," dodal Zanetti. FC Turín bude postrádat hned několik zraněných hráčů. Ivan Franceschini, Simone Barone, Matteo Rubin, Vincenzo Grella a Alvaro Recoba, ti všichni jsou zraněni. Pouze na lavičce zůstane i lehce zraněný brankář AC Turín Mateo Sereni, kterého nahradí Alberto Fontana. Z důvodu disciplinárního trestu budou domácím chybět i Tommaso Vailatti a Saša Bjelanovič.

Trenér Catanie Silvio Baldini ze svých svěřenců cítí snahu odčinit zaváhání z minulého kola, kdy prohráli doma s Atalantou Bergamo a doufá, že jeho svěřenci si v Turíně připíší první vítězství venku v celé sezóně. "Doma s Atalantou jsme si nezasloužili prohrát.Můj tým bojoval statečně, a pokud se stejnou statečností nastoupíme i na Stadio Olimpico nemůžem prohrát," je přesvědčen Baldini. Catania se v Turíně bude muset obejít pouze bez zraněného obránce Christiana Silvestriho.

FC Turín

Fontana - Comota, Motta, Dellafiore, Natali - Lanna, Corini, Rosina, Zanneti - Ventola, Di Michele

Calcio Catania - pravděpodobná sestava:

Polito - Sottil, Stoviny, Varags, Sabato - Izco, Baiocco, Tedesco - Martinez, Spinezi, Mascara

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 2.90 - 4.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

více informací

Inter Milán - Lazio Řím

Při pohledu na tabulku má zápas Interu s Laziem jasného favorita. Domácí vedou ligu, kdežto Římané se v Serii A trápí v její dolní polovině. Hosté se však nechtějí vzdát a navnaděni úterní výhrou v Champions league chtějí Inter o nějaké body obrat.

I Milánu se v Lize mistrů dařilo, a to způsobem, který týmu musel zvednout sebevědomí. Inter prohrával doma s CSKA Moskva o dvě branky, zlepšeným výkonem však nakonec dokráčel k přesvědčivé výhře 4:2.

Proti Laziu se může dočkat návratu obránce Marco Materazzi. Klíčový článek sestavy trenéra Manciniho nehrál od konce srpna, kdy se zranil v reprezentaci, v týdnu už však odehrál 70 minut v exhibici v Sheffieldu a podle všeho bude připraven nastoupit od první minuty.

Zatímco se Materazzi vrací, ztratil Inter Luise Figa. Portugalský záložník si minulý týden na hřišti Juventusu v souboji s Pavlem Nedvědem zlomil nohu a do konce roku si nezahraje. Na marodce tak doplnil další hvězdy – Dejana Stankoviče a Patricka Vieiru.

Ze hřiště Interu se vody snadno nevozí, Lazio se však chce favoritovi vzepřít, přestože se v tabulce krčí až na patnácté příčce a na domácí ztrácí propastných patnáct bodů. Laziu může pomoct úterní výhra 2:1 v Lize mistrů nad Brémami, na kterou čekalo čtyři roky.

"Nyní se musíme soustředit na Ligu mistrů. Dobré výkony proti Interu a Parmě nám můžou pomoct i v dalších zápasech Champions league," říká záložník Lazia Massimo Mutarelli. "Zatím máme problém zvládnout zápas každé tři dny."

Lazio nečeká lehká práce, v minulosti zatím na hřišti Internu zvítězilo pouze sedmkrát. Hosty navíc trápí početná marodka. Do utkání určitě nezasáhnou zranění Diakite, Del Nero, Mauri, Siviglia, Panděv a Zauri. Nejistý je navíc start Firmaniho s Meghnim.

Inter Milán

Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Samuel, Chivu - Zanetti, Dacourt, Cambiasso, Cesar - Cruz, Ibrahimovic

Lazio Řím - pravděpodobná sestava:

Ballotta - Behrami, Stendardo, Cribari, Kolarov - Firmani, Ledesma, Manfredini - Meghni - Rocchi, Makinwa

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.27 - 4.50 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

FC Parma - Juventus Turín

Trenér Juventusu Turín Claudio Ranieri se ve 12. kole Serie A vrátí stadion Ennia Tardiniho, odkud před sezónou odešel. Ranieri ví, že jeho svěřence v zápase proti Parmě nečeká nic lehkého a očekává bouřlivou atmosféru. Na Ranieriho v Parmě určitě vzpomínají v dobrém, protože to byl on, kdo dokázal vytáhnout Parmu ze sestupových vod a udržet jí v nejvyšší italské soutěži.

"Tenhle zápas pro nás znamená hodně," tvrdí parmský prezident Ghirardi. "A fakt, že Ranieri je dnes trenérem Juventusu nás povzbuzuje. V běžném životě jsme přátelé, na trávníku ale budeme soupeři. Jsme si plně vědomi, že proti nám bude stát jeden z nejsilnějších italských týmů, ale my se jen tak nevzdáme." Oba celky se už spolu letos utkaly. V srpnovém pohárovém utkání tehdy vyhrál Juventus 3:1. Domácí budou chtít tuto porážku oplatit a potvrdit dobrou formu.

Parma neprohrála už třikrát v řadě. Přesto to zatím stačí pouze na 14. místo. "Nechceme se jenom bránit, chceme i útočit," říká obránce domácích Castellini. "Myslím si, že v každém zápase hrajeme na 110%, ale je přirozené, že jsou zápasy, ve kterých chtějí fanoušci ještě víc a my se snažíme jejich přání splnit. Zápas s Juventusem bude mít skvělou atmosféru. Je to takové malé derby, alespoň atmosférou se tento zápas derby přibližuje," říká Castellini o nadcházejícím duelu.

Juventus je plný sebevědomí po remíze s Interem, ale bývalý záložník domácích Marco Marchionni varuje před dnešním soupeřem: "Čeká nás tvrdý boj. Moc dobře si vzpomínám na mé roky strávené v Parmě a zápasy s Juventusem byly vždy velmi prestižní."

Domácím budou chybět zranění Giuseppe Cardone, Igor Budan a Andrea Pisanu, poslední zápas ze svého trestu si odsedí Fernando Couto. Na straně Juventusu se neobjeví dlouhodobí marodi Boumsong a Andrade, i když prvně jmenovaný už trénuje. Chybět bude i Pavel Nedvěd, jenž v utkání s Interem, kdy svým zákrokem zlomil nohu Luisi Figovi, dosáhl limitu žlutých karet a odpyká si automatický jednozápasový trest.

FC Parma

Bucci - Coly, Rossi, Paci, Castellini - Dessena, Cigarini, Morrone - Reginaldo, Pisanu - Corradi

Juventus Turín - pravděpodobná sestava:

Buffon - Birindelli, Legrottaglie, Chiellini, Criscito - Camoranesi, Almiron, Zanetti, Palladino - Del Piero, Trezeguet

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.40 - 3.05 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

více informací

Reggina Calcio - FC Janov

Na stadion Oreste Granilla, kde je doma poslední Reggina, přijede jedenáctý Janov. Hostům bude chybět střelec Marco Boriello, který nemůže nastoupit kvůli červené kartě. Pro domácí Regginu to je určitě dobrá zpráva, jelikož Boriello letos v devíti zápasech nastřílel šest branek. Janovu se ale momentálně příliš nedaří. V posledních čtyřech zápasech získal pouze dva body a propadl se na 11. příčku.

Z Regginy si hosté určitě chtějí odvést tři body. Případné vítězství by bylo teprve jejich druhým letošním úspěchem na hřišti soupeře. Domácí se ale nevzdají jen tak lehce a budou chtít předvést minimálně takový výkon, jako proti Neapoli, kdy celý zápas sahali po vítězství. Nakonec ale remizovali 1:1. Nedávno jmenovaný trenér Ulivieri ale svému týmu stále věří: "Jsme na dobré cestě a naše výkony jdou nahoru. Ukázali jsme to v zápase s Neapolí."

"Myslím si, že se stále zlepšujeme," tvrdí podobně jako Ulivieri domácí záložník Cascione. "Proti Neapoli jsme ukázali, že chceme vyhrát a ne, že hrajeme jenom na remízu." Domácí nebudou mít k dispozici zraněného záložníka Cozzu a hosté již zmiňovaného Boriella, kterého nejspíše nahradí Argentinec Figueroa.

Reggina Calcio - pravděpodobná sestava:Campagnolo - Lanzaro, Valdez, Aronica - Vigiani, Barreto, Cascione, Hallfredsson, Modesto - Amoruso, Ceravolo FC Janov - pravděpodobná sestava:Rubinho - De Rosa, Bovo, Lucarelli - Rossi, Paro, Juric, Fabiano - Leon, Figueroa, Sculli Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.80 - 2.95 Tip EuroFotbal.cz: 0 více informací

AS Řím - Cagliari Calcio

Třetí AS Řím se utká se sedmnáctým Cagliari Calcio. Římané vstupují do zápasu v roli jasného favorita a mají skvělou formu, což jen potvrzuje fakt, že nebyli již sedm zápasů v řadě (ať v Serii A, ať v Lize mistrů) poraženi. Zato hosté mají ne zrovna ideální výsledky. V Serii A se zatím radovali ze zisku třech bodů pouze jednou, a to v šestém kole proti spoluadeptovi na sestup AC Sieně.

Řím má za sebou důležitou bitvu se šťastným koncem v rámci Ligy mistrů. Ve středu vybojovali svěřenci Luciana Spalettiho na lisabonském Estadio José Alvelade remízu 2:2. Giallorossi do samého závěru prohrávali 1:2 ovšem zpět do bitvy o postup ze skupiny F je vrátila rána Davida Pizarra, nešťastně tečovaná Andersonem Polgou. Pro trenéra Spalettiho to byl uspokojivý výsledek vzhledem k absenci zraněného tria - Francesco Totti, Rodrigo Taddei a Christian Panucci. "Díky tomu, co můj tým předvedl na hřišti, jsme si tento výsledek zasloužili. Jsme schopni hrát dobře a musíme takto pokračovat," řekl Luciano Spaletti.

Ovšem po posledním ligovém utkání proti Empoli nebyl trenér domácích zas tak spokojen. AS remizovalo na stadionu Carla Castellaniho 2:2, přestože vedlo 2:0. "Promarnili jsme asi deset šancí, když jsme za stavu 2:0 mohli rozhodnout. V případě, že máme šanci rozhodnout zápas, tak ji musíme využít. To je neomluvitelné," postěžoval si Spaletti.

Mirko Vučinič, černohorský útočník ve službách týmu z hlavního města, se netrefil jež dva zápasy v řadě. Hodlá to změnit právě proti Cagliari. "V lize musíme za každou cenu vyhrát," řekl Vučinič. "Chci dát o víkendu gól, protože je to velmi důležité pro mou psychiku. Chci se vrátit do střelecké pohody a přispět tak k návratu Říma na vítěznou cestu."

Tým ze Sardinie bezpodmínečně potřebuje nějaké ty body. V posledních pěti utkáních totiž svěřenci Marca Gianpaola ukořistili pouze dva body. Naposledy Cagliari doma prohrálo se Sampdorií Janov 0:3 a posunulo se tak do sestupové zóny. Zdá se, že neúspěchy týmu odnese právě trenér Gianpaolo. Nad jeho budoucností u klubu visí tak velký otazník a bod nebo dokonce všechny tři z Říma by mu určitě pomohly. Ovšem AS Řím zřejmě nebude ta správná pokladnice na vyloupení.

Cagliari přijede do Říma v plném počtu. Luciano Spaletti bude stále postrádat zraněného kapitána Tottiho a mladého Itala Aquilaniho. Zpět do sestavy se vrátí defenzivní záložník Daniele De Rossi, který měl stopku, a uzdravení Rodrigo Taddei s Christianem Panuccim.

AS Řím

Doni - Panucci, Mexes, Juan, Cassetti - De Rossi, Pizarro - Esposito, Perrotta, Mancini - Vučinič

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:

Fortin - Ferri, Bizera, Bianco, Del Grosso - Foggia, Conti, Parola, Fini - Matri, Acquafresca

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.70 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama