Hlavní obsah

Uhraje Kyjev první body?

Eurotip.cz

Už jen o čest se hraje dnes večer v Lisabonu. Domácí Sporting je na tom v Lize mistrů stejně jako Slavia - postoupit už nemůže a Pohár UEFA má jistý, zato hosté z Kyjeva mají co napravovat. V pěti zápasech totiž neuhráli jediný bod a dnes mají poslední šanci rozloučit se se slavnou soutěží se ctí.

Článek

Sporting si udržoval slabou naději na postup ze základní skupiny až do pátého hracího dne. Před dvěma týdny zaskočili na Old Trafford Manchester United, když dali vedoucí gól zápasu, ve druhém poločase ale Tevez vyrovnal a Ronaldo v nastavení definitivně rozhodl o tom, že Portugalci skončí ve skupině třetí. Dnes tak hrají už jen o peněžní prémii za vítězství a o čest, kterou určitě nebudou chtít před domácími diváky ztratit. Ti ostatně letos viděli jen jedinkrát, jak jejich oblíbenci kapitulovali. Hned v prvním utkání základní skupiny prohráli s Manchesterem 0:1, v žádném dalším zápase už ale neprohráli. S AS Řím remizovali 2:2 a v domácí lize jsou na své půdě s bilancí 6-2-0 zatím neporaženi. O víkendu si dokázali snadno poradit s divizním týmem Louletano. "Byl to pro nás dobrý výsledek. Sporting ukázal svoji sílu, hned na začátku jsme dali rychlý gól a zbytek zápasu jsme kontrolovali," řekl po výhře 4:0 trenér Paulo Bento, který nechal odpočívat Liedsona a Djala. Obejít se musel i bez Tiaga, který si poranil kyčel a zřejmě vynechá i dnešní zápas. Vítězství v poháru ovšem nemůže napravit špatný pocit z letošní sezony, v níž se Sportingu nedaří ani v domácí soutěži. "Máme teď těžkosti, ale nevzdáme to. Naše nejistota plyne ze špatných zápasů v lize a z herní nevyspělosti. Ohledně Poháru UEFA, ještě je příliš brzy o tom mluvit, ale favority nejsme," dodal Bento.

Potíže Sportingu ovšem nejsou nic proti tomu, co letos prožívá Dynamo Kyjev. Mnohonásobný mistr Ukrajiny je v domácí soutěži zatím až třetí, což je na tým jeho kvalit neúspěchem. Jeho působení v Lize mistrů se pak nedá nazvat jinak než katastrofou. Neuspěli totiž v Římě ani v Manchesteru a třikrát dokonce prohráli i na vlastním stadionu. Nezvládli zápas ani proti dnešnímu soupeři, s nímž na začátku října prohráli 1:2. Po pěti porážkách v řadě tak Dynamu hrozí, že se stane teprve sedmým týmem, který se s Ligou mistrů rozloučí bez zisku jediného bodu. Na lavičce Kyjeva se tomu pokusí zabránit Oleg Lužnyj, už třetí trenér na střídačce Dynama, pro kterého to bude zároveń poslední utkání s týmem. Jeho místo totiž v lednu převezme bývalý kouč Ruska Jurij Semin. Lužnyj to dnes ale rozhodně nebude mít jednoduché: nejen, že se týmu v Evropě nedaří, v posledním utkání si navíc bude muset poradit bez dlouhodobě zraněných Šovkovského a Diakhatea, na hřišti se kvůli zranění neobjeví ani Yussuf a Michalik a chybět zřejmě budou i El Kaddouri a Fedoriv. V Lisabonu se navíc nepředstaví ani brazilská ekipa: Rodrigo a Kleber jsou po operaci, Michael a Rincon odcestovali domů a Carlos Correa je mimo hru až do ledna.

Není divu, že podle bookmakerů je favoritem Sporting, na který vypsali kurs 1.40. Myslíte si, že se Kyjev ještě zvedne a dnes uhraje alespoň čestný bod? Pak si vsaďte na neprohru hostů, kurs na ni je 2.29.

Reklama