Hlavní obsah

Ajax přivítá nevyzpytatelné Twente

Nejen v Anglii se fotbalový kolotoč nezastavil ani o Vánocích, nizozemská Eredivise má dnes na programu zbylé zápasy 17. kola. V jednom z nich změří v Amsterdam aréně síly domácí Ajax s Twente Enschede.

Článek

Oba soupeři skončili v loňském ročníku elitní holandské fotbalové soutěže v top 5. U Ajaxu to není nic neobvyklého, ale čtvrté místo Twente bylo dosti velkým překvapením. Z mistrovského titulu se radovalo potřetí v řadě PSV a na slavný Ajax tak opět zbyla pouze druhá příčka tabulky. Klub z hlavní holandské metropole by určitě konečně rád zase získal titul, jelikož posledním třem sezonám kralovalo mužstvo z Eindhovenu.

V probíhající sezoně na něj bezesporu může stále pomýšlet, i když je v tuto chvíli až třetí. Před tímto kolem ztrácel na vedoucí PSV dva body, ale včera Eindhoven prohrál v Groningenu a dnes tak mají amsterdamští šanci dostat se před něj. „Chceme-li hrát o titul, pak musíme delší dobu neztrácet body. Proti Twente musíme být plně koncentrovaní, v což věřím,“ konstatoval kouč Ajaxu Adrie Koster, jenž se dnes bude muset obejít bez záložníka Hedwigese Madura, který v minulém utkání obdržel osudovou pátou žlutou kartu. S mužstvem už trénují uzdravující se Edgar Davids a Leonardo, ale dnes by stále hrát neměli. Nejisté jsou starty tria Mitchell Donald, Michael Krohn-Dehli a Jurgen Colin.

Na druhou stranu hřiště se postaví aktuálně pátý celek ligové tabulky, který neprohrál posledních osm duelů. Svou kvalitu Tukkers potvrdili o víkendu vítězstvím 2:1 v Heerenveenu, když střelecky naprázdno nevyšel nejlepší střelec mužstva Blaise N'Kufo, jenž se na jihovýchodě Holandska prosadil už pojedenácté v sezoně.

Švýcarský kanonýr nebude dnes bezesporu na hřišti chybět stejně jako brazilský obránce Douglas, který si místo v základní jedenáctce vybojoval především výborným výkonem v sobotním duelu. Karetní trest vypršel Robu Wielaertovi, jehož zkušenosti jsou pro defenzívu Twente vždy přínosem.

Vzájemné duely těchto celků hovoří samozřejmě pro Ajax, ale i Twente už má na svém kontě úspěchy, když v Amsterdamu zvítězilo naposledy před třemi lety. Myslíte si, že se mu to dnes podaří zopakovat, pak si vsaďte u bwin s kursem 5.85. Věříte-li naopak favoritovi a tedy Ajaxu, tak na jeho vítězství vypsali experti světové jedničky kurs 1.50. Na remízu určili hodnotu 3.65.

Reklama