Hlavní obsah

Porazí Federer Gonzaleze i pojedenácté?

Vítězka ženského Turnaje mistrů je známa, dohrát tak zbývá závěrečný mužský podnik, který odstartoval včera v Šanghaji. Dnes se na dvorci představí světová jednička Roger Federer a to v zápase s Fernandem Gonzalezem.

Článek

Švýcarský fenomén si pro úvodní duel turnaje s dotací 4,45 milionu dolarů ani nemohl přát přijatelnějšího soupeře, vždyť s Gonzalezem má vzájemnou bilanci 10:0. Do podniku pro osm nejlepších navíc vstupuje s jistotou pozice světové jedničky na konci letošního, ať už dopadne v Číně jakkoliv. Federer však bezesporu pomýšlí na úspěch, který se dá vyjádřit jedině triumfem, což by Švýcara zapsalo do historie jako čtyřnásobného vítěze.

Své tažení po Turnajích mistrů odstartoval rodák z Basileje před pěti lety, kdy podlehl pozdějšími vítězi Leytonu Hewittovi v semifinále. Další rok ale už svou účast proměnil v první titul a 12 měsíců poté se historie opakovala. I v následující sezoně se probojoval do finále, ale v památném duelu byl lepší David Nalbandian, který Federera dokázal dokonce dvakrát porazit i během posledních několika týdnů. Loni v Šanghaji se vítěz sedmy letošních turnajů vrátil na výslunní a letos bude tedy titul obhajovat.

Jak už bylo zmíněno, úvodním soupeřem mu bude Chilan Gonzalez, který se na Turnaj mistrů kvalifikoval jako sedmý v pořadí, když svou účast neměl jistou ani před posledním podnikem Série Masters v Paříži. Už loni měl Gonzalez výbornou formu, což potvrdil hned v úvodu letošního roku na Australian Open, kde podlehl až ve finále svému dnešnímu soupeři.

Od té doby na Federera nenarazil, čehož však jistě nelituje. I díky tomu dokázal nedávno triumfovat na turnaji v Pekingu, a na čínské kurty tak vzpomíná jistě v dobrém. Kromě tohoto vítězství si žádné další letos na okruhu ATP nepřipsal, další trofeji byl nejblíže na antuce v Římě, kde si zahrál finále. Alespoň polovina sezony mu ale moc nevyšla, z čehož pramení 22 letošních proher, což je na hráče TOP 10 docela dost.

Podle bookmakerů společnosti bwin se tento počet dnes rozšíří, jelikož jasným favoritem zápasu je Roger Federer, na kterého si můžete vsadit s kursem 1.01. Gonzalez je tak považován za jasného outsidera, ale to nic neznamená. Kurs na jeho vítězství je nastaven na hodnotu 8.27.

Reklama