Hlavní obsah

Oakland uvidí souboj rozjetých týmů

Jak rychle se z Popelky může stát princezna? Za necelý měsíc, tedy alespoň v NBA. Za tak krátkou dobu se basketbalistům Golden State podařilo změnit z jednoho z nejhorších týmů na mužstvo s možná nejlepší formou v lize. Bude to dnes ale stačit na silné Orlando?

Článek

Tak mizerný začátek sezony příznivci Golden State určitě nečekali. Po šesti zápasech měli Warriors bilanci 0-6 a ničím nepřipomínali tým, který v loňském play off šokujícím způsobem vyřadil v prvním kole Dallas. Hvězdný rozehrávač Baron Davis sice znovu zářil, ovšem zbytku týmu se příliš nedařilo - a to ani přes změny v sestavě, které trenér Don Nelson prováděl. Jak se ukázalo, hlavním důvodem mohla být absence potrestaného kapitáno Stephona Jacksona. Od té doby, co se vrátil na palubovku totiž Bojovníci jedou jako dobře namazaný stroj. Ještě bez něj v sestavě dokázali Warriors naposedmé zvítězit, když porazili Los Angeles Clippers. Tato výhra nastartovala sérii deseti zápasů, v nichž Golden State našel přemožitele jen jednou. Před dvěma týdny utrpěl na hřišti vynikajícího Bostonu porážku 82-105, ovšem ani ta Bojovníky nezastavila. Od té doby vyhráli šest zápasů v řadě, přičemž vysoká vítězství nad Phoenixem nebo Houstonem jsou velmi cenná. V prosinci začali Nelsonovi svěřenci už lépe než v listopadu; včera zavítali do Seattlu, odkud si přivezli vítězství 109-96 a vylepšili si tak bilanci na 9-7.

Nyní se vrací na svou palubovku, kde loni měli třetí nejlepší bilanci v celé NBA. Letos mají poměr výher a porážek zatím záporný, což se dnes pokusí změnit v utkání s Orlandem. To je ovšem dost možná vůbec nejtěžší soupeř, kterého mužstvo z Oaklandu na svém hřišti přivítá. Magic hraje letos do karet zatím úplně všechno. Teprve jednadvacetiletý Dwight Howard se oproti loňsku dokázal ještě zlepšit a s průměrem 23.5 bodů a 14.6 doskoků na zápas patří k nejobávanějším podkošovým hráčům. Turecký ostrostřelec Hedo Turkoglu zapomněl na loňský nepříliš vyvedený ročník a prožívá svou životní sezonu a výborně si vede i Rashard Lewis, posila ze Seattlu. Především díky posledně dvěma jmenovaným má Orlando vynikající střelbu z dálky; tým, který loni patřil k nejhorším ve střelbě za tři body, je v této statistice najednou téměř nejlepší v lize. To je smrtelné v kombinaci s vynikající hrou Howarda. Jen čtyři z dosavadních soupeřů Magic tomu zatí dokázali odolat - jako první porazil Orlando Detroit, o týden později hráči trenéra Van Gundyho nestačili na Phoenix, předminulý týden prohráli na hřišti San Antonia a minulý pátek je na své palubovce porazil znovu Phoenix. Tyto čtyři porážky ovšem vyvažuje 15 výher a ty jsou o to cennější, že Orlando odehrálo většinu svých utkání na hřištích soupeřů.

S těmi nejlepšími soupeři Orlando prohrálo, vítězství v New Orleans, Clevelandu, Torontu nebo nad Bostonem ale vzbuzují respekt. Bookmakeři přesto považují za favorita dnešního zápasu domácí Golden State, na které vypsali kurs 1.61. Myslíte si, že Orlando zakončí šňůru zápasů hraných venku vítězstvím? Pak si vsaďte na hosty, kurs na ně je 2.35.

Reklama