Hlavní obsah

Mladá Boleslav to nebude mít na severu Evropy jednoduché

Eurotip.cz

Ne zrovna příjemný čas na návštěvu Švédska absolvují fotbalisté Mladá Boleslavi. V pochmurném počasí se pokusí Středočeši oživit naděje na postup v Poháru UEFA ve městě Boras, sídlu Elfsborgu.

Článek

Boleslavští nevstoupili do nové sezony dobře, což záhy poté vyvolalo změnu na trenérském postup. Pozici kouče zaujal Zdeněk Ščasný, který bezesporu přinesl do týmu oživení a dopomohl mu i k překvapivému postupu do skupinové fáze Poháru UEFA přes italské Palermo. Středočeši se zlepšili i v domácí soutěži, ale ne moc a momentálně tak zaobírají až desátou příčku tabulky.

O víkendu si připsali do tabulky bod za domácí remízu s Teplicemi, dnes by však v Boras potřebovali více. V úvodním zápase totiž Ščasného svěřenci prohráli se silným Villarrealem a vzhledem k tomu, že je čekají ještě zápasy s AEK Atény a Fiorentinou, tak postupové šance dnes oživí pouze vítězství. „Je mi jasné, že když tady neuspějeme, tak naše šance na postup budou už jen z říše teorie,“ konstatoval boleslavský lodivod, který ve Švédsku postrádá potrestaného Tomáše Sedláčka, a zraněného brankáře Millera s Františkem Ševinským.

Čelit útočným snahám Elfsborgu tak dnes bude mezi třemi tyčemi Petr Pižanowski, který na jaře chytal pouze divizi, jelikož v zimě předčasně ukončil své působení u řeckého celku Xanthi. Tam byl dva roky a pokaždé chytal v Poháru UEFA, na poslední zápas však nevzpomíná v dobrém, jelikož inkasoval čtyři branky od Dinama Bukurešť.

Takový střelecký úspěch by dnes jistě Elfsborg potěšil, ale rozhodně se neočekává. Švédská liga se hraje formou jaro - podzim a nyní už zná svého nového mistra. Stal se jím IFK Göteborg, Elfsborg letos skončil až čtvrtý a přišel tak o obhajobu titulu. Stejně tak se letos nedokázal kvalifikovat do hlavní fáze Ligy mistrů, když sice přešel přes severoirský Linfield a maďarský Debrecen, ale na španělskou Valencii už nestačil.

V 1. kole Poháru UEFA si však možná i trochu překvapivě poradil s Dinamem Bukurešť, které porazil na jeho hřišti a i přes domácí porážku 0:1 se tak mohl radovat z postupu. Ve skupinové fázi změřil Elfsborg nejdříve síly s AEK Atény, se kterými na domácím stadionu vybojoval bod za remízu 1:1. To, že tento klub nepatří mezi evropskou fotbalovou špičku, potvrdil týden poté ve Florencii, kde prohrál 1:6. „To bych moc nehodnotil, po hodině hry prohrávali jen o gól a mohli vyrovnat,“ varuje trenér Ščasný, který mimo jiné upozorňuje na umělou trávu v Boras, na níž hrají tzv. Gule všechna svá domácí střetnutí.

Podle bookmakerů společnosti bwin jsou šance obou celků v dnešním zápas poměrně vyrovnané - na vítězství Elfsborgu si můžete vsadit s kursem 1.95. Jestliže si ale myslíte, že utkání dospěje do nerozhodného konce, poté využijte sázky na remízu s kursem 3.20. Na hosty najdete u stejné společnosti kurs 3.65.

Reklama