Hlavní obsah

CSKA Moskva si chce s Pireem spravit chuť

S nečekanou porážkou odjel před týdnem ze slovinské Lublaně ruský celek CSKA Moskva. Dnes si proto jistě bude chtít napravit reputaci před domácím publikem v zápase s Olympiakosem Pireus.

Článek

CSKA Moskva - obrovský pojem v evropském basketbale, mužstvo plné výborných hráčů a reprezentantů. Předloňský vítěz Euroligy přišel o obhajobu jen kvůli těsné prohře 91:93 v samotném finále s Panathinaikosem Atény, ale nyní se chce na trůn vrátit. Letošní tažení nejprestižnější evropskou soutěží odstartovali svěřenci trenéra Ettore Messiny hladkým vítězstvím v polských Sopotech, které následně potvrdil těsnou domácí výhrou 74:70 s italskou Sienou.

V podobném duchu se neslo i utkání z minulého týdne, když však tentokrát Moskvané koncovku nezvládli a v poměru 72:74 těsně podlehli už zmiňované Lublani. Konkrétně 18 bodů zaznamenala na rodné půdě opora CSKA Matjaz Smodiš, který se v dnešním zápase neobjeví vinou zranění. Ostatní hráči jsou však k dispozici a bezesporu se poperou o dvacáté domácí vítězství CSKA v této soutěži v řadě.

Přetavit tuto šňůru se pokusí řecký Olympiakos Pireus, který se každoročně účastní Euroligy, kterou dokonce v sezoně 1996/97 dokázal vyhrát. Na druhý titul však stále čeká, i když v posledních dvou ročnících skončil ve čtvrtfinále, a trofeje tak sbírá pouze na domácí půdě. V letošní sezoně nejsledovanější evropské soutěže mají Řekové prozatím stejnou bilanci jako domácí, když shodně zaznamenali porážku na palubovce Olimpije Lublaň.

Doma však muži kouče Pinhase Gershona dokázali porazit favorizovanou Tau Ceramicu 95:90 a italský tým Virtuas Boloňa 104:76 i přes to, že kádr Olympiakosu prošel v létě rozsáhlou obměnou a stále tak nebude sehraný do maximální pohody. Dnes si v tomto ohledu Pireus moc nepomůže, jelikož bude postrádat dva klíčové hráče - Litevce Arvyydase Macijauskase a pivota Jaka Tsakilidise.

I proto jsou dnes Řekové považováni bookmakery společnosti bwin za jasného outsidera zápasu s kursem 5.40. Do role favorita je naopak pasováno slavné CSKA Moskva, na jehož vítězství dnes experti světové jedničky vypsali kurs 1.15.

Reklama