Hlavní obsah

Rozjetý Portland přivítá Philadelphii

Eurotip.cz

Fantastickou sérii výher mají za sebou basketbalisté Portlandu. Nejmladší tým NBA dokázal zvítězit už dvanáctkrát za sebou a přiblížit se tak klubovému rekordu ze sezony 1990/91. K jeho vyrovnání mu scházejí čtyři výhry, dokáží pro sebe urvat první v dnešním utkání s Philadelphií, které se také začíná dařit?

Článek

Portland je zřejmě nejpříjemnější překvapení letošní sezony v zámořské basketbalové soutěži. Trail Blazers měli za cíl vybudovat tým kolem nejlepšího loňského nováčka Brandona Roya a letos draftovaného pivota Grega Odena. Druhý jmenovaný ale ještě před začátkem sezony podstoupil operaci, která ho vyřadila ze hry na celý rok. Podle toho také vypadal první měsíc Portlandu. Hráči trenéra McMillana sice dokázali vyhrát čtyři zápasy za sebou a porazit doma Dallas a Detroit, na konci měsíce ale měli zápornou bilanci. To, co přišlo v prosinci, proto asi nečekal nikdo. V prvním utkání ještě Portland podle očekávání prohrál na půdě šampionů ze San Antonia, poté ale přišla již zmiňovaná šňůra 12 vítězství za sebou. Trail Blazers devět z těchto zápasů odehráli doma, to ale jejich úspěchy nijak nesnižuje, tím spíš, že zvítězili i na palubovce lídra divize z Denveru a Utahu, a poradili si i s Golden State nebo New Orleans, dalšími týmy, které pomýšlejí na playoff. McMillanovi svěřenci se tak najednou v Severozápadní divizi vyšvihli na druhé místo právě za Denver a dali tak najevo, že se s nimi musí počítat. V pěti zápasech jim navíc chyběl tehdejší nejlepší střelec LaMarcus Aldridge, kterého ale v útoku více než dobře zastoupil Roy - který byl díky tomu dvakrát vyhlášen Hráčem týdne. "Je neuvěřitelný," pochválil svého spoluhráče James Jones. "Je skromný a to je na něm to nejlepší. Je to prostě skromný kluk, který na sobě dře, hraje tvrdě a nesobecky. Když máte takový mix talentu a nesobeckosti, většinou z vás vyroste skvělý hráč - a přesně to on je."

Podobného hráče by určitě brali ve Philadelphii, která se dnes v Portlandu představí. Tým po odchodu Allena Iversona hledá svého vůdce, který by byl schopný Sixers dostat znovu do vyřazovacích bojů. Tato role připadla Andremu Iguodalovi, ani s ním se ale Philadelphie loni playoff nepřiblížila a letos to se Sixers vypadá podobně. Momentálně jsou ve Východní konferenci na 10. místě a za sebou mají Chicago, Miami a Milwaukee, tedy týmy, které by neúčast v playoff braly jako velký neúspěch. V posledních týdnech ovšem Philadelphia konečně dokazuje, že se může měřit i s papírově silnějšími soupeři. Z posledních 11 zápasů mají bilanci 8-3, přičemž výhry nad Houstonem nebo v Clevelandu jsou pro fanoušky Sixers určitě příjemným překvapením. Podobně jako Portland, i Philadelphia má za sebou šňůru vítězných zápasů. Začala ji dva dny před Štědrým dnem, kdy v Memphisu uhrála těsnou výhru 99-97. Čtyři dny nato si poměrně snadno poradila s trápícím se Miami, které porazila 96-85, a poslední výhru si hráči trenéra Maurice Cheekse připsali předevčírem na půdě Sacramenta. To se sice letos - podobně jako předchozí soupeři Sixers - trápí, doma se mu ale celkem daří, a tak se výhra 92-80 cení. "Bylo to pro nás důležité vítězství, kvůli sebedůvěře. Byl to zápas, kde jsme měli na to zvítězit a museli jsme to dotáhnout do konce," pochvaloval si po utkání Samuel Dalembert, s 19 body a 11 doskoky nejlepší hráč svého týmu.

V souboji dvou týmů, kterým se daří, věří bookmakeři víc domácímu Portlandu. Vypsali na něj kurs 1.37. Myslíte si, že Philadelphia prosincové vítězné tažení Trail Blazers ukončí? Pak si vsaďte na hosty, kurs na ně je 3.20.

Reklama