Hlavní obsah

Bedáňová zvažuje, že opustí český tenis

Tenistka Daniela Bedáňová zvažuje žádost o německé občanství. Hráčka, která se na světovém žebříčku dokázala nejvýše vyšplhat na 16. příčku, ale popřela, že by o chystané změně občanství s někým v České republice hovořila a dodala, že celá záležitost je otevřená. "Není to definitivní, vše ještě zvažuji a akce klidně může krachnout," řekla Bedáňová.

Foto: Australian Open

Daniela Bedáňová

Článek

"Manažeři mi doporučují celou věc nemedializovat," dodala čtvrtfinalistka US Open 2001, která žije v německém Leonbergu u Stuttgartu již deset let. Ke změně občanství ji tlačí sponzoři a manažerská agentura IMG, důvodem má být snadnější shánění peněz.

:. ANKETA: Myslíte si, že případné rozhodnutí Bedáňové změnit občanství by bylo výraznou ztrátou pro český tenis? Hlasujte v anketě na konci článku.

Již jednou odmítla

Dvacetiletá tenistka už jednou změnu občanství odmítla. O víkendu byla členkou českého fedcupového týmu, ale kvůli zranění nohy nehrála. Češky se výhrou nad Jihoafrickou republikou 4:1 zachránily ve Světové skupině. Po případné změně občanství nebude Bedáňová moci tři roky novou zemi reprezentovat.

Bedáňová v roce 2000 vyhrála v Bratislavě zatím svůj jediný turnaj na WTA Tour. Doposud si tenisem vydělala 728 928 dolarů. Půl roku už se ale na kurtech trápí a sužují ji zranění. Loni se tréninkově rozešla s otcem Janem. Zkoušela se připravovat s Jaroslavem Jandusem, ale nyní ji vede Craig Kardon, jenž trénoval i Martinu Navrátilovou v závěru její singlové kariéry.

Do Německa odešli Bedáňovi před deseti lety. Za hranice se vydali, aby měla Dája, jak se Bedáňové říká, lepší podmínky pro rozvoj svého talentu. Investiční skupina KW GmbH vznikla, aby Bedáňovou financovala s tím, že pokud se tenistka prosadí a začne vydělávat, vložené prostředky plus nějaký úrok vrátí.

Namíchnutý prezident

Prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku informace o rozhodnutí Bedáňové změnit občanství roztrpčilo. "Přeji jí hodně štěstí, ale je to pro mě veliké zklamání," řekl ČTK. "Je to její morální prohra," mínil Kaderka.

Kaderka poukazoval na rodné kořeny a historii. "Je to úbytek českého materiálu a moje české srdce to mrzí. A změna občanství se snad dělala v jiných dobách," poukázal na léta minulá, kdy kvůli komunistickému režimu opustili republiku a změnili občanství Jaroslav Drobný, Ivan Lendl a Martina Navrátilová.

V Americe při dubnovém utkání Fed Cupu Kaderka s Bedáňovou o možné změně mluvil. "Říkala, že Němkou být nechce, ale je na ni vyvíjen velký tlak," odhalil tenisový šéf. Lobovat, aby hráčka zůstala, nehodlal. "Myslel jsem, že to nikdy neudělá," dodal.

Je to ztráta, říká kapitánka

Kapitánka fedcupového týmu Petra Píchalová-Langrová uvedla, že věděla o rozhodnutí Bedáňové delší dobu. Její životní krok podle ní nemá právo nikdo kritizovat. "Nikomu nepřísluší hodnotit, jestli udělala dobře, nebo špatně," řekla Píchalová.

Pro dvacetiletou hráčku podle kapitánky není jednoduché takové rozhodnutí učinit. "Nelze to ovlivnit, je to její život a kariéra. Hodně se tím trápila," věděla kapitánka.

Český tenis podle ní přijde o nadějnou hráčku. "Ač byla v poslední době hodně zraněná a na žebříčku klesala, má tenisový život před sebou. Je zjevné, že tenis umí a pro český tenis je to velká ztráta," mínila Píchalová.

Reklama

Související témata: