Hlavní obsah

Na Turnaji mistrů změří síly dva Španělé

Eurotip.cz

Senzací skončil první hrací den závěrečného tenisového podniku v Šanghaji, David Ferrer totiž porazil ve dvou setech favorizovaného Novaka Djokoviče. O pozvednutí šancí na postup mezi nejlepší čtyřku se dnes popere se svým krajanem Rafaelem Nadalem, který na úvod zdolal Richarda Gasqueta.

Článek

Zajímavě vypadá statistika vzájemných zápasů těchto dvou Španělů. Ferrer totiž vyzrál na Nadala ze šesti utkání sice jen dvakrát, ale kromě hned úvodního duelu, vyhrál i ten poslední na letošním US Open a to po setech 6-7, 6-4, 7-6 a 6-2.

Dnes by se určitě podobnému vývoji nebránil, jedno je však jisté, čtyři sety se rozhodně hrát nebudou. Turnaj mistrů totiž nepatří mezi grandslamy, rozdíl od běžného podniku je pouze v tom, že se v Šanghaji utkává vždy osm nejlepších tenistů žebříčku ATP Race. Jako šestý v pořadí byl právě David Ferrer, čímž si vybojoval vůbec první vstupenku pro závěrečný turnaj sezony. Z tohoto pohledu je jasné, že letos zažívá vůbec nejlepší rok dosavadní kariéry a nabídnutou šanci chce rázně uchopit za pačesy.

Tento cíl předvedl hned ve svém prvním šanghajském zápase, když po setech dvakrát 6-4 dokázal porazit objev letošního roku Srba Djokoviče. „Myslím, že byl asi trochu nervózní,“ konstatoval Ferrer po zápase ke hře dvacetiletého Djokoviče, který zdaleka neoplýval svou tradiční jistotou a velmi často chyboval. “Já si teď hodně věřím a navíc jsem na konci sezony ve skvělé fyzické pohodě,“ dodal 25letý rodák z Javey, který letos vybojoval tři turnajové tituly.

Jednou tolik jich má na svém kontě španělský antukový král Rafael Nadal. Převážnou většinu těchto titulů vybojoval právě na oranžovém povrchu, ale ani hard mu nedělá problémy, což dokázal triumfem v Indian Wells. Celkem letos Rafa odehrál 82 zápasů, z nichž prohrál pouhých 13.

Poslední vítězství si připsal předevčírem; ve třech sadách zdolal Francouze Gasqueta. „Končil jsem lépe, než jsem začal. V závěru jsem hrál agresivněji, chodil jsem víc k síti, občas dokonce stylem servis-volej,“ byl spokojený se svou hrou rodák z Mallorky, kterého dnes pravděpodobně čeká složitější utkání, do něž však vstoupí jakožto druhý hráč světa v roli favorita.

Tohoto názoru jsou i bookmakeři společnosti bwin, kteří na vítězství 21letého Nadala vypsali kurs 1.40. Jste-li názoru, že Ferrer naváže na své kvalitní výsledky z poslední doby a dokáže Nadala potřetí v kariéře porazit, pak využijte kursu 2.52.

Reklama