Hlavní obsah

Bundesliga: preview sobotních zápasů

Bayern Mnichov hostí v šestnáctém kole Duisburg a má tak ideální příležitost pojistit si první příčku v tabulce. Brémy zajíždějí na půdu Hannoveru, třetí Hamburk přivítá Chotěbuz, Schalke bude chtít vzrůstající formu potvrdit ve Frankfurtu...

Článek

Borussia Dortmund - Arminia Bielefeld  (pátek 20:30)

V páteční předehrávce se ve vestfálském derby střetnou Borussia Dortmund s Arminií Bielefeld. Domácí BVB bude chtít potvrdit svůj vzestup tabulkou, kde momentálně okupuje dvanáctou pozici, Arminia je o dvě příčky níže.

Hráči Dortmundu v minulém kole do jisté míry překvapili, když si po ofenzivním klání ve Stuttgartu odvezli všechny body za výhru 2:1 a ukončili tak sérii pěti utkání v řadě bez výhry. Trenér Thomas Doll přesto brzdí optimismus. "Chceme udělat další krok vpřed, ale proti Bielefeldu to nebude lehké. Proti Bayernu prokázali, že jsou kompaktním týmem s dobrou ofenzivou," připoměl domácí kouč utkání minulého kola, v němž Arminia byla rovnoceným soupeřem pro Bayern Mnichov. Dollovi bude chybět trojice Frei, Degen a Gordon a pouze na lavičce budou uzdravující se stopeři Wörns s Brzenskou a útočník Klimowicz.

Bielefeld se po fantastickém začátku sezony momentálně pohybuje tam, kde se čekalo, tedy blízko sestupovým pozicím. Z posledních deseti utkání dokázal tým Ernsta Middendorpa zvítězit pouze v jednom případě. V domácím prostředí je Arminia ještě vcelku slušně hrajícím a nebezpečným týmem, ale ze soupeřových hřišť odjížděla neporažena pouze dvakrát. V tabulce venkovních zápasů je tak čtvrtá od konce, za ní jsou už jen tři týmy z východu – Hertha, Rostock a Cottbus. Trenér Middendorp nemůže v tomto utkání počítat pouze s brankářským veteránem Hainem, místo nějž nastoupí opět Fernandez.

Domácí jsou pro toto utkání favoritem, navíc právě proti Bielefeldu zaznamenala Borussia své nejvyšší bundesligové vítězství v historii – v listopadu 1982 vyhrála neuvěřitelným rozdílem 11:1. V současnosti je ale situace docela jiná, což potvrzuje i vzájemná bilance z minulých let - z posledních devíti utkání mezi těmito soupeři totiž dokázal Dortmund zvítězit pouze jednou. Vloni se v Dortmundu ve střetnutí těchto celků zrodila remíza 1:1. Derby by měl přihlížet vyprodaný stadion, ve čtvrtek odpoledne už bylo prodaných 78 000 lístků včetně třech tisícovek, které mají majitele ve fanoušcích hostující Arminie.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:

Weidenfeller - Blaszczykowski, Amedick, Kovač, Dede - Kehl - Kringe, Tinga - Federico - Valdez, Petrič

Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:

Fernandez - Korzynietz, Kučera, Gabriel, Schuler - Kamper, Kauf, Marx, Böhme - Zuma, Wichniarek

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.55 - 5.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

VfL Bochum - Karlsruher SC

Oba týmy chtějí napravit prohry z minulého kola. Hosté se za prohru se Schalke tolik stydět nemusí, ale Karlsruhe podlehlo poslední Energii Cottbus.

Bochumi se doma daří. O to se přesvědčili například hráči Wolfsburgu či Bochumi. Jediný, kdo dokázal VfL doma porazit, je vedoucí Bayern Mnichov. Venku už to ovšem tak slibné není, a to dokazuje i poslední již zmiňované utkání v Gelsenkirchenu.

V táboře domácích se před zápasem řešila brankářská jednička. Český gólman Jan Laštůvka se s největší pravděpodobností v nejbližší době do branky nepodívá. Trenér Marcel Koller totiž potvrdil, že v současnosti více důvěřuje Rene Rennovi. "Jeho držení těla je skvělé. Neříkám, že na gól v Schalke neměl, ale je určitým přínosem i pro týmového ducha. Velmi se na tréninku snaží. Pro něj je tým na prvním místě," řekl Koller, který musí řešit i nepříjemné problémy se zraněními. Do zápasu s Karlsruhe určitě nenastoupí Ivo Iličevič a Oliver Schröder.

Hosté sice také neválčí tak hladce jako v úvodu sezóny, nicméně se drží na stále velmi pěkném pátém místě. A to, že KSC může letos dojít hodně daleko, potvrzuje svými slovy i lídr hostů Tamas Hajnal. "Bayern Mnichov, Brémy a Leverkusen mají jednoduše větší kvalitu jak my, ale to je jediné, čím nás převyšují, všechno ostatní je velmi vyrovnané," řekl pro německý magazín Kicker. "Můžeme porazit kohokoliv."

V cíli porazit Bochum však hostům budou chybět Bradley Carnell, kterého trápí bolest žeber, Christopher Reinhard, ten bojuje se zraněným kotníkem, a Edmond Kapllani, jenž nenastoupí kvůli zraněnému stehennímu svalu.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:

Renno - Concha, Maltritz, Pfertzel, P. Bönig - Epalle, Imhof, Dabrowski, D. Fuchs - Sestak, Mieciel

Karlsruher SC - pravděpodobná sestava:

Kornetzky - A. Görlitz, Eggimann, Franz, S. Buck - Porcello, Mutzel - Timm, Hajnal, Iashvili - Freis

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 0

Hannover 96 - Werder Brémy

Souboj rivalů ze severu Německa a dvou týmů z horní poloviny tabulky přinese střetnutí mezi Hannoverem 96 a Werderem Brémy v AWD Areně.

Domácí Hannover prožívá vydařený podzim a momentálně okupuje sedmou příčku. Svěřenci Dietra Heckinga jsou nebezpeční hlavně na hřištích soupeřů, v tabulce venku jsou dokonce druzí. Doma už to, zvláště kvůli dírám v obraně, taková sláva není, ale právě do obrany získali zelenočerní první zimní posilu – z Bayernu přijde Valerien Ismael.

V minulém kole napravil Hannover předchozí domácí prohru proti Schalke výhrou 3:0 v Rostocku. Následující utkání bude trochu zvláštní pro domácího Christiana Schulze, který před sezonou zamířil do Hannoveru právě z Brém. Trenéru Heckingovi nechybí žádný hráč, postavit tedy bude moci nejsilnější sestavu.

Pro Werder je možná škoda, že za týden začíná zimní pauza. V posledních týdnech se totiž tým Thomase Schaafa dostal do vynikající formy a poslední čtyři soutěžní utkání vyhrál, včetně zápasu Ligy mistrů proti Realu Madrid. Díky tomu stále můžou Brémy pomýšlet na postup, ale v posledním utkání musí bezpodmínečně vyhrát na hřišti Olympiakosu.

V Bundeslize to vypadá mnohem lépe, v minulém klání Werder porazil na domácí půdě Hamburk a stále se drží na druhé pozici o bod za Bayernem. Po zranění se vrací do branky jednička týmu Tim Wiese, který tak nahradí chybujícího Vandera. Naopak do utkání pravděpodobně nenastoupí Torsten Frings, Tim Borowski a Hugo Almeida.

Hannover 96 - pravděpodobná sestava:

Enke - Cherundolo, Fahrenhorst, Vinicius, Schulz - Pinto, Lala, Balitsch, Huszti - Hanke, Lauth

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:

Wiese- Tosič, Naldo, Mertesacker, Pasanen - Baumann, Vranješ, Jensen - Diego - Rosenberg, Sanogo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.25 - 2.10

Tip EuroFotbal.cz: 02

VfB Stuttgart - VfL Wolfsburg

Opět jen nerozhodně? V minulé sezóně skončily oba vzájemné zápasy remízou. 0:0 ve Stuttgartu a 1:1 ve Wolfsburgu. Ale Magathova jedenáctka doufá, že se jí povede u německého mistra husarský kousek.

Start sezóny 2007/08 začal pro VfB Stuttgart úplně jinak, než mistrovsky a fotbalisté německého mistra se propadli na 14. místo v tabulce. Ani v Lize mistrů se jim nedařilo. Ve skupině zůstali bez úspěchu. Jedním z hlavních důvodů byla bezesporu četná zranění právě těch nejdůležitějších hráčů, jako Thomas Hitzelsperger, Cacau, Matthieu Delpierre, Mario Gomez a tvůrce hry Yildiray Bastürk, který v létě přestoupil z Herthy Berlín.

Pro Stuttgart se ale opět začalo blýskat na lepší časy. Čtyři zápasy za sebou nepoznal porážku. Snad ta největší injekce byla domácí výhra 3:1 nad Bayernem Mnichov 10. listopadu. Nicméně musí VfB Stuttgart ještě dokázat, že se opravdu pustil na správnou cestu, protože minulý víkend inkasovali Cacau & spol. domácí porážku od Dortmundu. Stuttgartská marodka se sice zmenšila, ale útočník Mario Gomez zůstává stále na jejím seznamu. Marodí se zánětem pohrudnice.

Celková bilance vzájemných zápasů hovoří jasně pro německého mistra. Z pohledu Wofsburgu je skóre z domácích zápasů 23:31 a ze zápasů na půdě soupeře 11:14. Poslední vitězství nad Stuttgartem se "vlkům" podařilo 8. dubna 2000. Porazili fotbalisty ze Šváb 5:2.

Podaří se Wolfsburgu vstřelit svůj 500. bundesligový gól? Vydá se na cestu do Stuttgartu s nejsilnější sestavou. Se třemi body by si nadělil dáreček před posledním kolem před zimní přestávkou. Poprvé si zahraje levý obránce Sergej Karimow (20) z "béčka". Vzpomínky na své předešlé působiště si oživí trenér VfL Wolfsburg Felix Magath a záložník Christian Gentner, který je ve Wolfsburgu na hostování právě ze Stuttgartu.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:

Raphael Schäfer, Matthieu Delpierre, Ludovic Magnin, Fernando Meira, Serdar Tasci, Roberto Hilbert, Thomas Htizlsperger, Sami Khedira, Pavel Pardo, Cacau, Ciprian Marica.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:

Adré Lenz, Ricardo Costa, Facundo Quiroga, Jan Šimůnek, Daniel Baier, Josue, Ashkan Dejagah, Marcelo dos Santos, Christian Gentner, Sergej Karimow, Sergiu Radu.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Eintracht Frankfurt - Schalke 04

Jermaine Jones se vrací zpátky do města nad Mohanem. Bývalý kapitán Eintrachtu Frankfurt nastoupí v Commerzbank Aréně v dresu hostujícího FC Schalke 04.

Frankfurt neokusil vítězství v šesti zápasech za sebou (4x nerozhodně, dvě porážky) a je momentálně na 11. pozici v tabulce. Friedhelm Funkel, trenér Eintrachtu, říká: "Schalke je velmi silný tým a hraje současně ve třech soutěžích." Ale věří, že má jeho tým šanci uhrát doma proti Schalke dobrý výsledek mimo jiné i díky skvělému publiku. "Nálada mezi hráči je dobrá a na zápas se těšíme," dodává Funkel.

Nemyslí si, že by fanoušci negativně reagovali na bývalého kapitána týmu, Jermaina Jonese, kterému určitě klub vděčí za jeho výsledky a nasazení pro tým v době postupu Eintrachtu do 1. Bundesligy a v jeho udržení v této soutěži.

Trenér se bude muset obejít kromě Maiera a Streita také bez Takahary a Inamota, kteří marodí s chřipkou. Christ, který byl v pátek poslán na vyšetření se zažíváním, bude snad v sobotu v pořádku. Pro sestavu má Funkel další alternativy s Thurkem a Weissenbergerem.

Schalke 04 je momentálně na šesté pozici v tabulce. Má za sebou výhru nad Bochumí 1:0, v týmu ale zůstávají sebekritičtí. Při trénincích nasadili vysokou laťku, aby odstranili chyby, které se objevily v minulých zápasech. V útoku mají jisté slabiny. Dostanou míč dost rychle dopředu, ale zakončení vázne. Kromě dlouhodobě zraněných Mathiase Abela, Gustava Varely a Markuse Heppkeho může trenér Mirko Slomka počítat s celým kádrem.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:

Markus Proll, Aaron Galindo, Christian Maicon Hening, Patrick Ochs, Marco Russ, Christoph Spycher, Michael Fink, Benjamin Kohler, Mehdi Mahdavikia, Faton Toski, Ioannis Amanatidis

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:

Manuel Neuer, Marcelo Jose Bordon, Marcio Rafael Ferreira de Souza, Mladen Krstajic, Heiko Westermann, Fabian Ernst, Jermaine Jones, Mesut Ozil, Ivan Rakitic, Halil Altintop, Kevin Kuranyi

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.20 - 2.10

Tip EuroFotbal.cz: 2

Bayern Mnichov - MSV Duisburg

Utkání, ve kterém se proti sobě představí adept na mistrovský titul a tým bojující o záchranu. To je zápas dosavadního lídra Bundesligy Bayernu Mnichov s předposledním Duisburgem.

Bayern Mnichov sice stále Bundesligu vede, ale už to není tak slavné jako na začátku. Náskok na druhý Werder je už jen jednobodový a výsledky také nevypadají nějak zázračně. Po dvou remízách a prohře totiž přišly dvě velmi těsné vítězství. První nad Wolfsburgem 2:1 a druhé, minulou neděli v Bielefeldu, 1:0. Do přestávky však chtějí být domácí stoprocentní.

"Tři zápasy - devět bodů, to je náš cíl," řekl středopolař Bayernu van Bommel. Do záložní řady vedle něj si bude moct po dlouhé době stoupnout Schweinsteiger. Ten sice donedávna bojoval se zraněním kolena, ale do zápasu s nováčkem z Duisburgu podle všeho nastoupí. Chybět naopak budou Lucio, který si odpykává karetní tres, Hamit Altintop kvůli problémům s kolenem a Marcell Jansen, jehož pro změnu trápí kotník.

Hostům stejně jako domácím začátek vycházel na výbornou, jenže MSV rychle odpadlo a nezastavitelně dopadlo až na sedmnácté předposlední místo. Tam se udrželo i díky tomu, že se mu v minulém kole podařilo přetrhnout čtyř zápasovou sérii proher a doma přehrálo 1. FC Norimberk 1:0.

Do zápasu s Bayernem však vstupují jako jasní outsideři, přesto se hostující kouč Bommer nevzdává: "Nemáme co ztratit, jen získat. Bayern si sice zaslouží respekt, ale nebojíme se. A já jsem již Bayern porazil jako hráč."

V boji s absolutní špičkou německého fotbalu bude však muset postrádat Adama Bodzeke, Simona Teroddea, Nilse-Oleho Booka, Alexandera Meyera a Christiana Tifferta.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:

Kahn - Lell, van Buyten, Demichelis, Lahm - Sosa, van Bommel, Zé Roberto, Ribery - Toni, Klose

MSV Duisburg - pravděpodobná sestava:

Starke - Weber, Roque Junior, Filipescu, Willi - Grlic, Tararache - Georgiev, Y. Mokhtari - Lavric, Ailton

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.80 - 12.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Hamburger SV - Energie Cottbus (sobota 15:30)

Hamburk sice v minulém kole prohrál souboj o druhé místo na hřišti Brém, chuť si ale hráči z přístavního města spravili ve středečním vystoupení v Poháru UEFA – díky dvěma gólům v závěru zvítězili na hřišti Dinama Záhřeb 2:0 a zajistili si postup ze skupiny.

Proti Energii to ale bude úplně jiný zápas, což ví i veterán v brance HSV Frank Rost. "Sobotní zápas se bude od toho středečního lišit téměř ve všem. Na utkání v Záhřebu musíme zapomenout a plně se soustředit na Cottbus. Teď před zimní přestávkou nesmíme polevit," uvedl.

Stejně zamýšlí i trenér Huub Stevens, na otázku, jestli jeho svěřenci slavili postup do jarních pohárových bojů, odpověděl rázně: "Ne, ne, ne. Na to budou mít dostatek času během zimní pauzy." Stevensovi bude v tomto utkání chybět středopolař David Jarolím, pykající za pátou žlutou kartu, a zranění Sorin se Zidanem.

Cottbus se stále neodpoutal od nelichotivé poslední osmnácté příčky, ale s příchodem trenéra Prašnikara se hra a především výsledky týmu z Brandenburska přece jen zvedly. Z posledních třech domácích utkání získala Energie šest bodů za překvapivé výhry nad Schalke a Karlsruhe, ale na hřištích soupeřů stále čeká, jako jediný z celků Bundesligy, na vítězství.

"Utkání proti Karlsruhe bylo z naší strany vydařené a úspěšné, ale nic víc než tři body to pro nás neznamená. Navíc v Hamburku bude těžké bodově na předešlé střetnutí navázat," ví Bojan Prašnikar. Jeho týmu bude navíc chybět jeden z klíčových hráčů Stanislav Angelov. "Bez něho to bude ještě více složité, pro naší hru je velice důležitý. Ale věřím, že jeden z trojice Rivič, Aloneftis, Kioyo ho dokáže v tomto utkání nahradit," dodal trenér. Kromě již zmiňovaného Bulhara mu bude v utkání chybět ještě Kukielka, který má potíže s třísly.

Hamburger SV - pravděpodobná sestava:Rost - Boateng, Mathijsen, Reinhardt, Atouba - Kompany, de Jong - Castelen, van der Vaart, Trochowski - Olič Energie Cottbus - pravděpodobná sestava:Tremmel - da Silva, Mitreski, Cvitanovič, Ziebig - Bassila - Rivič, Rost - Skela - Sörensen, Rangelov Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 10.00 Tip EuroFotbal.cz: 1 více informací

Reklama