Hlavní obsah

Udrží si Arsenal náskok? Zvednou se Tottenham a Bolton?

Lídr Premier League Arsenal zajíždí do Middlesbrough a nebere nic jiného než tři body. Další nedělní program anglické ligy obstarají stále se trápící Tottenham s naopak vysoko postaveným Manchesterem City, Bolton v záchranářské bitvě hostí Wigan, naopak mezi Blackburnem a West Hamem by se mohlo hrát o poháry.

Foto: http://homepage.eircom.net

Bude se Tottenham radovat proti Manchesteru City?

Článek

Middlesbrough FC - Arsenal FC  (neděle 14:30)

Tento víkend by se dal tak trochu označit za víkend favoritů. Stejně jako Chelsea a Manchester čeká i Arsenal v neděli jeden z hlavních adeptů na sestup. Vedoucí celek tabulky totiž na závěr týdne cestuje na Riverside Stadium, kde sídlí 18. Middlesbrough, jenž naposledy na svém hřišti podlehl Aston Ville vysoko 0:3.

Boro si kromě toho, že zpackalo své poslední vystoupení před vlastním publikem, prochází jakýmsi obdobím sucha, již 11. kol totiž neochutnali Southgatovi svěřenci slastný pocit výhry. Pod bývalým kapitánem týmu se tak začíná nepěkně viklat trenérská židle. Ukazuje se, že tah dosadit na post hlavního kouče klubovou legendu, ale jako manažera nezkušeného muže, nebyl zrovna z těch nejšťastnějších. O Middlesbrough nemůžeme říct, že by pro něj bylo domácí prostředí nějakou výhodou, ba naopak je ve statistice sledující domácí zápasy druhým nejhorším celkem Premier League.

Zdá se, že týmu z Riverside Stadium uškodil hlavně odchod obou členů útočné dvojice Yakuba a Viduky. V posledních pěti utkáních totiž Middlesbrough dalo pouhopouhé dva góly. Mladičký Aliadiere zřejmě ještě nemá zkušenosti na to, aby mohl táhnout tým v jedné z nejprestižnějších soutěží v Evropě. Je ale také pravda, že Southgatovi ztěžuje jeho první trenérskou štaci i napěchovaná marodka. Do zápasu s Arsenalem nenastoupí Bates, Arca, Mido a Huth a nevídané je také to, že se zranila jak brankářská jednička, ale i dvojka – Schwarzer s Jonesem, tudíž se opět mezi tři tyče postaví mladík Turnbull.

Arsenal uprostřed týdne dohrával s Newcastlem druhé kolo a nakonec může být rád, že ze St. James' Parku odvezl alespoň bod za remízu 1:1. O to větší bude mít motivaci spravit si na tápajícím Middlesbrough chuť. Každopádně ani remíza na severu Anglie nepřerušila pochopitelně Arsenalu jeho šňůru bez porážky, která má momentálně i s loňskou sezonou délku 22 zápasů. A neporazitelnost si udržuje i přes zranění svých klíčových hráčů jako jsou Hleb, Flamini, Fabregas a Van Persie. Kdo ví, jak by se současnému Arsenalu dařilo v plné síle. Třeba se letos dočkáme repete sezony 2003-04, kdy nenašel Arsenal přemožitele ve všech 38 zápasech.

Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:

Turnbull – Young, Woodgate, Wheater, Pogatetz – Johnson, Boateng, Cattermole, Rochemback, Downing – Aliadiere

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:

Almunia - Sagna, Toure, Gallas, Clichy - Eboue, Diarra, Gilberto, Rosicky - Adebayor, Eduardo

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 3.50 - 1.50

Tip EuroFotbal.cz: 2

Tottenham Hotspur - Manchester City

Překvapivě až 16. Tottenham přivítá v jednom ze čtyř nedělních zápasů na svém hřišti naopak senzaci letošního ročníku Premier League Manchester City. Spurs musí bezpodmínečně vyhrávat a výjimkou nebude ani duel s pátými Citizens, i když bude domácím chybět potrestaný kapitán Keane.

Nový kouč Tottenhamu Juande Ramos nijak zvlášť hru Kohoutů nepozvedl a pravděpodobně se zatím na anglické půdě aklimatizuje z útočného španělského stylu. Za vše hovoří statistika Spurs z posledních deseti zápasů: 1 výhra, 5 remíz a 4 prohry. Je jasné, že není lehké se vyrovnat se ztrátou takových hráčů, jakými jsou King, Rocha, Gardner, Bale či Akotto, přesto by ale měl Tottenham odvádět lepší výsledky. Pro vzorový příklad nemusí chodit daleko, stačí jen nahlédnout na výkony svého londýnského souseda – Arsenalu.

Už jenom z absencí je poznat, že Tottenham bude mít asi hlavně problém s defenzivní činností. Zatímco průměr vstřelených gólů na domácí zápas činí 2.4, průměr obdržených branek je podobný – 2.1! Teď se však budou muset domácí obejít bez svého nejlepšího střelce Keanea, a tak se pravděpodobně vedle Berbatova postaví Defoe. Nicméně ani Bent není v žádném případě bez šance.

Citizens ztrácejí pouhé tři body na druhou pozici a pyšní se nejlepší domácí bilancí, když ani jednou na svém hřišti nezaváhali. Letos jsou ale týmem dvou tváří, zatímco doma body dolují, venku jsou velmi nejistí a právě na hřištích soupeřů nechali doposavad všechny body, které letos ztratili. Mnoho expertů proto předpovídá City ne zrovna světlou budoucnost. Pokud se hra Citizens mimo City of Manchester Stadium v nejbližších týdnech nezlepší, dá se očekávat rapidní propad na nižší příčky. Momentálně má Manchester spolu s Fulhamem nejrozšířenější marodku ze všech klubů hrajících Premier League, ovšem právě na zápas se Spurs se plánuje návrat hned čtveřice borců – a to Johnsona, Onuohy, Vassella a Mpenzy. Stále však nemůže hrát Bojinov, Elano ani Sturridge. A aby toho nebylo málo, v karetním trestu je Hamann.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.50

Bolton Wanderers - Wigan Athletic

Tři body z tohoto utkání budou mít pro oba týmy nesmírnou hodnotu. Zvedající se Bolton by se tak o něco konečně vzdálil sestupovým příčkám, zatímco Wigan se může po dlouhé době odpoutat od předposledního místa, které už nějaký pátek okupuje.

To, že je Bolton skutečně v dobré formě, nepotvrzuje jen nedávná výhra nad Manchesterem United, ale také postup v Poháru UEFA do další části. Trotters v základní skupině dokonce neprohráli jediné utkání. Ovšem zkušený Gary Speed nabádá své spoluhráče, aby na pohárový úspěch zapomněli a soustředili se pouze na Premier League.

"Zápas s Wiganem bude pro nás důležitější než duel s Červenou Hvězdou Bělehrad," prohlásil Speed. "Nyní totiž máme konečně možnost vzdálit se týmům ze dna tabulky. Navíc hrajeme doma, takže tři body jsou povinnost," dodal anglický veterán.

Wigan v minulém kole konečně zabral a po sérii porážek vybojoval cennou remízu s Manchesterem City. Proti Boltonu už navíc nový kouč Steve Bruce může počítat s uzdraveným útočníkem Heskeym, který by měl nastoupit již od začátku utkání společně s Marcusem Bentem. "Emil je jedním z nejlepších útočníků v Anglii, proto mě mrzí, že je velmi podceňovaný," prozradil Bruce. "Má výborné držení míče, je silný ve vzduchu a úspěšný v zakončení. Má prostě všechno," dodal anglický kouč, který Heskeyho označil dokonce za svůj talisman.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.80

Blackburn Rovers - West Ham United

Střetnutí mezi domácím West Hamem United a Blackburnem nabídne vyrovnaný souboj týmů ze středu tabulky. Blackburn se díky mírnému poklesu formy v minulých zápasech propadl na 8. místo, WHU si drží pozici desátou.

Speciální náboj bude mít tento duel pro hostujícího obránce Lucase Neilla, ten přestoupil ke Kladivářům právě z Blackburnu kvůli touze dosáhnout něčeho většího. Tento transfer však rozhořčil všechny fanoušky Rovers, kteří jej považovali za největší defenzivní hvězdu svého týmu. "Pro nás i Lucase to byla těžká doba. Chtěl jsem, aby setrval, jenže on tak neučinil, a proto jsem musel tým psychicky přesvědčit, že bez Lucase jsou ještě silnější než s ním. Podle mě čas ukázal pravdu," prozradil kouč Hughes.

Blackburn se po třech nevyhraných zápasech v řadě v minulém kole konečně zvedl a doma si poradil s Newcastlem. Mark Hughes nyní po svých svěřencích chce, aby se soustředili pouze na duel s West Hamem, jelikož další bodová ztráta by mohla mít dosti citelné následky na vývoj v tabulce. Už nyní je však jisté, že do zápasu nezasáhne kapitán Nelsen, ale ani dvougólový střelec z minulého zápasu David Bentley.

Hostům se poslední dobou proti Blackburnu daří. V loňské sezóně s ním oba vzájemné zápasy vyhráli a zcela jistě by svou sérii protáhli o další utkání. Trenér Curbishley může být konečně spokojen. Zranění totiž trápí už pouze Marka Nobla, všichni ostatní hráči mu jsou k dispozici, což je po rozsáhlé marodce ze začátku sezóny pro West Ham výborná zpráva.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.20 - 4.30

Reklama