Hlavní obsah

Leverkusen hostí Rostock, Norimberk přivítá Herthu

Tradiční dvě nedělní dohrávky dnes čekají německou Bundesligu. Bayer Leverkusen, poslední přemožitel Sparty z Poháru UEFA, vyzve nováčka z Rostocku. Vyrovnanější souboj by měl být k vidění v Norimberku, kam zavítá berlínská Hertha.

Článek

Bayer Leverkusen - Hansa Rostock  (neděle 17:00)

Souboj s jasným favoritem uvidí leverkusenská BayArena, domác Bayer, čtvrtý tým bundesligové tabulky, přivítá nováčka Hansu Rostock.

V Leverkusenu panuje dobrá nálada, ve čtvrtek totiž domácí tým prodloužil svou vítěznou sérii na čtyři zápasy - zdolal v Poháru UEFA pražskou Spartu a zajistil si tak postup do jarní části soutěže. "Vyhrát čtyři zápasy v řadě je fajn, rádi bychom sérii prodloužili proti Rostocku. Ale musíme se mít na pozoru, kvalita soupeře je vysoká, v Bundeslize nejsou snadné zápasy," varuje před podceněním soupeře trenér Michael Skibbe.

Domácím budou chybět zranění Arturo Vidal a Pirmin Schwegler, nenastoupí ani suspendovaný Stefan Kiessling, který posbíral pět žlutých karet. Nejistý je start kapitána a opory týmu Bernda Schneidera, jenž si odnesl šrám ze zmiňovaného utkání se Spartou.

Rostock se do Bundesligy vrátil po dvou letech a po nevydařeném startu se přece jen trochu zvedl, ale v Leverkusenu jej nečeká nic snadného, o čemž svědčí i statistika. V BayAréně hrál celkem dvaadvacetkrát a ani jednou nedokázal udržet čisté konto. To bude problém i tentokrát, jediná absence totiž trenéra Franka Pagelsdorfa trápí na postu brankáře. Jedničku Stefana Wächtera skolila chřipka a možnost odbýt si svůj bundesligový debut tak dostane Jörg Hahnel.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:

R. Adler - Castro, M. Friedrich, Haggui, Gresko - Ramelow, Rolfes - Freier, Barbarez, Barnetta - Gekas

Hansa Rostock - pravděpodobná sestava:

Hahnel - D. Langen, Sebastian, Orestes, M. Stein - Rydlewicz, Rathgeb, Beinlich, Pearce - Agali, Kern

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.20 - 8.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

1. FC Norimberk - Hertha Berlín

Duel Norimberku proti Hertě BSC nabídne mimo jiné souboj dvou vyslanců české brankářské školy - domácího Jaromíra Blažka a hostujícího Jaroslava Drobného.

1. FC Norimberk zatím rozhodně nesplňuje předsezónní cíle a momentálně se stále nachází na šestnácté, tedy první sestupové pozici. Naději, že se blýská na lepší časy, ale pro "Club" znamená středeční úspěch v Poháru UEFA – Norimberk hlavně díky dvěma gólům Mintála otočil domácí utkání proti Alkmaaru a díky vítězství 2:1 má celkem slušné naděje na postup.

Týmu se v domácím prostředí navíc začíná dařit i v Bundeslize, a to herně a hlavně i výsledkově, což dosvědčují přesvědčivé výhry 5:1 nad Frankfurtem a 2:0 nad Dortmundem. Přesto je trenér Hans Meyer stále hodně nespokojený, zvláště po prohře 0:1 v Duisburgu: "Stále to není ono. V této sezoně jsme ještě ani v jednom utkání nebyli úplně suverénní a nehráli úplně dobře." Meyerovi, pro kterého bude mít utkání proti Hertě zvláštní náboj, jelikož v berlínském klubu pár let úspěšně působil, budou v plánech pro toto utkání chybět jen dlouhodobě zranění Jacobsen, Vittek a Pinola.

Spokojení s koncem podzimní části nemohou být spokojení ani v Berlíně. Hertha sice odstartovala do sezony dobře a měla na svém kontě dvanáct bodů po šesti kolech, v dalších devítí ale získala už jen sedm a týmy okolo sestupových pozic se nebezpečně přibližují. Důvody, proč se Hertě nedaří, shrnul brankář BSC Jaroslav Drobný: "Naše výkony se dají jednoduše charakterizovat slovem proměnlivé. Dobré výkony z Olympiastadionu vždy pokazí to, že na hřištích soupeřů hrajeme moc špatně. Zatím prostě nedokážeme na dobré úrovni odehrát více utkání za sebou."

Hertha je společně s Hansou Rostock a Energií Cottbus nejhorším týmem na cizích hřištích, ze sedmi utkání dokázala získat pouze tři body za výhru v Duisburugu, a to je pro klub z hlavního města hodně málo. Vedení BSC bude v zimní pauze zřejmě aktivní, týmu by potřeboval kvalitního středního záložníka a pravého krajního obránce. Trenér Herthy Lucie Favre nemůže pro utkání na easyCredit-Stadionu počítat se zraněnou trojicí Lúcio, Ebert, Piszczek, naopak opory hostí, Pantelič a Gilberto, se z drobných zdravotních problémů už dostaly a budou k utkání připraveny.

Vzájemné zápasy těchto dvou týmů často končí 2:1 pro domácí tým, skončila tak čtyři z pěti posledních měření.

1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:

Blažek - D. Reinhardt, A. Wolf, Beauchamp, Engelhardt - Galásek, Kluge - Saenko, Mintál, Misimovič - Charisteas

Hertha Berlín - pravděpodobná sestava:

Drobný - Chahed, A. Friedrich, von Bergen, Fathi - Grahn, Dardai, Šimunič, Gilberto - A. Lima, Pantelič

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05

Tip EuroFotbal.cz: 0

Reklama