Hlavní obsah

Euroliga: obhájce titulu přivítá Barcelonu

AXA Barcelona loni nedokázala proklouznout do Final Four, když se na její úkor probojovali mezi elitu krajané z Malagy. Rozhodně lépe na tom byl Panathinaikos Atény, který ve finále dokázal zdolat CSKA Moskva a radoval se tak z titulu mistra starého kontinentu.

Článek

Cílem každého vítěze je úspěch potvrdit, ale jak je známo, obhajoba je zpravidla těžší než první triumf. Panathinaikos však do letošní sezony vstoupil bez sebemenších obav a v elitní evropské soutěži doposud nezaváhal. Svěřenci srbského trenéra Željka Obradoviče si totiž už poradili s Lottomaticou Řím, německým Bambergem a před týdnem i Partizanem Bělehrad. Všechna vítězství byla sice dosti těsná, ale na to se historie neptá. Mužstvo táhne především duo Vassilis Spanoulis a Sarunas Jasikevičius.

Pro posledně jmenovaného bude mít dnešní zápas rozhodně zajímavý náboj, jelikož tento Litevec před několika lety působil právě v Barceloně. „Zápas s Barcelonou pro mě bude dosti těžký, tři roky jsem tam působil a vybojoval hodně titulů včetně toho v Eurolize v roce 2003. Nikdy jsem neskrýval svůj respekt a lásku k tomuto klubu, ale nyní jsem v Panathinaikosu a chci udělat co nejvíce právě pro něj,“ konstatoval rozehrávač Jasikevičius.

Podobnou příchuť bude mít zápas i pro současného hráče Barcelony Jaku Lakoviče, který se loni přestěhoval do Katalánie právě z Atén. V Barceloně je však rozhodně spokojen, jelikož se ihned stal lídrem tohoto týmu i díky velmi dobré střelecké produktivitě z tříbodové vzdálenosti. S průměrem 16,7 bodů na zápas je tak momentálně nejlepším střelcem Španělů, kteří sice na úvod prohráli s Partizanem Bělehrad, ale následně doma porazili Fenerbahce i francouzské Roanne.

Dnes by si svěřenci kouče Duška Ivanoviče chtěli konečně připsat výhru i venku, ale sám trenér ví, že to nebude nic jednoduchého. „Panathinaikos je v současnosti jedním z nejlepších týmů Evropy. Mají hodně ofenzivních hráčů s velkým potenciálem,“ pěl slova chvály k soupeřovi lodivod Barcelony.

Španělé jsou samozřejmě považováni bookmakery společnosti bwin za outsidera zápasu s kursem 3.95. Do role favorita je pasován Panathinaikos, na jehož vítězství dnes experti vypsali kurs 1.25.

Reklama