Hlavní obsah

Rivaldo vyběhne na trávník Mladé Boleslavi

Eurotip.cz

Netradičně ve středu jsou na programu některé zápasy Poháru UEFA, mezi nimiž nechybí souboj Mladé Boleslavi s řeckým celkem AEK Atény. Hosté sice nepatří mezi evropskou špičku, přesto jedno jméno vzbuzuje obrovskou pozornost - Rivaldo, držitel zlatého míče pro rok 1999.

Foto: www.acmilan.net

Brazilec Rivaldo (uprostřed) ještě v dresu AC Milán.

Článek

Boleslavští nevstoupili do nové sezony dobře, což záhy poté vyvolalo změnu na trenérském postup. Pozici kouče zaujal Zdeněk Ščasný, který bezesporu přinesl do týmu oživení a dopomohl mu i k překvapivému postupu do skupinové fáze Poháru UEFA přes italské Palermo. To, že Škodováci nepostoupili náhodou, potvrdili v úvodním zápase skupiny se španělským Villarrealem, se kterým odehráli vyrovnanou partii a jen smolně nakonec prohráli v poměru 1:2. Před týdnem se však dočkali tříbodového zisku, když na severu Evropy našli recept na Elfsborg.

V tabulce skupiny C tak momentálně figurují na třetí příčce za favorizovaným duem Villerreal - Fiorentina. Z postupu se však stále radovat nemohou, jelikož jim na záda dýchá řecký klub AEK Atény, který dnes zavítá do Boleslavi. Středočeši se tak o postup poperou v přímém souboji, když boleslavské vítězství by znamenalo jistý postup. V případě jiného výsledku by se Ščasného svěřenci museli o postup poprat v posledním zápase ve Florencii, což nevyznívá moc optimisticky.

„V pohárech je to pro nás zápas roku. Musíme do něj dát všechno a vyhrát. Je jednodušší doma porazit Atény než letět pro vítězství do Florencie,“ myslí si boleslavský záložník Jan Rajnoch. „Beru to jako zápas roku. Výhra je pro nás jistota, remíza naděje, porážka jen teorie,“ řekl trenér Ščasný, který ví o soupeři mnoho informací, jelikož trénoval mimo jiné i Panathinaikos Atény.

Řekové však nebudou pro Boleslav nikterak jednoduchým soupeřem i proto, že momentálně vévodí domácí soutěži. Jak už bylo zmíněno v jejich sestavě figuruje Brazilec Rivaldo, který bezesporu patří k nejúspěšnějším fotbalistům světové historie. Fotbalista, který vyrůstal v chudé brazilské čtvrti, vyhrál domácí soutěž s Palmeiras, španělskou ligu s Barcelonou, s Pireem řeckou, s AC Milán Ligu mistrů a národním týmem Mistrovství světa. Ve sbírce však má i několik individuálních ocenění, když nejcennější je bezesporu Zlatý míč za rok 1999. Jeho kariéru však pošramotily i nějaké slabší chvilky, například simulování na MS 2002 v zápase s Tureckem nebo slabší výkonnost poté, co odešel z Barcelony. Ale na druhou stranu nutno poznamenat, v Barceloně býval možná i větší ikonou než Ronaldinho, katalánští fanoušci bezesporu nikdy nezapomenou na památný přímý souboj s Valencií o Ligu mistrů, který Rivaldo rozhodl v 88. minutě excelentními nůžkami, když se na vítězství 3:2 podílel hattrickem.

O tomto Brazilci by se dalo napsat ještě mnoho, což ví i trenér Boleslavi. „Je výjimečný, ale žádnou speciální taktiku na něj vymýšlet nebudeme. Nikdy to nedělám,“ řekl kouč Škodováků, proti jehož týmu bude stát pro českého diváka ještě jedno dobře známé jméno - Traianos Dellas. Stoper řecké reprezentace totiž rozhodl semifinálový souboj na Euru před třemi lety s českou reprezentací a se svými spoluhráči se nakonec stal mistrem Evropy. „Krásnější okamžik už mě asi nečeká,“ řekl bezmála dvoumetrový Dellas, pro něhož to byl první a prozatím poslední gól v reprezentaci.

Reklama