Hlavní obsah

Norsko se utká s Tureckem

Situace v kvalifikační skupině C není zdaleka tak zamotaná jako jinde. Vedoucí Řecko je s 25 body v čele skupiny a s jistotou bude v Rakousku a Švýcarsku obhajovat zlaté medaile. V souboji o druhé místo zůstalo už pouze 20bodové Norsko a Turecko, které nasbíralo bodů 18.

Článek

Dnešní klání tak velmi napoví o postupových šancích obou zainteresovaných. Norové věří v 3 body, které by jim daly jistotu postupu. První vzájemný duel se odehrál na neutrální půdě ve Frankfurtu za „zavřenými dveřmi“. Seveřané vedli už 2:0, ale Hamit Altintop dvěma góly v závěru vyrovnal. Především druhá branka šla na vrub brankáře Myhreho.

„Toto je nejhorší den mé kariéry. Podobnou chybu jsem neudělal od svých 14 let,“ dodal po utkání nešťastný gólman Thomas Myhre.

Tento zápas je však minulostí a Norové se soustředí na současnost. Od smolného duelu s Tureckem svěřenci kouče Age Hareideho čtyřikrát zvítězili a pouze jednou remizovali - doma s Řeckem 2:2. V posledním mači si seveřané poradili s Bosnou a Hercegovinou v poměru 2:0.

„Jsme těžko k poražení. Pracujeme na maximum a předvádíme velmi chytrý fotbal. Jiné týmy jsou možná více technické, ale my to doháníme bojovností,“ říká obránce Liverpoolu John Arne Riise.

Domácí se budou spoléhat na urostlého útočníka Johna Carewa a také na hráče z rozjetého Rosenborgu Trondeheim. Výraznou ztrátou je však zranění kapitána Martina Andersena, který laboruje s kolenem. Nahradí ho 21letý, v Ghaně narozený záložník, Alexander Tettey, po boku kterého si zahraje jeho spoluhráč z Rosenborgu Ciljan Skjelbred. Vedle Johna Carewa nastoupí Steffen Iversen, který dvakrát skóroval v Lize mistrů proti Valencii. Oba hráči tvoří v kvalifikaci tradiční úderné duo, když dohromady nastříleli 8 branek.

Turecko se v poslední době výsledkově trápí. Na začátku června podlehlo 2:3 Bosně a Hercegovině, a na Maltě remizovalo pouze 2:2. V polovině září sice svěřenci kouče Terima zdolali Maďarsko 3:0, ale následně jenom remizovali v Moldávii a naposled nestačili na Řecko.

Trenér Fatih Terim se na promrzlé Norské půdě bude muset obejít bez svého klíčového záložníka Yildiraye Basturka, kterého trápí natažená třísla. „Odehráli jsme mnoho utkání podobných tomu dnešnímu a zvládli je. Hráči mají mou plnou důvěru,“ dodává Terim.

Basturk však není jediný, kdo bude chybět. Nezahraje si totiž obránce Fenerbahce Deniz Baris ani útočník Anderlechtu Serhat Akin, kterého postihla viróza. Šanci v obraně tak dostanou nevyzkoušení Gokhan Gonul a Hayrettin Yerlikaya. Na hrotu po boku Tuncaye Sanliho pravděpodobně nastoupí forvard Fenerbahce Semih Senturk.

„Zápas proti Norsku se dá označit jako hop nebo trop. Máme kvalitnější celek než soupeř a pokud si budeme věřit, můžeme zvítězit,“ dodává Senturk.

Na vítězství Norska vypsala sázková kancelář bwin kurs 2.05. Na výhru Turecka i remízu bookmakeři určili shodný kurs 3.25.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články